Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy to dobry pomysł na obiad każdego dnia. Takie danie przygotowuje się bardzo szybko, a na kolby kukurydzy trwa aktualnie sezon, więc są dostępne na każdym targu.
W zimowe dni możesz wykorzystać kukurydzę z puszki. Ta w kolbie w smaku jest dużo lepsza, zdrowsza, świeższa, słodsza, chrupiąca… Wybierajcie te kolby, które są pokryte soczyście zielonymi liśćmi, takie na pewno będą soczyste.
Kukurydza to doskonałe źródło kwasów omega-3, białka i błonnika. Pozostawia uczucie sytości na długie godziny. Jest bogactwem witamin z grupy B, C, A, K oraz E. Regularne spożywanie kukurydzy wzmacnia odporność. Warzywo to zawiera potas, sód, żelazo, miedź i cynk. Oprócz tego, kukurydza jest bogata w beta-karoten i antyoksydanty. Dobrze wpływa na stan i wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Warto ją jeść również ze względu na to, że chroni przed chorobami układu moczowego i nowotworami.
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy – składniki
– dwie średniej wielkości kolby kukurydzy
– 2 łyżki prażonej cebulki
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mąki orkiszowej
– pół garści posiekanej natki pietruszki albo kolendry
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 3/4 łyżeczki kurkumy
– jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 2 cm startego świeżego imbiru
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– 2 łyżki startego sera typu cheddar
– olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy – przygotowanie
Kukurydzę obierz z liści. Zagotuj wodę w garnku. Gotuj kukurydzę, aż będzie miękka, a następnie ostudź. Do miski wrzuć wszystkie składniki.
Zdjęcie: masz.talerz
Wymieszaj dokładnie. Kolby kukurydzy obierz, a ziarna dodaj do miski.
Zdjęcie: masz.talerz
Połącz składniki. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smaż z każdej strony, aż się zarumienią. Odkładaj na ręcznik papierowy. Najlepiej smakują jedzone od razu.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?