Ziemniak – pieczony, ale inaczej
Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Nie jest skomplikowany, raczej ciekawy. To po prostu upieczony ziemniak. Od klasycznego przepisu różni się tylko tym, że pyry kroi się w cieniutkie plasterki. W towarzystwie czosnku, cytryny i tymianku zwykły ziemniak odsłania swojego wytrawne oblicze.
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki uchodzą za warzywa, przez które przybieramy na wadze. Taką opinię zawdzięczają węglowodanom, z których składają się niemal w całości. Ale to mit! Ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zyskują na kaloryczności.
Oprócz skrobi zawierają białko i błonnik, są także bogate w potas, magnez, miedź, cynk i żelazo. W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B, C i PP. Regularne spożywanie ziemniaków ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pracę układu pokarmowego. Ziemniak obniża ciśnienie krwi, wzmacnia wzrok i niweluje stres oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.
Pieczone ziemniaki – składniki
– 9 średniej wielkości ziemniaków
– jedna główka czosnku
– jedna cytryna
– sól i pieprz do smaku
– garść tymianku
– 9 łyżek oleju
Pieczone ziemniaki – przygotowanie
Ziemniaki umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża potnij je na 3 mm paski, pozostawiając nierozcięty spód.
Zdjęcie: masz.talerz
Gotowe warzywa odkładaj do żaroodpornej foremki. Każdego ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp porządną ilością soli i pieprzu, a na koniec dodaj tymianek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Czosnek rozdziel na ząbki i zgnieć – nie zdejmuj łupinek. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij ją wprost na gorące ziemniaki.
Zdjęcie: masz.talerz
Potem pokrój ją na plastry i dodaj do ziemniaków. W naczyniu ułóż też rozgnieciony czosnek.
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez kolejne 25 minut.
Zdjęcie: masz.talerz
Ziemniaki jedz gorące, zagryzając czosnkiem wyciśniętym z łupinek.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Gluten a Hashimoto. Czy dieta bezglutenowa może pomóc?
„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?