Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem
Uwaga – to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…
Przygotowuje się go szybko i łatwo. Konsystencję sami możecie regulować, dodając w małych porcjach mąkę ziemniaczaną. Ja lubię, kiedy kisiel jest lekko płynny. Zblendowany możemy pić szklankami, a z dodatkiem strzelających kwaśnych owoców – wyjadać łyżeczką z salaterki.
Żurawina i granat to jesienne bomby witaminowe. Ochronią nas przed przeziębieniami i zaopatrzą w witaminę C. Sok z granatów to bogate źródło przeciwutleniaczy, zapobiega także utracie wody przez organizm i chroni serce.
Żurawina to obok jagód nasz leśny skarb. Coraz częściej w sprzedaży pojawia się żurawina hodowlana, która ma dużo większe owoce o regularnym kształcie i ciemniejszym kolorze, ale nie ustępuje właściwościami swojej leśnej koleżance. Wyciąg z żurawiny znajdziemy w wielu preparatach na infekcje dróg moczowych, bo świetnie sprawdza się jako remedium na takie dolegliwości. Owoce żurawiny dobrze się mrożą i suszą, a takie suszone owoce wspaniale odnajdą się w wypiekach, np. zamiast mniej wartościowych rodzynek.
Macie 5 minut? Zróbcie sobie kisiel!
Domowy kisiel żurawinowy
Składniki:
– ćwierć kilo żurawiny
– 1/2 szklanki cukru
– 0,5 l soku z granatów
– 0,3 l wody
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki żurawiny
– łyżka miodu
Przygotowanie:
Żurawinę gotujemy w wodzie dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Rozgotowane owoce blendujemy, a jeśli drobniutkie pestki żurawinowe przeszkadzają, przecieramy przez sito. Dodajemy sok z granatów, cukier i ponownie gotujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostałe do dekoracji owoce podsmażamy w miodzie. Kisiel podajemy ciepły z owocami żurawiny w miodzie. Pycha!
Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży.
Polecamy
Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!
Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!
Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę
Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”
się ten artykuł?