Przejdź do treści

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki. Letnie, upalne wieczory warto sobie umilić czymś słodkim!

Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców. Warto je jeść ze skórką, ponieważ właśnie tuż pod nią gromadzą najwięcej witamin. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, fosfor, potas, kwas foliowy, magnez, żelazo, selen.

Brzoskwinie są także niskokaloryczne i lekkostrawne, więc mogą stanowić uzupełnienie diety osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn.

Kisiel brzoskwiniowy przygotujcie z ksylitolem, czyli cukrem z drzewa brzozy. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza. Polecany jest także dla diabetyków. Udowodniono również, że ksylitol nie powoduje próchnicy, więc taki kisiel będzie nadawał się idealnie dla najmłodszych.

Wegański jaglany sernik z malinami

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Zdjęcie: Kasia Nowakowska | www.kuchniabazylii.pl

Składniki:

– 4 brzoskwinie
– 2 łyżki ksylitolu
– 3 szklanki wody
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy brzoskwinie i zasypujemy je ksylitolem. Smażymy około 10 minut, aż brzoskwinie zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie przekładamy owoce do garnka, zalewamy dwiema i pół szklankami wody – gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Powoli wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.

Kasia Nowakowskaautorka bloga kuchniabazylii.pl, na którym znajdziecie proste i pyszne przepisy na każdą okazję

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×