Przejdź do treści

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Co łączy zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami? To, że te drugie psują się przez bliski kontakt z obumarłymi kwiatami. W jaki sposób się to dzieje? Wyjaśnia na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

 Zwiędnięte kwiaty a popsute owoce

Zwiędnięte kwiaty postawione blisko owoców powodują, że i te się psują. Problem ten poruszyła na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek. Jak podaje ekspertka, powodem jest wydzielany etylen.

Wiecie, że więdnące kwiaty wydzielają etylen, który przyspiesza psucie pozostałych kwiatów w bukiecie? Dlatego jeśli chcecie, aby kwiaty przez dłuższy czas zdobiły wasze domy pamiętajcie o tym, aby na bieżąco usuwać padnięte rośliny – tłumaczy chemiczka i dodaje –  Z tego samego powodu nie powinniśmy ustawiać wazonów w pobliżu miski z dojrzałymi owocami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Jagna Niedzielska

Dojrzałe a niedojrzale owoce – jak na siebie reagują?

Ekspertka tłumaczy także, że istnieją sytuacje, kiedy etylen może nam pomóc w kuchni. Dzieje się tak np. w przypadku położenia dojrzałych owoców obok tych niedojrzałych.

Dojrzałe owoce wydzielając etylen, powodują również dojrzewanie tych niedojrzałych. Można to wykorzystać kiedy np. kupiło się niedojrzałe awokado. Wystarczy położyć je razem z dojrzałym jabłkiem albo bananem – wyjaśnia specjalistka.

Jeśli więc chcesz dłużej cieszyć się świeżością owoców, oddzielaj te bardziej dojrzałe od pozostałych.

Mama Chemik, czyli Sylwia Panek

Sylwia Panek jest chemiczką. Jak sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 12 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

×