Przejdź do treści

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Eksperci z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety/ Holly Stratton, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cukier waniliowy i cukier wanilinowy – to dwa słowa różnią jedynie dwie literki, łatwo się pomylić. A różnica w składzie produktów jest ogromna. Wzięły je pod lupę ekspertki z bloga Czytamy Etykiety. Wnioski mogą zaskoczyć niejedną z was.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 200 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem różnicy pomiędzy cukrem waniliowym i waniliowym.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Wiele osób zastanawia się, czy cukier wanilinowy to to samo, co cukier waniliowy. A jeśli nie, to jaka jest różnica pomiędzy nimi. Jeśli nie czytamy etykiet na produktach łatwo się pogubić, bo ich nazwy są często bardzo zbliżone.

Jak tłumaczą eksperci z Czytamy Etykiety na profilu portalu na Instagramie, potocznie na cukier z dodatkiem aromatów często się mówi „cukier waniliowy”, podczas gdy tak naprawdę jest to „cukier wanilinowy”.

„Warto dokładnie przeczytać nazwę produktu. Dzięki temu wiemy, czy mamy do czynienia z cukrem z dodatkiem wanilii, czy z dodatkiem sztucznych aromatówapelują.

Jeśli mamy wybór, zdecydowanie lepiej sięgnąć po produkt, na którym widnieje nazwa „cukier z wanilią” niż „cukier wanilinowy”. W składzie tego drugiego znajdziemy sztuczne aromaty, takie jak wanilina i etylowanilina.

Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Używa się jej nie tylko do produkcji cukru. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach, gotowych deserach i kosmetykach. Jest też dodawana do papierosów. Etylowanilina, inaczej burbonal, to substancja aromatyczna wielokrotnie silniejsza od waniliny, która jest stosowana głównie w przemyśle spożywczym i cukierniczym.

kot w kuchni

Cukier waniliowy – zrób to sama!

Jeśli chcemy do ciasta dodać cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować drogiego produktu w sklepie, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.

Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy. Im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym bardziej intensywny będzie waniliowy aromat.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

×