Ciasteczka wielkanocne – przepis. Jak je zrobić?
Wielkanoc już za chwilę. Jeśli nieco znudziło ci się klasyczne ciasto piaskowe albo mazurek, mamy dla ciebie propozycję. Zabawne ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek na pewno zachwycą dzieciaki, ale gwarantujemy, że zajadać się nimi będą także dorośli.
Ciasteczka wielkanocne – przepis
Ciasteczka wielkanocne będą kruche, maślane i przełożone dżemem pomarańczowym. Dżem pomarańczowy odgrywa tu ważną rolę. Nie dość, że skleja ciastka w całość, to jeszcze swoją kwaskowością przełamuje i wzbogaca smak ciastek. Taki dżem oczywiście dostaniesz w każdym sklepie, ale my polecamy samodzielne przygotowanie go w domu, bez dodatku cukru. Możesz go dosłodzić ksylitolem albo erytrytolem.
Pomarańcze mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że są moczopędne i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Owoce te są bogactwem flawonoidów, mają działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy potwierdzają, że codzienne picie jednej szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Oprócz tego cytrusy te zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne, sycące, więc doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej. Dobra wiadomość dla cukrzyków – pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Poza tym cytrusy działają uspokajająco. Zawierają m.in. witaminę C, A, E i kwas foliowy. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez oraz żelazo.
Dla lepszego efektu ciasteczka na Wielkanoc możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami kokosa. Taką przekąską zaskoczysz wszystkich gości przy stole!
Ciasteczka wielkanocne – składniki
- 1 jajko
- 240 g mąki orkiszowej plus do podsypywania podczas wałkowania
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 80-90 g erytrytolu
- 80 g dobrej jakości masła – najlepiej domowego
- dżem pomarańczowy – najlepiej domowy
- opcjonalnie do posypania cukier puder albo wiórki kokosowe
- foremka do wycinania ciastek w kształcie jajek
- mały korek, np. od mleka
Ciasteczka wielkanocne – przygotowanie
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek. Wrzuć zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Wbij jajko, dodaj gałkę, erytrytol i sól. Całość szybko zagnieć.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp blat niewielką ilością mąki. Ciasto podziel na dwie, trzy części i je rozwałkuj.
Zdjęcie: masz.talerz
Wycinaj ciastka.
Zdjęcie: masz.talerz
W części zrób dziurki za pomocą korka. Wycięte ciastka wielkanocne odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciastka przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Te ciastka, które nie mają dziurek, posmaruj cienką warstwą dżemu.
Zdjęcie: masz.talerz
Te z wyciętymi dziurkami posyp cukrem pudrem. Dzięki białemu proszkowi jeszcze bardziej będą przypominały jajka.
Zdjęcie: masz.talerz
Jeśli nie chcesz użyć cukru pudru, możesz ciasteczka na święta wielkanocne posypać wiórkami kokosa – posmaruj wcześniej ciastka odrobiną miodu, aby wiórki się przykleiły. Obie części ciastek delikatnie złącz. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?