Jak agrest skończył w… lodach
![lody agrestowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/07/lody-agrestowex.jpg)
się ten artykuł?
Najfajniej skubać zielone kulki agrestu wprost z działkowego krzaczka. Ale kariera tego przepysznego wakacyjnego owocu może też nabrać rozpędu! Co powiecie na agrestowe lody jogurtowe?
Na działce mojej babci i dziadka tuż za kwiatami lawendy i róż rosną dwa malutkie krzaki agrestu. Coroczne zbiory są niewielkie, ale dojrzałe – miękkie i słodkie kuleczki agrestu znikają w szybkim tempie. Słodkie, wakacyjne, rozpływają się w ustach…
Agrest przede wszystkim powinny docenić osoby mające problem z przemianą materii, bo owoc ten przyśpiesza pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor oraz wapń, dzięki czemu dobrze wpływa na układ kostno-mięśniowy oraz działa krwiotwórczo. To również bogate źródło witamin z grupy B oraz C.
Owoc pozytywnie działa na skórę – agrestowa maseczka delikatnie złuszcza naskórek, działa rozjaśniająco i wygładzająco dzięki zawartym kwasom organicznym oraz opóźnia procesy starzenia. Z agrestu możecie przygotować przepyszny kompot, np. z dodatkiem syropu z czarnego bzu, konfiturę do herbaty na zimowe wieczory albo orkiszową szarlotkę z jabłkami i agrestem. Najpopularniejsze wakacyjne desery to zdecydowanie lody i sorbety. Spróbujcie delikatnych lodów jogurtowych z agrestowym kwaskowatym musem z odrobiną skórki cytrynowej dla podkreślenia wszystkich smaków.
Lody jogurtowe z agrestem
![lody jogurtowe z agrestem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/lody-jogurtowe-z-agrestem-2.jpg)
Lody jogurtowe z agrestem. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl
Składniki:
– 300 g agrestu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 600 g jogurtu naturalnego
– 200 g śmietanki kremówki 30%
– 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie razem z cukrem trzcinowym, dolać łyżkę wody. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż owoce się rozgotują. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, by pozbyć się pestek. Mus przelać z powrotem do garnka, dodać posiekaną skórkę cytrynową. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas, by powstał gęsty sos. Przelać do miseczki i ostudzić.
Śmietankę ubić z miodem na sztywny krem, dodać jogurt i zmiksować. Schłodzić 2-3 godziny, by masa była bardzo zimna. Jogurtowy krem przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej według jej instrukcji. Do gęstych lodów wmieszać niedbale sos agrestowy. Włożyć do zamrażarki, by lody osiągnęły właściwą sobie konsystencję. I rozkoszować się nimi w upał!
Asia Basista – wielbicielka kotów, snowboarderka, od kilku miesięcy wegetarianka, zaczynająca swoje podboje kulinarne od… omletów! Obecnie studentka VI roku medycyny. Prowadzi bloga Cioccolato Gatto.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![na zdjęciu: olejek eukaliptusowy, daktyle, hibiskus, tekst o tym, co warto przywieźć z Egiptu /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-1-1-850x425.png)
PAMIĄTKI Z WAKACJI: Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
![Robert Kudelski ambasadorem kampanii "Porozmawiajmy szczerze o otyłości"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/ahv_271101-kopia-2-850x425.jpg)
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
![Na zdjeciu: kobieta trzyma w dłoni hamburgera, tekst o życiu z bulimią /fot. Pexels](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/pexels-rdne-5779739-kopia-850x567.jpg)