Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy
Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oprócz regularnych treningów zadbaj o to, by w ciągu dnia w twojej diecie nie zabrakło naturalnych wspomagaczy. Oto nasza złota piątka. To naturalne produkty, za których skutecznością stoją twarde naukowe fakty.
Stabilna podstawa – owsianka
To paradoks, że ta najmniej efektowna potrawa zyskała największą aprobatę wśród kipiących testosteronem kulturystów, ale jej zalety mówią same za siebie! Owsianka zawiera duże ilości węglowodanów złożonych, które stanowią podstawowe źródło energii podczas wysiłku o umiarkowanej intensywności. Zawartość spowalniającego trawienie błonnika (aż 10 proc.!) zapewnia stopniowe uwalnianie energii w stabilnym rytmie. Ponadto płatki dostarczają sporych ilości niezbędnego białka (13 proc.) i mikroelementów, w tym m.in. cynku i witamin z grupy B. Oczyszczanie naczyń krwionośnych z cholesterolu, wspomaganie regeneracji tkanki kostnej i łącznej – to tylko niektóre z korzyści płynących z jedzenia owsianki.
A jeśli owsianka kojarzy ci się tylko z ciepłą, bezsmakową, przedszkolną potrawą – sprawdź nasze przepisy!
Zdrowy dopalacz – sok z buraków
O soku z buraków już pisaliśmy, ale zdecydowanie nie mogłoby go zabraknąć w tym zestawieniu. Dość powiedzieć, że kolarze pijący ten niedoceniany napój przed wysiłkiem pracowali 16 proc. dłużej niż grupa kontrolna. To czyni go prawdziwie bezkonkurencyjnym w roli wspomagacza przed zawodami lub treningiem. Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Exeter. Czy jest lepsza rekomendacja?
Wysiłkowy must have – banan
To nie przypadek, że na imprezach sportowych banan stanowi częsty dodatek do zestawu startowego lub jest dostępny na mecie. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych stanowi natychmiastowy zastrzyk energii, ale nie to czyni go wyjątkowym. To wysoka zawartość potasu sprawia, że banan stanowi doskonały posiłek w czasie treningu. Potas jest jednym z makroelementów, które tracimy wraz z potem – długi wysiłek w upalny dzień może poskutkować przetrzebieniem jego zasobów, a w konsekwencji osłabieniem organizmu.
Jajka, czyli klucz do regeneracji
Jajka przez długi czas miały słaby PR, będąc oskarżanymi o podwyższanie cholesterolu i przyczynianie się do miażdżycy. Na szczęście nowe badania wyprowadziły nas z okresu jajecznej smuty – jedzenie jajek z umiarem nie niesie negatywnych skutków. Wręcz przeciwnie: dzięki wysokiej wartości wskaźnika BV (przyswajalności biologicznej białka) jajka stanowią doskonałą część posiłku po treningu lub w okresie regeneracji. Pod tym względem ustępuje im zarówno białko pochodzące z mięsa, jak i z roślin strączkowych – są one trudniej przyswajalne przez organizm.
Moc na deser – borówka amerykańska
Poza wysoką zawartością antyoksydantów (które mogą chronić przed uszkodzeniami DNA) jedzenie borówki amerykańskiej wspomoże regenerację mięśni. Niwelując zjawisko stresu oksydacyjnego, substancje zawarte w borówce przyspieszają odbudowę mięśni nóg po wyczerpujących ćwiczeniach, jak wynika z badań nowozelandzkiego Massey University. A poza wspomaganiem fizycznej strony organizmu spożycie borówki przyczynia się także do poprawy funkcjonowania mózgu, gdzie akumulują się korzystne antyoksydanty. Tylko 5 łatwo dostępnych produktów, a korzyści cała masa!
Polecamy
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Internet zwariował na punkcie Barbie pasty! Zastosuj kilka trików, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek
Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
się ten artykuł?