Przejdź do treści

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Letni dżem z jagód. Bez cukru!
Jak zrobić dżem z borówek lub jagód? Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Kobieta
„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Borówki i jagody świetnie nadają się do owocowych koktajli, ciast oraz pierogów. Warto przygotować z nich także kilka słoiczków na zimę. Nie tylko ze względu na wyjątkowy i niepowtarzalny smak, jaki oferuje nam dżem z borówek lub jagód, ale i cenne właściwości, których nam te owoce dostarczają. Zatem bierzemy się za przetwory!

Dżem z borówek lub jagód – korzyści zdrowotne

Jagody i borówki, podobnie jak inne ciemnokolorowe owoce, pełne są antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się oraz pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Poza tym, te małe kuleczki mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Sprawdzą się także zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. A zawarte w nich antocyjany pomagają usuwać z organizmu toksyny. Dlatego też warto nauczyć się przygotowywać prosty dżem z borówek lub jagód, z dodatkiem mango, który dosładza całość oraz genialnie orzeźwia smak.Ten pyszny i bardzo wartościowy dżem, przyda nam się nie tylko do kanapek. Świetnie sprawdzi się w deserach, owsiance, a nawet i herbacie.

Dżem z borówki amerykańskiej lub jagód – przepis

Jeśli chodzi o dżem jagodowy, przepis jest bardzo prosty. To samo tyczy się, rzecz jasna, również dżemu z borówki amerykańskiej. W porównaniu do innych rodzajów konfitur, te wykonuje się w tempie ekspresowym – gotuje się je jedynie przez 30 minut. Co więcej, nie wymagają one dodawania cukru.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Zobacz także

Dżem z borówki amerykańskiej lub jagód – składniki

Składniki (na ok. 400 g dżemu):

  • 2 szklanki borówek lub jagód (ok. 300 g)
  • 1 średnie, miękkie, dojrzałe mango (ok. 300 g, ważonego w całości, ze skórą i pestką)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dżem z jagód lub borówek amerykańskich – przygotowanie

Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy, odkrajamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę. Umieszczamy wszystkie składniki w garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy owocom delikatnie bulgotać, aż się rozpadną (ok. 30 minut), od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody lub borówki na miazgę. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy całość do słoika. Przechowujemy w lodówce do 5 dni lub pasteryzujemy w celu dłuższego przechowywania. To tyle! Przetwory z jagód lub borówek są gotowe.

 

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30373383/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250/

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”