Przejdź do treści

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami to pomysł na niespieszne śniadanie. Spróbujcie zapiekanki, która smakuje zupełnie jak słodkie ciasto, a jest ultrazdrowa i pożywna. Można lepiej zacząć dzień? Raczej nie.

Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka i silnym antyoksydantem. W towarzystwie bogatych w błonnik i witaminy brzoskwiń tworzy idealnie zdrowy duet. Po takim śniadaniu (lub deserze) dobry humor macie jak w banku.

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami – składniki

Składniki (na 2 naczynia o wymiarach 10×16 cm):

– 100 g komosy ryżowej
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka błonnika kokosowego
– 1 łyżka suszonej żurawiny
– 1 łyżka płatków kokosowych
– 2 brzoskwinie
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka syropu klonowego
– 250 ml mleka kokosowego

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami – przygotowanie

Komosę ryżową przelewamy na sitku gorącą wodą. Przekładamy do miski, dodajemy cynamon, błonnik kokosowy, suszoną żurawinę i płatki kokosowe oraz obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie łączymy składniki. W oddzielnej misce mieszamy jajko z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mlekiem kokosowym. Zawartość obu miseczek mieszamy ze sobą. Przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez około 50 minut do czasu, aż komosa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.

Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?