Przejdź do treści

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód wielokwiatowy - właściwości. Na co pomaga miód? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

O miodzie wielokwiatowym mówi się, że to „miód tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z nektaru zebranego z wielu rodzajów roślin miododajnych. Po miód wielokwiatowy najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działa on niczym naturalny antybiotyk. Ten rodzaj miodu polubiły też szczególnie dzieci ze względu na jego łagodny i delikatny, słodki smak. Sprawdź, jakie właściwości ma miód wielokwiatowy i na co pomaga.

Jak wygląda miód nektarowy wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy należy do miodów nektarowych. Jest to jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych gatunków roślin rosnących w pobliżu pasieki, zarówno tych dzikich, jak i uprawianych. Ze względu na zróżnicowane przyrodniczo tereny, miody wielokwiatowe mają unikalny skład, rozmaite kolory (od jasnego do ciemnożółtego) i zmienny smak. Z tego właśnie względu każdy miód wielokwiatowy jest niepowtarzalny i trudno go zidentyfikować jedynie po cechach organoleptycznych.

Patoka, czyli miód wielokwiatowy w płynnej postaci wytwarzany z kwiatów zbieranych wiosną ma jasną barwę, pachnie delikatnie, a jego smak jest bardzo łagodny. Z kolei miód wytwarzany w lecie wyróżnia się ciemniejszym kolorem, intensywniejszym zapachem i nieco mocniejszym, słodkim smakiem. Z nastaniem lipca kwitnie lipa, a nieco później gryka czy słonecznik, których domieszka zabarwia miód. Niekiedy w miodzie wyczuwane są zapachy właśnie lipy, gryki czy akacji. Cena miodu wielokwiatowego jest atrakcyjna – za litr zapłacimy około 33 złote.

Przed zakupem miodu warto spojrzeć na jego etykietę. Wiele miodów jest zafałszowywanych poprzez dodawanie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy słodzików. Takie produkty nie mają właściwości odżywczych i nie wpływają korzystnie na zdrowie. Oprócz składu, na opakowaniu musi widnieć informacja o kraju pochodzenia i producencie miodu. Najlepiej wybierać miody certyfikowane, pochodzące z polskich pasiek. Prawdziwy miód ulega naturalnej krystalizacji, w wyniku której przechodzi z postaci płynnej w postać grudkowatą, a następnie stałą. Zjawisko to jest odwracalne i jeśli tylko chcemy z powrotem przywrócić miodowi płynną konsystencję, słoik należy podgrzać w kąpieli wodnej. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 st. Celsjusza, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości lecznicze.

Skąd się bierze miód?

Miód wielokwiatowy – właściwości

Właściwości miodu wielokwiatowego zależą od zawartości poszczególnych rodzajów nektaru pozyskiwanych przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów, krzewów i drzew. Na zawartość składników odżywczych ma również wpływ termin zbioru. Jak w każdym typie miodu, tak i w miodzie wielokwiatowym dominują węglowodany – glukoza i fruktoza, które stanowią główne źródło kalorii i łatwo przyswajalnej energii. Łyżeczka miodu wielokwiatowego o wadze ok. 12 g to 40 kcal. Cukry proste występują w większej ilości w miodzie wiosennym, natomiast miód wielokwiatowy zbierany w pełni lata zawiera więcej enzymów, składników mineralnych i substancji aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Co jeszcze znajdziemy w miodzie? Przede wszystkim kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), woski oraz pierwiastki  i witaminy takie jak: magnez, wapń, żelazo, krzem i fosfor, witamina A, C, niacyna, tiamina, pirydoksyna, witamina B12.

Do prozdrowotnych właściwości miodu wielokwiatowego zalicza się działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne. Ponadto miód wpływa korzystnie na trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia odporność.  Ze względu na bogactwo składników odżywczych miód wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków. Stanowi składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek i zapobiegającym pękaniu skóry.

Miód wielokwiatowy – na co pomaga?

Najpopularniejszym wykorzystaniem miodu wielokwiatowego jest wspomaganie leczenia przeziębienia.  Ze względu na łagodny, kremowy smak miód wielokwiatowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Miód wielokwiatowy polecany jest  w:

  • chorobach sercowo-naczyniowych,
  • schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • alergiach,
  • terapii chorób górnych dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy pomaga się odprężyć i rozluźnić. Wpływa też na zmniejszenie przemęczenia i wyczerpania fizycznego. Zawarta w nim glukoza wspiera pracę mózgu i mięśnia sercowego. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego zmniejsza ryzyko infekcji i łagodzi objawy przeziębienia, w tym uporczywego kataru.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód wielokwiatowy – przeciwwskazania

Miód ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni unikać go pacjenci z cukrzycą, nadwagą i otyłością. Pomimo tego, że miód jest mniej kaloryczny niż cukier, w ok. 45 proc. składa się z fruktozy – cukru prostego, który może sprzyjać rozwojowi insulinooporności. Warto pamiętać o tym, że miód jest przeciwwskazany u dzieci do pierwszego roku życia, ponieważ może zawierać niewielkie ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), na które niemowlęta nie są jeszcze odporne.

Bibliografia:

  1. Luty J., Miod – samo zdrowie. Rodzaje i wlaściwosci zdrowotne miodu pszczelego, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2010.
  2. Ni Made Dwi Mara Widyani Nayaka i in., Antioxidant and Antibacterial Activities of Multiflora Honey Extracts from Indonesian Apis cerana BeeJournal of Taibah University Medical Sciences, 2020.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze