3 min.
Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?/ Rawpixel
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Co łączy zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami? To, że te drugie psują się przez bliski kontakt z obumarłymi kwiatami. W jaki sposób się to dzieje? Wyjaśnia na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.
Spis treści
Zwiędnięte kwiaty a popsute owoce
Zwiędnięte kwiaty postawione blisko owoców powodują, że i te się psują. Problem ten poruszyła na swoim profilu na instagramie chemiczka Sylwia Panek. Jak podaje ekspertka, powodem jest wydzielany etylen.
Wiecie, że więdnące kwiaty wydzielają etylen, który przyspiesza psucie pozostałych kwiatów w bukiecie? Dlatego jeśli chcecie, aby kwiaty przez dłuższy czas zdobiły wasze domy pamiętajcie o tym, aby na bieżąco usuwać padnięte rośliny – tłumaczy chemiczka i dodaje – Z tego samego powodu nie powinniśmy ustawiać wazonów w pobliżu miski z dojrzałymi owocami.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dojrzałe a niedojrzale owoce – jak na siebie reagują?
Ekspertka tłumaczy także, że istnieją sytuacje, kiedy etylen może nam pomóc w kuchni. Dzieje się tak np. w przypadku położenia dojrzałych owoców obok tych niedojrzałych.
Dojrzałe owoce wydzielając etylen, powodują również dojrzewanie tych niedojrzałych. Można to wykorzystać kiedy np. kupiło się niedojrzałe awokado. Wystarczy położyć je razem z dojrzałym jabłkiem albo bananem – wyjaśnia specjalistka.
Jeśli więc chcesz dłużej cieszyć się świeżością owoców, oddzielaj te bardziej dojrzałe od pozostałych.
Mama Chemik, czyli Sylwia Panek
Sylwia Panek jest chemiczką. Jak sama o sobie mówi: „uczę chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Ekspertka prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 12 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022