Przejdź do treści

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Kuchnia
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Co łączy zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami? To, że te drugie psują się przez bliski kontakt z obumarłymi kwiatami. W jaki sposób się to dzieje? Wyjaśnia na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

 Zwiędnięte kwiaty a popsute owoce

Zwiędnięte kwiaty postawione blisko owoców powodują, że i te się psują. Problem ten poruszyła na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek. Jak podaje ekspertka, powodem jest wydzielany etylen.

Wiecie, że więdnące kwiaty wydzielają etylen, który przyspiesza psucie pozostałych kwiatów w bukiecie? Dlatego jeśli chcecie, aby kwiaty przez dłuższy czas zdobiły wasze domy pamiętajcie o tym, aby na bieżąco usuwać padnięte rośliny – tłumaczy chemiczka i dodaje –  Z tego samego powodu nie powinniśmy ustawiać wazonów w pobliżu miski z dojrzałymi owocami.

Jagna Niedzielska

Dojrzałe a niedojrzale owoce – jak na siebie reagują?

Ekspertka tłumaczy także, że istnieją sytuacje, kiedy etylen może nam pomóc w kuchni. Dzieje się tak np. w przypadku położenia dojrzałych owoców obok tych niedojrzałych.

Dojrzałe owoce wydzielając etylen, powodują również dojrzewanie tych niedojrzałych. Można to wykorzystać kiedy np. kupiło się niedojrzałe awokado. Wystarczy położyć je razem z dojrzałym jabłkiem albo bananem – wyjaśnia specjalistka.

Jeśli więc chcesz dłużej cieszyć się świeżością owoców, oddzielaj te bardziej dojrzałe od pozostałych.

Mama Chemik, czyli Sylwia Panek

Sylwia Panek jest chemiczką. Jak sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 12 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?