Przejdź do treści

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód
Miód - rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Art Rachen/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Miód jest znany ludzkości od stuleci. Dodaje się go do herbaty, do ciast, robi z nim kanapki. Są bardzo różne rodzaje miodów, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Warto jest znać podstawowe rodzaje miodów i ich właściwości. Który miód jest najzdrowszy? Który rodzaj miodu pomoże Ci przy bólu gardła?

Najpopularniejsze rodzaje miodu

Miód akacjowy

Miód ten najdłużej pozostaje płynny. Charakteryzuje się czystym, wielokwiatowym smakiem. Ma lekko jasnozieloną barwę. Możesz go dodać do mało intensywnej herbaty, ostro przyprawionego sosu, albo do deseru. Miód akacjowy jest pozyskiwany przez pszczoły z robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.). Ta roślina kwitnie tylko w maju i w czerwcu. Miód akacjowy pomaga organizmowi w oczyszczeniu się z toksycznych substancji. Dodatkowo jego spożywanie jest zalecane przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pomaga w rozluźnieniu zbyt napiętych mięśni gładkich oraz prążkowanych.

Miód leśny

Powstaje on z wielu dzikich roślin, które występują na leśnych polanach, np. malin, wierzbownicy wąskolistnej, borówki czarnej, kruszyny, borówki brusznicy, poziomki. Można w nim wyczuć dosyć silny aromat spadzi. Ma bardzo wyrazisty, wręcz ostry smak. Miód leśny może mieć bardzo różne kolory – od jasnego do średniociemnego. Wynika to stąd, że znajdują się w nim rozmaite odmiany kwiatów. Miód leśny charakteryzuje się również tym, że jest doskonałym dodatkiem do jogurtu naturalnego oraz do granoli. Można nim także słodzić herbatę. Miód leśny krystalizuje się na niejednorodną masę. Jeżeli chodzi o jego właściwości zdrowotne, to są one bardzo podobne do miodu wielokwiatowego łąkowego i lipowego.

Miód nawłociowy (miód z nawłoci)

Jest to zdecydowanie słodki miód o intensywnej, żółtej barwie. Pochodzi z nektaru dzikich kwiatów. Oczywiście dominuje w nim nawłoć pospolita, czyli mimoza. Jej okres kwitnienia zaczyna się późnym latem i trwa aż do wczesnej jesieni. Gdy miód nawłociowy się skrystalizuje, staje się jaśniejszy. Jest odpowiedni do lemoniady, ponieważ sprawia, że ma ona bardziej wyrazisty smak. Cena miodu nawłociowego jest wysoka, ze względu na jego unikatowość.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miód wielokwiatowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma biały kolor, delikatny smak i zapach. Wyróżnia się tym, że ma konsystencję kremu i szybko krystalizuje się w plastrach. To sprawia, że jest to łatwo rozpoznawalny gatunek miodu. Dodatkowo miód rzepakowy możesz z powodzeniem dodać do porannej kawy lub posmarować nim chleb. Miód rzepakowy ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Z pewnością jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny. Ten gatunek miodu jest szczególnie polecany dla osób, które mają niedobory żelaza i boru. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że miód rzepakowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Jego spożywanie wzmacnia także układ kostny i pomaga uregulować pracę tarczycy.

Miód gryczany

Miód gryczany to jeden z bardziej popularnych rodzajów miodów w Polsce. Jest to bardzo ciemny, wręcz smolisty miód. Charakteryzuje się tym, że ma bardzo intensywny smak i aromat. Trudno jest szukać w nim słodyczy, więc jest to miód, który nie zasmakuje każdemu, jednak będzie idealny jako dodatek do wytrawnych potraw. Ten rodzaj miodu komponuje się również z poranną kawą. Warto mieć go w swojej spiżarni przed świętami Bożego Narodzenia, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do piernika. Ta odmiana miodu daje naprawdę ciekawe połączenie z białym serem oraz z mocnymi alkoholami. Miód gryczany jest wytwarzany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench). Aż 75 proc. tego miodu stanowi fruktoza i glukoza. To ewenement w porównaniu do pozostałych dostępnych w Polsce gatunków miodów. Obfituje on w białko oraz w substancje mineralne, przede wszystkim dobrze przyswajalne żelazo. Jest to miód bardzo wysokiej jakości. Poleca się jego spożywanie, w szczególności przy niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza.

