Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko, makaron z dynią z orzechami…. Czego chcieć więcej?
Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu, przez co zbawiennie działają na serce. Jako bogate źródło witaminy E pozytywnie wpływają na kondycję skóry (której koloryt już tęskni za słońcem), a także pomagają regulować ciśnienie krwi (pilnując, by nie podniosło się za mocno na myśl o nadciągających mrozach). Zawierają też antyoksydanty, witaminy z grupy B, magnez i miedź, wykazując dzięki nim działania przeciwnowotworowe, poprawiając zdolność koncentracji, a nawet zwalczając bezsenność i objawy stresu.
Choć w poniższych przepisach można wykorzystać orzechy dostępne przez cały rok w dziale bakalii, świeże, póki dostępne, będą zdecydowanie lepszym wyborem. Rozkosznie słodkie i soczyste, okażą się warte nawet żmudnego łuskania, zobaczycie! Uzbrojeni w dobrego dziadka do orzechów dacie sobie z nimi radę w trymiga.
Śliwki pod orzechową kruszonką
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Składniki (na 6‒8 porcji):
- 50 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 700 g dojrzałych śliwek, np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- opcjonalnie: lody lub śmietana do podania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jak część nie zejdzie). Studzimy i siekamy.
W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami do połączenia z suchymi składnikami. Dorzucamy posiekane orzechy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto w kulę (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości i od preferencji). Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z cukrem. Mieszamy ze śliwkami i układamy w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20×20 cm. Na wierzchu równomiernie kruszymy przygotowane ciasto. Pieczemy 45 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Najlepiej podawać wciąż ciepłe, z gałką ulubionych lodów lub śmietaną (w wersji deluxe lekko słodką, z ziarenkami z laski wanilii).
Czekoladowe mleko z orzechów laskowych
Składniki (na ok. 1/2 litra mleka):
- 1 szklanka orzechów laskowych (po wyłuskaniu, jeśli używamy świeżych)
- 3 szklanki wody + woda do namoczenia
- 4‒5 świeżych daktyli (lub 8‒10 suszonych)
- 1/2 szczypty soli
- 1 kopiasta łyżka kakao
- ziarenka z 1 laski wanilii
Orzechy łuskamy (jeśli używamy świeżych) i zalewamy wodą na 8‒10 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia. Następnego ranka płuczemy orzechy i umieszczamy je w blenderze z 3 szklankami świeżej wody, daktylami i szczyptą soli. Miksujemy na najwyższych obrotach 2‒3 minuty. Próbujemy, aby sprawdzić poziom słodkości – w razie potrzeby dodajemy więcej daktyli.
Mleko przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy. Po wstępnym odsączeniu chwytamy gazę, tworząc z niej woreczek, i powoli wyciskamy mleko do ostatniej kropli. Do gotowego mleka dodajemy ziarenka wanilii oraz kakao (najpierw rozrobione z odrobiną płynu). Przechowujemy w lodówce 2‒3 dni, najlepiej w szklanej butelce. Mleko będzie się rozwarstwiać, to normalne zjawisko – wówczas wystarczy intensywnie wstrząsnąć butelką.
Makaron z sosem z pieczonej dyni i orzechów laskowych
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g upieczonej dyni rozgniecionej widelcem*
- 70 g orzechów laskowych (waga po wyłuskaniu)
- 50 g parmezanu**
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- garść listków tymianku
- skórka z 1 cytryny
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 160‒200 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
* Jeśli używamy dyni hokkaido, nie trzeba jej obierać – skórka dodaje ciekawej faktury.
** W wersji wegańskiej ser można zastąpić płaską łyżką płatków drożdżowych lub pominąć.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łuskamy orzechy (jeżeli używamy świeżych) i prażymy je 7‒10 minut. Upieczone orzechy niezwłocznie przekładamy na kuchenną ściereczkę, szczelnie zawijamy i intensywnie pocieramy przez kilka minut, tak aby pozbyć się ich ciemnej skórki (nic się nie stanie, jeśli część nie zejdzie). Studzimy i siekamy lub rozgniatamy lekko w moździerzu.
W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy zawrze, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odsączamy na durszlaku, zachowując wodę z gotowania.
W tym samym czasie na patelni do zimnej oliwy dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek w cienkich plasterkach, listki tymianku i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy orzechy (część zostawiamy do posypania gotowego dania) i smażymy wszystko razem kilka minut. Kiedy cebula i czosnek będą miękkie, dorzucamy dynię i wlewamy sos sojowy. Dusimy wszystko razem, dolewając po trochu wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy sam makaron. Wszystko razem mieszamy delikatnie na patelni, podgrzewając jeszcze kilka minut i dolewając wody z gotowania, która w połączeniu z dynią stworzy gęsty sos. Dosypujemy parmezan lub płatki drożdżowe, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na talerze i każdą porcję posypujemy dodatkowymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Polecamy
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
Mleko sojowe to smaczny napój roślinny. Jakie ma właściwości?
się ten artykuł?