Zdrowe lody na patyku
O czym marzycie, kiedy lato jest w pełni, żar się leje z nieba i najchętniej wskoczylibyście od razu do basenu? Odpowiedź jest prosta – o lodach! Cudownie zmrożonych, orzeźwiających i najlepiej zjedzonych bez wyrzutów sumienia. Czyli zdrowych, bo domowych.
Prawda jest taka, że lody, które dostaniemy w sklepach, są po prostu niezdrowe. Zawierają mnóstwo cukru, konserwantów i barwników. Czyli wszystko to, co jest zupełnie zbędne. My mamy na to sposób. Nie ma nic lepszego od domowych lodów. Przygotujesz je szybciej, niż Ci się wydaje. Możesz dodać ulubione zioła i owoce. My postawiliśmy na sezonowe truskawki, słodkie banany, sycące orzechy, domową granolę i pyłek pszczeli.
Dobra wiadomość jest taka, że sezon na truskawki jest w pełni! Stragany aż uginają się od tych słodkich i pachnących owoców. Warto po nie sięgać właśnie teraz, bo są lokalne i najzdrowsze. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej – truskawki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Poza tym zawierają sporo wody, co oznacza, że nawadniają organizm, są moczopędne, sycące i oczyszczają z toksyn. To bogactwo witamin z grupy A, D, E, C i K. Warto je jeść ze względu na zawartość cynku, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Oprócz tego truskawki wykazują działanie bakteriobójcze i regulują poziom cholesterolu.
Składniki (dla 2 osób):
– jeden banan
– łyżka domowego masła orzechowego
– kilka truskawek
– 2 łyżki domowej granoli
– 2 łyżki borówek
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki pyłku pszczelego
– foremki do lodów
Przygotowanie:
Banana pokrój na plastry, rozłóż na talerzu i wstaw do zamrażalki na minimum godzinę. Resztę owoców umyj.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Truskawki rozgnieć widelcem. Do miksera wrzuć zamrożone banany, gałkę i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką konsystencję.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Do foremek przełóż część zmiksowanych bananów,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
dodaj truskawki, posyp borówkami, granolą i pyłkiem. Wstaw do zamrażarki, aż całość stężeje.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jedz dla ochłody.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?