Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Zbliża się tłusty czwartek. Dzień, który celebrujemy, jedząc pączki. Taki pączek to nic innego jak puste kalorie. A gdyby tak przygotować pączki w wersji odchudzonej? Nie smażymy, a pieczemy. Zamiast cukru – naturalnie słodkie daktyle. Zamiast lukru – gorzka czekolada. Nie będzie tłusto, ale na pewno pysznie!
Daktyle powinien włączyć do codziennej diety każdy, kto chce ograniczyć spożywanie niezdrowego cukru. Owoce te oprócz naturalnie słodkiego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych. Wspomagają układ nerwowy i wzmacniają kości oraz zęby. Mają dobry wpływ na przemianę materii, a to za sprawą zawartości błonnika pokarmowego. Oprócz tego warto je jeść, aby mieć zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Odkwaszają organizm i zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Są bogate w potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zawierają witaminę A, D, E, C i B12.
Daktylowe oponki to świetna alternatywa dla klasycznych pączków tłuściochów!
Pączki w wersji odchudzonej – składniki:
– 90 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 80 g daktyli
– 70 g oleju rzepakowego
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 30 g ksylitolu
– garść płatków migdałowych
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– jedna łyżeczka oleju kokosowego
Pączki w wersji odchudzonej – przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy woda ostygnie, przecedź daktyle i rozgnieć za pomocą widelca na puree. Do miski wbij jajko.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj ksylitol i przyprawy. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj do jajka. Całość połącz. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Zdjęcie: masz.talerz
Całość połącz. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i nakładaj do specjalnej foremki na pączki.
Zdjęcie: masz.talerz
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut. W tym czasie podpraż przez 2-3 minuty płatki migdałowe na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy. Wystudzone oponki polewaj czekoladą i obsyp płatkami migdałowymi.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy

Co się stanie, gdy z diety wyrzucimy cukier?

Dr Justyna Jessa: „Kolokwialnie mówiąc, nowotwory odżywiają się cukrem, więc spożywanie go w nadmiarze może stymulować ich rozwój”

Dietetyk o viralowej dubajskiej czekoladzie: „To jeden z najgorszych słodyczy”

Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
się ten artykuł?