Przejdź do treści

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

jabłka
Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić jabłka (bez obierania), ugotować z przyprawami i zmiksować. Oto przepis na kanapkową rewolucję!

Twój dom zapachnie babciną szarlotką

Jabłka to najlepsze, co w Polsce mamy. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prócz tego mają świetny wpływ na organizm. Jedno jabłko dziennie to absolutne minimum. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, poprawia mikroflorę i przemianę materii. Regulują poziom cholesterolu w organizmie, mają działanie oczyszczające i moczopędne. Witaminy i minerały zawarte w jabłkach wzmacniają odporność, a także opóźniają oznaki starzenia się skóry.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Do naszego masła dodamy cynamon, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Przyprawy rozgrzeją w zimowe poranki, a także sprawią, że twój dom zapachnie babciną szarlotką. Nasz przepis nie zawiera grama dodatkowego cukru ani tłuszczu. Będzie zdrowo i smacznie!

Przepis na masło jabłkowe

Składniki:

– 3 ulubione jabłka
– igiełki z jednej małej gałązki rozmarynu
– płaska łyżeczka cynamonu
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek wody

Przygotowanie:

Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w nieregularne kawałki. Wrzuć je do garnka,

przepis-na-maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

zalej wodą

maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

i dodaj przyprawy.

przepis-na-maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zmiękną i się rozpadną, przełóż je do miksera i krótko zmiksuj na purée.

mus-jablkowy

Zdjęcie: masz.talerz

Podawaj z pieczywem albo owsianką.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?