Skąd się bierze miód?

Miód lipowy

Miód lipowy to również bardzo znana odmiana miodu wytwarzana z nektaru kwiatów lipy. Jest to wyjątkowo delikatny w smaku miód o jasnozłotej barwie i zachęcającym aromacie. Często stosuje się go do wytwarzania nalewek ziołowych. Dodatkowo miód lipowy często dodaje się do herbaty – dzięki niemu jest ona słodka i ma doskonały smak. W składzie tego miodu znajduje się od 76 do 79 proc. glukozy i fruktozy. Dodatkowo występują w nim wartościowe dla ludzkiego organizmu substancje. Dzięki temu jest on pomocny przy kaszlu, bezsenności i jesiennych przeziębieniach. Można go stosować nawet przy zapaleniu oskrzeli i płuc.

Miód wielokwiatowy

Jak sama jego nazwa wskazuje, powstaje on z wielu rodzajów kwiatów m.in. koniczyny białej, komonicy zwyczajnej, wyki siewnej czy nostrzyka żółtego, barszczu pospolitego oraz mleczu zwyczajnego. Skład miodu może się oczywiście różnić w zależności od tego, na jakiej łące był zbierany przez pszczoły. Ma on stonowany smak i jasną barwę, od białej po jasnobursztynową – wynika to z różnorodności składu. Jego zaletą jest to, że pasuje do wielu potraw – zarówno tych na słodko, jak i tych na ostro. Warto po niego sięgnąć, w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspomaga on funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest także idealny przy leczeniu ran i otarć. Można go również stosować na popękane usta jako naturalną pomadkę.

Nie są to oczywiście wszystkie dostępne miody – na rynku można znaleźć jeszcze różne inne, np. miód malinowy. Te wyżej wymienione są najpopularniejsze i najbardziej wartościowe człowieka. Ponadto możesz je łatwo nabyć w marketach czy sklepach z ekologiczną żywnością. Pamiętaj jednak, że miody najlepiej kupować jest prosto z pasieki od pszczelarza.

Rodzaje miodów – kolory

Jak już się pewnie przekonałeś, miody w dużym stopniu mogą różnić się od siebie kolorem. Miody mogą mieć barwę od białej, przez jasnozieloną do prawie czarnej. Z czego wynika aż taka duża różnorodność? Zależy ona od rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że często barwa miodu zmienia się po jego skrystalizowaniu. Najczęściej jaśnieje.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, z jakimi dolegliwościami walczysz albo jakich chorób chcesz uniknąć. Miody mają bardzo różne właściwości. Przykładowo miód gryczany nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby i przyspiesza gojenie się ran. Miód lipowy jest najlepszy na przeziębienie, ból gardła i kaszel. Natomiast miód akacjowy pomoże ci, gdy masz problemy z żołądkiem. Gdy decydujesz się na zakup danej odmiany miodu, to warto wcześniej poczytać o jego właściwościach. Będziesz wtedy wiedział, czy wybrana przez ciebie odmiana, będzie dobra.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód pitny – dwójniak, czy trójniak?

Miód pitny jest najstarszym odnalezionym napojem fermentowanym na świecie. Miód ten powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Dwójniak i trójniak różnią się między sobą właśnie proporcjami wody i miodu. W przypadku dwójniaka jest to 1:1. To znaczy, że na litr miodu przypada jeden litr wody. Można go pić na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z dodatkiem plasterka pomarańczy.

Natomiast trójniak to miód pitny rozcieńczony w stosunku 1:2. To znaczy, że na litr miodu przypadają dwa litry wody. Doskonale smakuje na ciepło. Możesz do niego dodawać rozmaite przyprawy korzenne. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim imbir, anyż oraz cynamon.

 

Bibliografia:

  1. I. Tichonow, L. A. Bondarenko, T. G. Jarnych, O. S. Szpyczak,   W. M. Kowal,   R. I. Skrypnik–Tichonow, Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie. Preparaty lecznicze. Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy. https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/123456789/14445/1/Miod%20naturalny%20w%20medycynie%20i%20farmacji%20-%20MONOGRAFIA.pdf

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×