Przejdź do treści

Krem czosnkowy – doskonałe danie na poprawę odporności

Odpornościowy krem czosnkowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!

Nasza zupa składać się będzie z ziemniaków, dzięki którym nie będziemy głodni, i dużej ilości czosnku, który nas rozgrzeje od środka i uodporni. Oprócz tego dodamy wędzonego pstrąga, który wprost idealnie pasuje do zupy. Świeży koper z rybą to wyjątkowo udane połączenie. Czarnuszka podkreśli smak całego dania. Jeśli martwisz się o charakterystyczny zapach po zjedzeniu czosnku – spokojnie. Zanim dodamy go do zupy, zostanie upieczony, dzięki czemu stanie się łagodniejszy w smaku i zapachu.

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Czosnek to absolutny as wśród naturalnych antybiotyków. Zwalcza infekcje dróg oddechowych, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój bakterii. Dlatego czosnek w okresie zimowym powinien zagościć w codziennej diecie na stałe. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, co zapobiega zawałom. Zawiera witaminy (B1, B2, PP i A), aminokwasy, mikroelementy oraz związki flawonoidowe. Oprócz tego czosnek wspomaga trawienie. Powinno się go dodawać do ciężkostrawnych dań, dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych wzdęć. Na chłodne dni – obiad marzenie. Gotujemy!

Krem czosnkowy

Zdjęcie: masz.talerz

Krem czosnkowy – składniki:

– 30 ząbków czosnku
– 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
– 400 g ziemniaków
– gałązka rozmarynu
– świeży koperek
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka kminku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka suszonego oregano
– pstrąg wędzony
– czarnuszka 

Krem czosnkowy – przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piecz, aż czosnek będzie miękki. Do garnka wlej bulion, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie dodaj czosnek bez łupinek i na koniec przyprawy. Zmiksuj zupę, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami wędzonego pstrąga, świeżym koperkiem i czarnuszką.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×