Pasta kanapkowa z pieczonej papryki na zimne dni. Dobrze smakuje z natką pietruszki
Są takie dni, zwłaszcza zimą, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!
Papryka – dlaczego warto po nią sięgać?
Jest bogata w takie witaminy jak C, A, E i beta-karoten. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, miedź i potas. Regularne spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit. Papryka zawiera też błonnik.
Jeśli czujemy, że łapie nas infekcja, to warto zajadać paprykę, ponieważ ma działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Usuwa toksyny z organizmu. Ma dobry wpływ na cerę, paznokcie i włosy. No i jest niskokaloryczna.
Warto wiedzieć, że papryka po upieczeniu zupełnie zmienia swoje oblicze. Staje się pełna wyrazistego i głębokiego, słodkiego smaku. Wystarczy połączyć ją z pomidorami i mamy gotową przekąskę!
Pasta kanapkowa z pieczonej papryki
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki na pastę:
- 3 papryki,
- 5 średniej wielkości pomidorów,
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki,
- pieczywo.
Przygotowanie pasty kanapkowej:
Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się nasion. Pomidory przekrój na pół, wrzuć je razem z czosnkiem i papryką do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz, aż papryka będzie całkowicie miękka.
Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody.
Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?