Przejdź do treści

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji
Koktajl z jagodami goji - odżywcza bomba! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Same w sobie są bombą odżywczą, a w kolorowym koktajlu z owocami i wodą kokosową dodatkowo smakują nieziemsko. Są idealną przekąską na czas osłabionej odporności. Miksujemy!

Moc jagód goji

Jagody goji, dzięki swoim szczególnym właściwościom, plasują się na przodującej pozycji wśród roślin zaliczanych do superfoods. Poleca się je dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga uregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Goji bogate są w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (ma działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich trzy razy więcej żelaza niż w szpinaku.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Jagody goji można dostać w sklepach ekologicznych. Występują w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Warto wybierać te pochodzące z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami.

Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie. Można je jeść na wiele sposobów – my polecamy koktajl!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Kiszone cytryny

Przepis na koktajl z jagodami goji

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

‒ 1 łyżka jagód goji
‒ połowa pomarańczy
‒ połowa mango
‒ 1 łyżka owoców granatu
‒ sok z połowy cytryny
‒ 150 ml wody kokosowej

Wszystkie składniki zmiksować, pić od razu.

Spróbujcie także koktajlu ze spiruliną i koktajlu z surowym kakao!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×