Przejdź do treści

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! Wrap to świetna przekąska. Tortilla do pracy, tortilla do szkoły – idealnie nadadzą się na drugie śniadanie, jeśli jesteś w biegu. Oto 3 przepisy na wrapy – wrap mięsny, z rybą i wrap wegetariański.

Czym się różni wrap od tortilli?

W świecie rolowanych potraw nazwy „wrap” i „tortilla” często bywają używane zamiennie. Na czym polega różnica? Wrap to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Tym „płaskim chlebkiem” w arabskiej kuchni będzie pita (tak, kebab to rodzaj wrapa) a w meksykańskiej placek o nazwie tortilla. Słowo tortilla ma zresztą więcej znaczeń – pod tą samą nazwą kryje się również gruby hiszpański omlet z różnymi dodatkami, czasem używa się go również w odniesieniu do trójkątnych czipsów.

Co dodać do tortilli?

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. W tortillę zawijam dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają.

Jak zrobić tortillę?

Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Jeśli masz chwilę i nie chcesz bazować na „kupnych” tortillach, bez większego trudu możesz zrobić je sama. Oto prosty przepis na domową tortillę. Będziesz potrzebować tylko 4 składników: mąki, soli, wrzącej wody i smalcu lub oleju kokosowego. Wszystkie składniki poza wodą wkładamy do miski, powoli dolewamy wrzątek (najlepiej bezpośrednio na tłuszcz), mieszając wszystko widelcem. Później ciasto wyrabiamy około 3 minuty. Dzielimy je równe części, wałkujemy na cieniutkie placki i smażymy po około 30 sekund z każdej strony. Voila i gotowe!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Mięsny wrap z kurczakiem i truskawkami

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine)
– kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku
– kilka truskawek
– garść szczawiku zajęczego
– 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego)
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał.

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Wrap z pieczonym łososiem teriyaki i mango

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 250‒300 g fileta z łososia (może być ze skórą)
– 1 dojrzałe mango
– ok. ½ ogórka wężowego
– 2 liście sałaty karbowanej
– 1 łyżeczka sezamu (dowolnie: biały lub czarny)

Marynata:

– 3 łyżki sosu teriyaki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka drobno utartego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Filet łososia umieść w większym naczyniu i zalej marynatą. Pozostaw na mniej więcej 20 min.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Łososia wyjmij z marynaty. Ułóż na dość dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń tak, aby uzyskać szczelną „paczuszkę”. Wstaw do piekarnika i piecz maksymalnie 15 min. Wyjmij, ostudź, a następnie widelcem podziel mięso na kawałki (skórę usuń).

Mango i ogórka obierz ze skórki, pokrój w słupki. Sezam podpraż na suchej patelni. Placki tortilli króciutko podgrzej na rozgrzanej, suchej patelni. Rozłóż na plackach listki sałaty, kawałki łososia oraz ogórka i mango. Posyp sezamem i zwiń w rulon. Możesz dodatkowo skropić odrobiną sosu teriyaki lub sosu sojowego.

pieczony kalafior

Wrap wegetariański z pieczonymi warzywami

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli
– 3 nieduże młode buraczki
– 2 młode marchewki
– 1 nieduża czerwona papryka
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli
– 2-3 łyżki hummusu (pasta z ciecierzycy i tahiny)
– garść rukoli
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Buraczki i marchewki porządnie umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką), osusz i nie obierając ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od rozmiaru ‒ na połówki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa oprósz solą i skrop oliwą – wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową (warstwą błyszczącą do wewnątrz). Wstaw do piekarnika i piecz 30‒40 min. Odkryj folię i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. Gotowe ostudź.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni. Na każdym rozsmaruj część hummusu, ułóż kawałki papryki, marchewki, buraczków i rukoli. Zwiń w rulon.


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×