Przejdź do treści

Głód – największy wróg redukujących wagę. Jak mądrze się odchudzać?

Głód – największy wróg redukujących wagę
Głód – największy wróg redukujących wagę Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Odchudzacie się? Mamy nadzieję, że nie korzystacie z „głodówek”. Mało tego, mamy nadzieję, że nie doprowadzacie do momentów, w których chociażby czujecie głód. To jeden z największych błędów odchudzających się osób.

dieta

Regularne posiłki

Większość osób, z którymi pracowaliśmy, kojarzy uczucie głodu z odchudzaniem. Nie jem – znaczy chudnę. Nic bardziej mylnego. Paradoksalnie bowiem stan głodu skuteczne odchudzanie uniemożliwia. Zaskoczeni? Już tłumaczymy. Odchudzanie nie powinno, a wręcz nie może, wiązać się z głodowaniem. Wręcz przeciwnie, jeśli chcecie tracić kilogramy skutecznie i zdrowo, musicie zrozumieć, że macie jeść – tyle że mądrze. W trakcie dnia nie powinny zdarzać się momenty dokuczliwego burczenia w brzuchu. Dlaczego?

Ponieważ dla organizmu oznacza to stan alarmowy. Mózg daje sygnał, że nadchodzi „czas biedy” i natychmiast podejmuje kroki, by temu zaradzić. Każdy wie, że kryzysom trzeba przeciwdziałać. A ponieważ nasze ciało jest doskonałą machiną, również zdaje sobie z tego sprawę. Co więc robi? Nie tylko natychmiast spowalnia metabolizm, ale zabezpiecza także energię, pochodzącą z następujących potem posiłków, pod postacią dodatkowej tkanki tłuszczowej.

Dlatego tak ważne jest jedzenie systematycznie o stałych porach. Organizm wie wówczas, że dostarczymy mu  posiłek (powiedzmy co trzy godziny) i czując się bezpiecznie, nie odkłada tkanki tłuszczowej. Oczywiście pod warunkiem, że posiłek będzie odpowiednio skomponowany. Długie okresy niejedzenia powodują wysoki wyrzut insuliny przy następującym po „czasie głodu” posiłku, a to z kolei stymuluje odkładanie tłuszczu. Sekret odchudzania polega na tym, by utrzymywać insulinę na stałym poziomie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowy posiłek na stole

Co zrobić, jeśli nie macie przy sobie odpowiedniego posiłku?

Lepiej zjeść cokolwiek niż nic. Zatrzymaj się z sklepiku, kup pełnoziarnistą bułkę albo gotową kanapkę. Nawet niezdrowy posiłek będzie mniej destrukcyjny w skutkach niż przegłodzenie się. Oczywiście nie powinno stać się to regułą. Mamy nadzieję, że to sytuacje wyjątkowe, a wy podchodzicie do tematu rozsądnie.

Co jeśli nie zjedliście posiłku? Czy potem możecie zjeść większą porcję?

Nic bardziej mylnego. Jeśli nie zjedliście zaplanowanego posiłku, kolejny powinien być wręcz zredukowany. I tak zostały już wydzielone kryzysowe hormony, będące reakcją na obniżony poziom cukru we krwi. Organizm zatem rozpatrzy ten posiłek jako zabezpieczenie i część z pewnością odłoży w tkance tłuszczowej.

Dlatego regularność posiłków wymienia się na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o odchudzanie. Jak widzicie, jest to po prostu niezmiernie ważne i rzutuje na cały ten proces. Co musicie zapamiętać? Każda hipoglikemia uruchamia mechanizm kontrregulacji, co oznacza nic innego jak wydzielenie hormonów podwyższających poziom cukru, jako element obrony przed niedocukrzeniem. Każdy następny posiłek, nawet najbardziej dietetyczny, będzie powodował wzrost glikemii i dostarczenie tkance tłuszczowej nowych zapasów. Jedzcie regularnie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Treningowe mity dotyczące odchudzania

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Głód jest nam potrzebny

Zdrowe odżywanie. „Głód jest nam potrzebny” – mówi dietetyczka Marta Świtek

Chcesz się skutecznie odchudzać? Oto kilka pomocnych wskazówek

Chcesz się skutecznie odchudzać? Oto kilka pomocnych wskazówek

Zdenerwowany? Zjedz coś

Zdenerwowana? Zjedz coś! Twój organizm woła o pomoc

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Adele - na czym polega dieta Adele? / gettyimages

Dieta Adele – jakie są jej zasady? Jak schudła Adele? Odpowiadamy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×