Przejdź do treści

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Semifreddo to nic innego jak deser lodowy. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu od lodów i nie wymaga użycia specjalistycznej maszyny. To idealny deser na upalne dni. My zrobiliśmy go w wersji wegańskiej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu.

Myślisz, że to niemożliwe, aby było jednocześnie pysznie i zdrowo? Koniecznie sprawdź nasz przepis! Będzie wyjątkowo, bo trzywarstwowo. Każda część kryje w sobie inny smak, a razem smakują wybornie! Słodyczy dodadzą daktyle, a lekkości owoce. Będzie pysznie!

W naszym deserze jest tyle składników, że długo zastanawialiśmy się, na którym skupić uwagę szczególnie. Wybraliśmy daktyle, bo to dzięki nim semifreddo jest naturalnie słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Daktyle to jeden z tych produktów, który jest kaloryczny, ale warto go spożywać, bo jednocześnie jest zdrowy. Dostarczają energii, wspomagają układ nerwowy, pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety ze względu na to, że wzmacniają kości, oczy i zęby, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego warto wspomnieć o tym, że zapobiegają anemii, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, selen, fosfor i cynk. Owoce te mają działanie odkwaszające i przeciwzapalne.

Gotowe na lodowe wyzwanie?

dziewczyna leży w łóżku

Przepis na semifreddo

Semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dolną warstwę:

– 15 daktyli
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 160 g pestek dyni

na środkową warstwę:

– 15 daktyli
– 60 g masła orzechowego
– 80 g oleju kokosowego
– 125 ml wody z moczonych daktyli

na górną warstwę:

– 150 g jagód
– 150 g malin
– 2 banany
– 10 łyżek wody po moczonych daktylach

dodatkowo:

– ok. 2 garści ulubionych owoców lata

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia wszystkich daktyli – zalej je wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda stanie się zimna. W mikserze zmiksuj pestki dyni na drobne okruchy, dodaj resztę składników potrzebnych do przygotowania warstwy dolnej i całość zmiksuj. Wyłóż uzyskaną masę w foremkę o wymiarach 20×25 cm.

przepis-na-lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie przygotuj drugą warstwę deseru. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładki płyn. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej drugą warstwę.

lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw foremkę do zamrażarki na 40–50 minut, aż warstwy mocno zamarzną. Składniki z trzeciej warstwy wrzuć do miksera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wylej owocową warstwę na pozostałe dwie.

semifreddo-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp owocami.

semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw deser na noc do zamrażarki.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol