Przejdź do treści

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Jedzenie przed snem - czy naprawdę powinniśmy go unikać? Laura Chouette/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Jedzenie przed snem jest niezdrowym nawykiem, a spożycie ostatniego posiłku zaleca się 2-3 godziny przed snem. Badania opublikowane w „Journal of Clinical Sleep Medicine” potwierdzają ‒ jakość jedzenia wpływa na jakość snu. Zaleca się wybieranie produktów bogatych w tryptofan, takich jak: orzechy, jaja, mleko, fasola, banany. Alkohol, słodycze, wysokobiałkowe produkty zaburzają jakość i długość snu. 

Przed pójściem spać niewarto serwować sobie trzydaniowej kolacji w ramach niezjedzonego obiadu. Wieczorem układ pokarmowy zwalnia, a to, co zjesz, będzie zalegać w jelitach. Badania opublikowane w „Journal of Clinical Sleep Medicine” w styczniu 2016 roku potwierdzają ‒ jakość jedzenia wpływa na jakość snu, a  osobom cierpiącym na bezsenność zaleca się dietę ułożoną przez dietetyka. Eksperci potwierdzają, że węglowodany na wieczór są lepsze niż białko i tłuszcz.

Co zjeść przed snem?

Ostatni posiłek przed snem jest ważny, ponieważ wiąże się z jakością snu. Warto wówczas wybrać produkty takie jak: jaja, mleko, orzechy, pestki dyni, fasolę, banany, miód. Produkty te zawierają tryptofan ‒ aminokwas wspomagający produkcję melatoniny (hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy). Dodatkowo, tryptofan hamuje apetyt na słodkie, a cukier nie jest wskazany na dobry sen. Naukowcy z American Academy of Sleep Medicine określają, że dla dobrego snu ważny również błonnik, bo sprawia, że dłużej pozostajemy w fazie głębokiej snu.

kobieta w łóżku

Czego unikać, żeby dobrze spać?

Nie wszystkie produkty nasz organizm trawi tak samo, niektóre wymagają od niego więcej energii, zwłaszcza wieczorną porą. Produktami, których należy unikać przed snem są: słodycze, produkty typu fast food, pikantne i ciężkostrawne potrawy, a także wysokobiałkowych

Badania American Academy of Sleep Medicine udowadniają, że cukier, jedzony przed snem, powoduje wybudzanie się w nocy. Podobne konsekwencje niesie za sobą jedzenie fast food’ów, które dodatkowo nie ułatwiają zasypiania. Zawarty w nich tłuszcz zakłóca cykl snu, powodując zgagę i refluks. Tłuszcz wzmaga produkcję kwasu w żołądku i rozluźnia dolny zwieracz przełyku. Burger i frytki to najgorszy pomysł na nocną przekąskę.

Produkty wysokobiałkowe, np. kurczak nie jest dobrym pomysłem na kolację. Białko zwierzęce dłużej się trawi, a nocą proces ten zwalnia nawet o połowę. Alternatywą jest zjedzenie dużej ilości warzyw w stosunku do małej ilości kurczaka ‒ węglowodany i błonnik ułatwią trawienie kolacji.

Alkohol - czy możemy łączyć z lekami? Alkohol i jego wpływ organizm.

Napoje przed snem

Przed snem picie dużej ilości kawy, herbaty, coca coli dostarcza nam kofeiny, czyli pobudzenia. O ile, możemy pozwolić sobie na takie napoje w ciągu dnia, przed snem nie są one wskazane.

Kieliszek wina na dobranoc? Naukowcy z University of Missouri School of Medicine udowodnili, że alkohol zaburza fazy snu, powoduje, że łatwiej się wybudzamy w nocy i obniża jakość wypoczynku. Alkohol wypity godzinę przed pójściem do łóżka zakłóca drugą połowę snu, a ten wypity tuż przed snem nie pozwala zasnąć, bo pierwsza reakcja na drinka to raczej pobudzenie niż senność. Inni badacze z Melbourne School of Psychological Sciences Sleep Laboratory przeprowadzili testy z użyciem EEG, badając fale mózgowe ludzi śpiących po spożyciu alkoholu.

Uczeni zauważyli jednoczesną podwyższoną aktywność fal delta (występujących w najgłębszej fazie) oraz alfa, które zazwyczaj nie występują podczas normalnego snu, za to można je wykryć podczas zwykłej aktywności mózgu lub odpoczynku. Skołowany organizm nie wie, czy ma spać, czy działać. W efekcie budzimy się zmęczeni, nawet jeśli przespaliśmy osiem godzin.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Ciepłe mleko na bezsenność?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Kobieta w łóżku

Długo zasypiasz, a rano ledwo otwierasz oczy? Naturoterapeutka tłumaczy, co może ci pomóc

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

Kobieta leży na łózku i je pizze

Zmęczenie wzmaga apetyt. Wyniki badań naukowców z Kolonii a opinia dietetyka

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać