Przejdź do treści

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! Wrap to świetna przekąska. Tortilla do pracy, tortilla na spacer – idealnie nadadzą się na drugie śniadanie, jeśli jesteś w biegu. Oto 3 przepisy na wrapy – wrap mięsny, z rybą i wrap wegetariański.

Czym się różni wrap od tortilli?

W świecie rolowanych potraw nazwy „wrap” i „tortilla” często bywają używane zamiennie. Na czym polega różnica? Wrap to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Tym „płaskim chlebkiem” w arabskiej kuchni będzie pita (tak, kebab to rodzaj wrapa) a w meksykańskiej placek o nazwie tortilla. Słowo tortilla ma zresztą więcej znaczeń – pod tą samą nazwą kryje się również gruby hiszpański omlet z różnymi dodatkami, czasem używa się go również w odniesieniu do trójkątnych czipsów.

Co dodać do tortilli?

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. W tortillę zawijam dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają.

Jak zrobić tortillę?

Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Jeśli masz chwilę i nie chcesz bazować na „kupnych” tortillach, bez większego trudu możesz zrobić je sama. Oto prosty przepis na domową tortillę. Będziesz potrzebować tylko 4 składników: mąki, soli, wrzącej wody i smalcu lub oleju kokosowego. Wszystkie składniki poza wodą wkładamy do miski, powoli dolewamy wrzątek (najlepiej bezpośrednio na tłuszcz), mieszając wszystko widelcem. Później ciasto wyrabiamy około 3 minuty. Dzielimy je równe części, wałkujemy na cieniutkie placki i smażymy po około 30 sekund z każdej strony. Voila i gotowe!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Mięsny wrap z kurczakiem i truskawkami

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka,
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
– 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine),
– kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku,
– kilka truskawek,
– garść szczawiku zajęczego,
– 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego),
– sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał.

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Wrap z pieczonym łososiem teriyaki i mango

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 250‒300 g fileta z łososia (może być ze skórą),
– 1 dojrzałe mango,
– ok. ½ ogórka wężowego,
– 2 liście sałaty karbowanej,
– 1 łyżeczka sezamu (dowolnie: biały lub czarny).

Marynata:

– 3 łyżki sosu teriyaki,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżeczka drobno utartego korzenia imbiru,
– ½ łyżeczki oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Filet łososia umieść w większym naczyniu i zalej marynatą. Pozostaw na mniej więcej 20 min.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Łososia wyjmij z marynaty. Ułóż na dość dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń tak, aby uzyskać szczelną „paczuszkę”. Wstaw do piekarnika i piecz maksymalnie 15 min. Wyjmij, ostudź, a następnie widelcem podziel mięso na kawałki (skórę usuń).

Mango i ogórka obierz ze skórki, pokrój w słupki. Sezam podpraż na suchej patelni. Placki tortilli króciutko podgrzej na rozgrzanej, suchej patelni. Rozłóż na plackach listki sałaty, kawałki łososia oraz ogórka i mango. Posyp sezamem i zwiń w rulon. Możesz dodatkowo skropić odrobiną sosu teriyaki lub sosu sojowego.

pieczony kalafior

Wrap wegetariański z pieczonymi warzywami

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 3 nieduże młode buraczki,
– 2 młode marchewki
– 1 nieduża czerwona papryka,
– 2 łyżki oliwy,
– szczypta soli,
– 2-3 łyżki hummusu (pasta z ciecierzycy i tahiny),
– garść rukoli,
– pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Buraczki i marchewki porządnie umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką), osusz i nie obierając ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od rozmiaru ‒ na połówki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa oprósz solą i skrop oliwą – wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową (warstwą błyszczącą do wewnątrz). Wstaw do piekarnika i piecz 30‒40 min. Odkryj folię i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. Gotowe ostudź.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni. Na każdym rozsmaruj część hummusu, ułóż kawałki papryki, marchewki, buraczków i rukoli. Zwiń w rulon.

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×