Szukasz pomysłu na walentynkowy deser? Zrób galaretkę z granatem!
Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować galaretkę z granatem. Dla podkręcenia smaku dodamy cydr, a zamiast żelatyny wykorzystamy agar-agar. Nasze galaretki to słodki akcent bez grama cukru!
Podstawą naszego przepisu są jabłka. Warto je jeść ze względu na mnóstwo wartości odżywczych. Owoce te są bogate w pektyny i błonnik, który dobrze wpływa na pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanialność cholesterolu. Co oznacza, że owoce te świetnie nadają się do spożywania dla osób chorych na cukrzycę oraz chronią przed chorobami serca i miażdżycą. Jabłka zawierają sporo wody, co oznacza, że są moczopędne i mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E i K. Oprócz tego są bogate w takie minerały jak sód, cynk, potas, wapń, magnez i żelazo.
Nasze galaretki wyglądają apetycznie, smakują świetnie i na pewno sprawdzą się na wyjątkowy deser we dwoje. A przy tym przyrządza się je banalnie prosto!
Walentynkowa galaretka z granatem
Składniki (proporcje dla 2 osób):
– 200 ml cydru jabłkowego
– 200 ml soku jabłkowego najlepiej świeżo wyciśniętego
– ok. 1-1,5 łyżeczki agar-agar
– ok. 2 garście ziarenek granatu
– kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do rondla wlej cydr i 150 ml soku.
W oddzielnym naczyniu połącz agar-agar z 50 ml soku.
Kiedy płyn w rondlu zawrze, wlej roztwór. Szybko zamieszaj. Do szklanek wsyp ziarna granatu.
Zalej gorącym płynem i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.
Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
się ten artykuł?