Przejdź do treści

Szukasz pomysłu na walentynkowy deser? Zrób galaretkę z granatem!

Tekst o przygotowaniu walentynkowej galaretki z granatem. Na zdjęciu: Osoba nalewająca płyn do szkła - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować galaretkę z granatem. Dla podkręcenia smaku dodamy cydr, a zamiast żelatyny wykorzystamy agar-agar. Nasze galaretki to słodki akcent bez grama cukru!

Podstawą naszego przepisu są jabłka. Warto je jeść ze względu na mnóstwo wartości odżywczych. Owoce te są bogate w pektyny i błonnik, który dobrze wpływa na pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanialność cholesterolu. Co oznacza, że owoce te świetnie nadają się do spożywania dla osób chorych na cukrzycę oraz chronią przed chorobami serca i miażdżycą. Jabłka zawierają sporo wody, co oznacza, że są moczopędne i mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E i K. Oprócz tego są bogate w takie minerały jak sód, cynk, potas, wapń, magnez i żelazo.

Nasze galaretki wyglądają apetycznie, smakują świetnie i na pewno sprawdzą się na wyjątkowy deser we dwoje. A przy tym przyrządza się je banalnie prosto!

Prezent na walentynki? Czekolada!

Walentynkowa galaretka z granatem

 

Przepis na walentynkowy deser – galaretka z granatem / Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (proporcje dla 2 osób):

– 200 ml cydru jabłkowego
– 200 ml soku jabłkowego najlepiej świeżo wyciśniętego
– ok. 1-1,5 łyżeczki agar-agar
– ok. 2 garście ziarenek granatu
– kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do rondla wlej cydr i 150 ml soku.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz

W oddzielnym naczyniu połącz agar-agar z 50 ml soku.

galaretka-z-cydrem

Zdjęcie: masz.talerz

Kiedy płyn w rondlu zawrze, wlej roztwór. Szybko zamieszaj. Do szklanek wsyp ziarna granatu.

przepis-na-galaretke-z-cydru

Zdjęcie: masz.talerz

Zalej gorącym płynem i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz

Przechowuj w lodówce.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?