Przejdź do treści

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko, makaron z dynią z orzechami…. Czego chcieć więcej?

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu, przez co zbawiennie działają na serce. Jako bogate źródło witaminy E pozytywnie wpływają na kondycję skóry (której koloryt już tęskni za słońcem), a także pomagają regulować ciśnienie krwi (pilnując, by nie podniosło się za mocno na myśl o nadciągających mrozach). Zawierają też antyoksydanty, witaminy z grupy B, magnez i miedź, wykazując dzięki nim działania przeciwnowotworowe, poprawiając zdolność koncentracji, a nawet zwalczając bezsenność i objawy stresu.

Dyniowe pankejki

Choć w poniższych przepisach można wykorzystać orzechy dostępne przez cały rok w dziale bakalii, świeże, póki dostępne, będą zdecydowanie lepszym wyborem. Rozkosznie słodkie i soczyste, okażą się warte nawet żmudnego łuskania, zobaczycie! Uzbrojeni w dobrego dziadka do orzechów dacie sobie z nimi radę w trymiga.

Śliwki pod orzechową kruszonką

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 6‒8 porcji):

  • 50 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 700 g dojrzałych śliwek, np. węgierek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • opcjonalnie: lody lub śmietana do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jak część nie zejdzie). Studzimy i siekamy.

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami do połączenia z suchymi składnikami. Dorzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto w kulę (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Tarta z jesiennymi owocami

Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości i od preferencji). Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z cukrem. Mieszamy ze śliwkami i układamy w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20×20 cm. Na wierzchu równomiernie kruszymy przygotowane ciasto. Pieczemy 45 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

jesienne przepisy orzechy

Najlepiej podawać wciąż ciepłe, z gałką ulubionych lodów lub śmietaną (w wersji deluxe lekko słodką, z ziarenkami z laski wanilii).

Przepis na czekoladowe mleko z orzechów laskowych

Czekoladowe mleko z orzechów laskowych

Składniki (na ok. 1/2 litra mleka):

  • 1 szklanka orzechów laskowych (po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
  • 3 szklanki wody + woda do namoczenia
  • 4‒5 świeżych daktyli (lub 8‒10 suszonych)
  • 1/2 szczypty soli
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Orzechy łuskamy (jeśli używamy świeżych) i zalewamy wodą na 8‒10 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia. Następnego ranka płuczemy orzechy i umieszczamy je w blenderze z 3 szklankami świeżej wody, daktylami i szczyptą soli. Miksujemy na najwyższych obrotach 2‒3 minuty. Próbujemy, aby sprawdzić poziom słodkości – w razie potrzeby dodajemy więcej daktyli.

Mleko przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy. Po wstępnym odsączeniu chwytamy gazę, tworząc z niej woreczek, i powoli wyciskamy mleko do ostatniej kropli. Do gotowego mleka dodajemy ziarenka wanilii oraz kakao (najpierw rozrobione z odrobiną płynu). Przechowujemy w lodówce 2‒3 dni, najlepiej w szklanej butelce. Mleko będzie się rozwarstwiać, to normalne zjawisko – wówczas wystarczy intensywnie wstrząsnąć butelką.

Przepis na makaron z dynią i orzechami laskowymi

Makaron z sosem z pieczonej dyni i orzechów laskowych

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g upieczonej dyni rozgniecionej widelcem*
  • 70 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu)
  • 50 g parmezanu**
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść listków tymianku
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 160‒200 g makaronu (waga przed ugotowaniem)

* Jeśli używamy dyni hokkaido, nie trzeba jej obierać – skórka dodaje ciekawej faktury.
** W wersji wegańskiej ser można zastąpić płaską łyżką płatków drożdżowych lub pominąć.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jeśli część nie zejdzie). Studzimy i siekamy lub rozgniatamy lekko w moździerzu.

W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy zawrze, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odsączamy na durszlaku, zachowując wodę z gotowania.

W tym samym czasie na patelni do zimnej oliwy dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek w cienkich plasterkach, listki tymianku i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy orzechy (część zostawiamy do posypania gotowego dania) i smażymy wszystko razem kilka minut. Kiedy cebula i czosnek będą miękkie, dorzucamy dynię i wlewamy sos sojowy. Dusimy wszystko razem, dolewając po trochu wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy sam makaron. Wszystko razem mieszamy delikatnie na patelni, podgrzewając jeszcze kilka minut i dolewając wody z gotowania, która w połączeniu z dynią stworzy gęsty sos. Dosypujemy parmezan lub płatki drożdżowe, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na talerze i każdą porcję posypujemy dodatkowymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?