Przejdź do treści

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! Wrap to świetna przekąska. Tortilla do pracy, tortilla na spacer – idealnie nadadzą się na drugie śniadanie, jeśli jesteś w biegu. Oto 3 przepisy na wrapy – wrap mięsny, z rybą i wrap wegetariański.

Czym się różni wrap od tortilli?

W świecie rolowanych potraw nazwy „wrap” i „tortilla” często bywają używane zamiennie. Na czym polega różnica? Wrap to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Tym „płaskim chlebkiem” w arabskiej kuchni będzie pita (tak, kebab to rodzaj wrapa) a w meksykańskiej placek o nazwie tortilla. Słowo tortilla ma zresztą więcej znaczeń – pod tą samą nazwą kryje się również gruby hiszpański omlet z różnymi dodatkami, czasem używa się go również w odniesieniu do trójkątnych czipsów.

Co dodać do tortilli?

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. W tortillę zawijam dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają.

Jak zrobić tortillę?

Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Jeśli masz chwilę i nie chcesz bazować na „kupnych” tortillach, bez większego trudu możesz zrobić je sama. Oto prosty przepis na domową tortillę. Będziesz potrzebować tylko 4 składników: mąki, soli, wrzącej wody i smalcu lub oleju kokosowego. Wszystkie składniki poza wodą wkładamy do miski, powoli dolewamy wrzątek (najlepiej bezpośrednio na tłuszcz), mieszając wszystko widelcem. Później ciasto wyrabiamy około 3 minuty. Dzielimy je równe części, wałkujemy na cieniutkie placki i smażymy po około 30 sekund z każdej strony. Voila i gotowe!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Mięsny wrap z kurczakiem i truskawkami

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka,
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
– 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine),
– kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku,
– kilka truskawek,
– garść szczawiku zajęczego,
– 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego),
– sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał.

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Wrap z pieczonym łososiem teriyaki i mango

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 250‒300 g fileta z łososia (może być ze skórą),
– 1 dojrzałe mango,
– ok. ½ ogórka wężowego,
– 2 liście sałaty karbowanej,
– 1 łyżeczka sezamu (dowolnie: biały lub czarny).

Marynata:

– 3 łyżki sosu teriyaki,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżeczka drobno utartego korzenia imbiru,
– ½ łyżeczki oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Filet łososia umieść w większym naczyniu i zalej marynatą. Pozostaw na mniej więcej 20 min.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Łososia wyjmij z marynaty. Ułóż na dość dużym kawałku folii aluminiowej i zawiń tak, aby uzyskać szczelną „paczuszkę”. Wstaw do piekarnika i piecz maksymalnie 15 min. Wyjmij, ostudź, a następnie widelcem podziel mięso na kawałki (skórę usuń).

Mango i ogórka obierz ze skórki, pokrój w słupki. Sezam podpraż na suchej patelni. Placki tortilli króciutko podgrzej na rozgrzanej, suchej patelni. Rozłóż na plackach listki sałaty, kawałki łososia oraz ogórka i mango. Posyp sezamem i zwiń w rulon. Możesz dodatkowo skropić odrobiną sosu teriyaki lub sosu sojowego.

pieczony kalafior

Wrap wegetariański z pieczonymi warzywami

3 razy wrap

Składniki na 2 szt.:

– 2 placki tortilli,
– 3 nieduże młode buraczki,
– 2 młode marchewki
– 1 nieduża czerwona papryka,
– 2 łyżki oliwy,
– szczypta soli,
– 2-3 łyżki hummusu (pasta z ciecierzycy i tahiny),
– garść rukoli,
– pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Buraczki i marchewki porządnie umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką), osusz i nie obierając ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki (w zależności od rozmiaru ‒ na połówki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa oprósz solą i skrop oliwą – wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową (warstwą błyszczącą do wewnątrz). Wstaw do piekarnika i piecz 30‒40 min. Odkryj folię i zapiekaj jeszcze ok. 15 min. Gotowe ostudź.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni. Na każdym rozsmaruj część hummusu, ułóż kawałki papryki, marchewki, buraczków i rukoli. Zwiń w rulon.

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

×