Przejdź do treści

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Cytrusowa sałatka z granatem
Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem/ Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Obecnie pozostaje jedynie wspomnienie, że drzewa rodzą słodkie owoce. Na szczęście mamy wsparcie, łatwo można kupić pomarańcze, mandarynki i grejpfruty z Włoch i Hiszpanii. To namiastka ciepła w środku zimy – wystarczy wgryźć się w miąższ, żeby odgonić chandrę, a także wizję przeziębienia.

Zdrowie płynące z owoców

Do zrobienia tej sałatki możecie użyć dowolnej mieszanki cytrusów. Wszystkie są ultrazdrowe i zawierają w sobie potężną dawkę witaminy C i tych z grupy B. Na przykład cytryna dodatkowo jest zasobna w magnez, wapń, potas i żelazo. Wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Pomarańcze natomiast dostarczają kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu i błonnika. Oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Zawarte w nich olejki eteryczne uspokajają i poprawiają nastrój.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
owoce i warzywa

Grejpfruty to witaminowa bomba: miąższ jednego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Są także źródłem beta-karotenu oraz potasu. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Najlepiej wybierać te czerwone, gdyż mają najwięcej witaminy C i przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą i nowotworami. A w limonkach znajdziecie witaminy A, E, a także błonnik, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki zawartości flawonoidów poprawiają odporność i chronią organizm przed grzybami i nowotworami. Bogate w wapń i fosfor limonki mają działanie alkalizujące, które pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Sałatka z cytrusów

zimowa-salatka-z-cytrusow

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch

Sałatka z cytrusów – składniki (porcja dla 4 osób)

– 2 pomarańcze
– 2 czerwone grejpfruty
– 2 cytryny
– 2 limonki
– 4 łyżki pestek granatu

na dressing:

– pół szklanki wody
– 2 łyżki miodu
– kawałek kory cynamonu
– 5 goździków
– 5 ziaren kardamonu
– 5 ziaren czarnego pieprzu
– liść laurowy

do podania:

– sól morska i grubo zmielony pieprz
– kilka listków mięty (opcjonalnie)  

Sałatka z cytrusów – przygotowanie

Wszystkie składniki dressingu z wyjątkiem miodu umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez minutę i zdejmujemy z gazu. Kiedy płyn trochę wystygnie, dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.

Cytrusy kroimy na plastry. Układamy na talerzach, posypujemy pestkami granatu i polewamy dressingiem (jeśli nie zużyjemy całego, możemy wykorzystać resztę jako syrop do herbaty). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i listkami mięty.

 

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

×