Przejdź do treści

Ciasteczka wielkanocne – przepis. Jak je zrobić?

Ciasteczka wielkanocne
Jak zrobić wielkanocne ciasteczka? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wielkanoc już za chwilę. Jeśli nieco znudziło ci się klasyczne ciasto piaskowe albo mazurek, mamy dla ciebie propozycję. Zabawne ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek na pewno zachwycą dzieciaki, ale gwarantujemy, że zajadać się nimi będą także dorośli.

 

Ciasteczka wielkanocne – przepis

Ciasteczka wielkanocne będą kruche, maślane i przełożone dżemem pomarańczowym. Dżem pomarańczowy odgrywa tu ważną rolę. Nie dość, że skleja ciastka w całość, to jeszcze swoją kwaskowością przełamuje i wzbogaca smak ciastek. Taki dżem oczywiście dostaniesz w każdym sklepie, ale my polecamy samodzielne przygotowanie go w domu, bez dodatku cukru. Możesz go dosłodzić ksylitolem albo erytrytolem.

Pomarańcze mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że są moczopędne i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Owoce te są bogactwem flawonoidów, mają działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy potwierdzają, że codzienne picie jednej szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Oprócz tego cytrusy te zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne, sycące, więc doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej. Dobra wiadomość dla cukrzyków – pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Poza tym cytrusy działają uspokajająco. Zawierają m.in. witaminę C, A, E i kwas foliowy. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez oraz żelazo.

 

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dla lepszego efektu ciasteczka na Wielkanoc możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami kokosa. Taką przekąską  zaskoczysz wszystkich gości przy stole!

Ciasteczka wielkanocne – składniki

  •  1 jajko
  • 240 g mąki orkiszowej plus do podsypywania podczas wałkowania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80-90 g erytrytolu
  • 80 g dobrej jakości masła – najlepiej domowego
  • dżem pomarańczowy – najlepiej domowy
  • opcjonalnie do posypania cukier puder albo wiórki kokosowe
  • foremka do wycinania ciastek w kształcie jajek
  • mały korek, np. od mleka

Ciasteczka wielkanocne – przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek. Wrzuć zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Wbij jajko, dodaj gałkę, erytrytol i sól. Całość szybko zagnieć.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp blat niewielką ilością mąki. Ciasto podziel na dwie, trzy części i je rozwałkuj.

przepis-na-ciastka-jajka

Zdjęcie: masz.talerz

Wycinaj ciastka.

ciastka-jajka-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

W części zrób dziurki za pomocą korka. Wycięte ciastka wielkanocne odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i  piecz ciastka przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Te ciastka, które nie mają dziurek, posmaruj cienką warstwą dżemu.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Te z wyciętymi dziurkami posyp cukrem pudrem. Dzięki białemu proszkowi jeszcze bardziej będą przypominały jajka.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli nie chcesz użyć cukru pudru, możesz ciasteczka na święta wielkanocne posypać wiórkami kokosa – posmaruj wcześniej ciastka odrobiną miodu, aby wiórki się przykleiły. Obie części ciastek delikatnie złącz. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?