Przejdź do treści

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Idą chłody, a z nimi deszcze, dreszcze i katary. By się im nie dać, wypróbuj trzy pochodzące z Indii produkty, które rozgrzewają i stymulują układ immunologiczny.

Czosnek, syrop malinowy, imbir, miód… Tak, to sprzymierzeńcy naszego układu odpornościowego, których dobrze znamy. A gdyby tak poszerzyć to zacne grono o orientalnych agentów do zdań specjalnych? Oto 3 patenty na zdrową jesień prosto z Indii!

 

Asafetyda

Hindusi nie wyobrażają sobie bez niej życia. Zwłaszcza bramini, którym religia zabrania jedzenia cebuli i czosnku – asafetyda doskonale je zastępuje, a do tego jest dużo łagodniejsza dla wątroby. Ta przyprawa powstaje z żywicznego soku z korzeni i łodygi feruli, ogromnego, mierzącego ponad 3 metry kopru. I… cuchnie jak skarpetki diabła, gnijącą cebulą i siarką!

Na szczęście czartowska woń ulatnia się podczas gotowania, zostawiając wspaniały, cebulowo-czosnkowy smak. A teraz najlepsze: asafetyda świetnie wspomaga trawienie i zalecana jest zwłaszcza dla osób mających skłonności do wzdęć. Jest idealna do ciężkostrawnych, wzdymających potraw z roślin strączkowych i grzybów – czyli tego, co wspaniale nas rozgrzewa jesienią i zimą.

Genialnie smakuje z soczewicą, świetnie doprawia ryby. Łagodzi dolegliwości pokarmowe, bo „lubi” się z naszymi bakteriami jelitowymi, do tego ma właściwości uspokajające, antyepileptyczne i antybakteryjne. Działa wspomagająco przy astmie i zapaleniu oskrzeli. Ale uwaga: nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym matkom i małym dzieciom. W Polsce można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach świata.

Jak używać: najlepiej podgrzać parę szczypt na patelni, na oleju lub ghee (maśle klarowanym), a potem dodać resztę składników potrawy. Trzeba uważać, by jej nie przypalić, bo będzie gorzka. Można również sypać ją bezpośrednio do zupy lub gotujących się strączków.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta owinięta w szalik, a tle rozmyty jesienny krajobraz.

Chyawanprash

Kolejny kuchenny import z Indii, który będzie tarczą przeciw jesiennym choróbskom. Chyawanprash to mieszanka 49 ziół produkowana według liczącej ponad 2 tysiące lat ajurwedyjskiej receptury. Wygląda trochę jak gęste, czarne powidła, a smakuje jak esencja Orientu: słodko, mocno, pikantnie. Dzięki amli, roślinie, która jest najbogatszym znanym źródłem witaminy C, hinduskie powidła zawierają jej więcej niż cytrusy!

W składzie mają też m.in. miód, pieprz, olej sezamowy, kardamon, goździki, kurkumę, drzewo sandałowe, bambus, cynamon, lilię wodną i lukrecję. W Indiach dwie łyżeczki tego specjału zjadają codziennie całe rodziny, bo chyawanprash nie tylko natychmiast rozgrzewa człowieka od środka i daje energetycznego kopa, ale też zwiększa odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki. Do tego wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, poprawia metabolizm i normalizuje przemianę materii, wzmacnia mięsień sercowy oraz polepsza stan cery. Polecany jest jako środek wzmacniający, zwłaszcza dla osób mających obniżoną odporność. Kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością.

Jak używać: zalecane jest spożycie 1‒2 łyżeczek dwa razy dziennie (rano i wieczorem, najlepiej 15 minut przed jedzeniem), dzieci od 3. do 12. roku życia powinny zjadać 1 łyżeczkę dziennie. Można wyjadać go bezpośrednio z opakowania (i popijać mlekiem lub bawarką, tak robią Hindusi), rozsmarować na pieczywie albo wymieszać z ciepłą wodą lub mlekiem.

Chai masala

To mieszanka przypraw do herbaty i zarazem nazwa napoju, który kupisz na każdej ulicy w Indiach. Dawniej sprzedawcy nalewali parzoną z mlekiem i przyprawami herbatę w malutkie gliniane czarki, które po wypiciu rzucało się na ziemię i rozgniatało (by czarka nie była ponownie użyta i nie pił z niej nikt z niższej kasty). Dziś czarki zastąpiły jednorazowe kubeczki, ale niezwykły smak i rozgrzewające właściwości pozostały. Podobno ile rodzin, tyle przepisów na chai masalę, ale w każdym przepisie są imbir, cynamon, goździki, pieprz i kardamon. I oczywiście mocna, czarna herbata, najlepiej ta pochodząca z prowincji Assam lub Darjeeling.

Chai masala poprawia termoregulację organizmu, a zawarty w niej zestaw witamin i teiny pobudzają układ nerwowy, poprawiają nastrój i zwiększają koncentrację. Pita pół godziny po posiłku wspomaga wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie tłuszczów. Dzięki zawartości imbiru ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia układ pokarmowy. Świetnie również zastępuje deser. Mieszankę można zrobić sobie samemu, mieląc przyprawy w młynku do kawy lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością i orientalnymi przysmakami.

Jak używać: Do zagotowanego mleka zmieszanego pół na pół z wodą dodajemy herbatę i przyprawy, całość ponownie zagotowujemy, po minucie dosładzamy cukrem lub miodem i znów zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i po 2‒3 minutach przelewamy gotową chai masalę przez sitko do filiżanek. Pijemy, rozkoszując się smakiem i rozchodzącym po ciele ciepłem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×