Przejdź do treści

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód
Miód - rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Art Rachen/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Miód jest znany ludzkości od stuleci. Dodaje się go do herbaty, do ciast, robi z nim kanapki. Są bardzo różne rodzaje miodów, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Warto jest znać podstawowe rodzaje miodów i ich właściwości. Który miód jest najzdrowszy? Który rodzaj miodu pomoże Ci przy bólu gardła?

Najpopularniejsze rodzaje miodu

Miód akacjowy

Miód ten najdłużej pozostaje płynny. Charakteryzuje się czystym, wielokwiatowym smakiem. Ma lekko jasnozieloną barwę. Możesz go dodać do mało intensywnej herbaty, ostro przyprawionego sosu, albo do deseru. Miód akacjowy jest pozyskiwany przez pszczoły z robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.). Ta roślina kwitnie tylko w maju i w czerwcu. Miód akacjowy pomaga organizmowi w oczyszczeniu się z toksycznych substancji. Dodatkowo jego spożywanie jest zalecane przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pomaga w rozluźnieniu zbyt napiętych mięśni gładkich oraz prążkowanych.

Miód leśny

Powstaje on z wielu dzikich roślin, które występują na leśnych polanach, np. malin, wierzbownicy wąskolistnej, borówki czarnej, kruszyny, borówki brusznicy, poziomki. Można w nim wyczuć dosyć silny aromat spadzi. Ma bardzo wyrazisty, wręcz ostry smak. Miód leśny może mieć bardzo różne kolory – od jasnego do średniociemnego. Wynika to stąd, że znajdują się w nim rozmaite odmiany kwiatów. Miód leśny charakteryzuje się również tym, że jest doskonałym dodatkiem do jogurtu naturalnego oraz do granoli. Można nim także słodzić herbatę. Miód leśny krystalizuje się na niejednorodną masę. Jeżeli chodzi o jego właściwości zdrowotne, to są one bardzo podobne do miodu wielokwiatowego łąkowego i lipowego.

Miód nawłociowy (miód z nawłoci)

Jest to zdecydowanie słodki miód o intensywnej, żółtej barwie. Pochodzi z nektaru dzikich kwiatów. Oczywiście dominuje w nim nawłoć pospolita, czyli mimoza. Jej okres kwitnienia zaczyna się późnym latem i trwa aż do wczesnej jesieni. Gdy miód nawłociowy się skrystalizuje, staje się jaśniejszy. Jest odpowiedni do lemoniady, ponieważ sprawia, że ma ona bardziej wyrazisty smak. Cena miodu nawłociowego jest wysoka, ze względu na jego unikatowość.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Miód wielokwiatowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma biały kolor, delikatny smak i zapach. Wyróżnia się tym, że ma konsystencję kremu i szybko krystalizuje się w plastrach. To sprawia, że jest to łatwo rozpoznawalny gatunek miodu. Dodatkowo miód rzepakowy możesz z powodzeniem dodać do porannej kawy lub posmarować nim chleb. Miód rzepakowy ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Z pewnością jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny. Ten gatunek miodu jest szczególnie polecany dla osób, które mają niedobory żelaza i boru. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że miód rzepakowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Jego spożywanie wzmacnia także układ kostny i pomaga uregulować pracę tarczycy.

Miód gryczany

Miód gryczany to jeden z bardziej popularnych rodzajów miodów w Polsce. Jest to bardzo ciemny, wręcz smolisty miód. Charakteryzuje się tym, że ma bardzo intensywny smak i aromat. Trudno jest szukać w nim słodyczy, więc jest to miód, który nie zasmakuje każdemu, jednak będzie idealny jako dodatek do wytrawnych potraw. Ten rodzaj miodu komponuje się również z poranną kawą. Warto mieć go w swojej spiżarni przed świętami Bożego Narodzenia, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do piernika. Ta odmiana miodu daje naprawdę ciekawe połączenie z białym serem oraz z mocnymi alkoholami. Miód gryczany jest wytwarzany z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench). Aż 75 proc. tego miodu stanowi fruktoza i glukoza. To ewenement w porównaniu do pozostałych dostępnych w Polsce gatunków miodów. Obfituje on w białko oraz w substancje mineralne, przede wszystkim dobrze przyswajalne żelazo. Jest to miód bardzo wysokiej jakości. Poleca się jego spożywanie, w szczególności przy niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza.

Skąd się bierze miód?

Miód lipowy

Miód lipowy to również bardzo znana odmiana miodu wytwarzana z nektaru kwiatów lipy. Jest to wyjątkowo delikatny w smaku miód o jasnozłotej barwie i zachęcającym aromacie. Często stosuje się go do wytwarzania nalewek ziołowych. Dodatkowo miód lipowy często dodaje się do herbaty – dzięki niemu jest ona słodka i ma doskonały smak. W składzie tego miodu znajduje się od 76 do 79 proc. glukozy i fruktozy. Dodatkowo występują w nim wartościowe dla ludzkiego organizmu substancje. Dzięki temu jest on pomocny przy kaszlu, bezsenności i jesiennych przeziębieniach. Można go stosować nawet przy zapaleniu oskrzeli i płuc.

Miód wielokwiatowy

Jak sama jego nazwa wskazuje, powstaje on z wielu rodzajów kwiatów m.in. koniczyny białej, komonicy zwyczajnej, wyki siewnej czy nostrzyka żółtego, barszczu pospolitego oraz mleczu zwyczajnego. Skład miodu może się oczywiście różnić w zależności od tego, na jakiej łące był zbierany przez pszczoły. Ma on stonowany smak i jasną barwę, od białej po jasnobursztynową – wynika to z różnorodności składu. Jego zaletą jest to, że pasuje do wielu potraw – zarówno tych na słodko, jak i tych na ostro. Warto po niego sięgnąć, w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspomaga on funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest także idealny przy leczeniu ran i otarć. Można go również stosować na popękane usta jako naturalną pomadkę.

Nie są to oczywiście wszystkie dostępne miody – na rynku można znaleźć jeszcze różne inne, np. miód malinowy. Te wyżej wymienione są najpopularniejsze i najbardziej wartościowe człowieka. Ponadto możesz je łatwo nabyć w marketach czy sklepach z ekologiczną żywnością. Pamiętaj jednak, że miody najlepiej kupować jest prosto z pasieki od pszczelarza.

Rodzaje miodów – kolory

Jak już się pewnie przekonałeś, miody w dużym stopniu mogą różnić się od siebie kolorem. Miody mogą mieć barwę od białej, przez jasnozieloną do prawie czarnej. Z czego wynika aż taka duża różnorodność? Zależy ona od rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że często barwa miodu zmienia się po jego skrystalizowaniu. Najczęściej jaśnieje.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, z jakimi dolegliwościami walczysz albo jakich chorób chcesz uniknąć. Miody mają bardzo różne właściwości. Przykładowo miód gryczany nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby i przyspiesza gojenie się ran. Miód lipowy jest najlepszy na przeziębienie, ból gardła i kaszel. Natomiast miód akacjowy pomoże ci, gdy masz problemy z żołądkiem. Gdy decydujesz się na zakup danej odmiany miodu, to warto wcześniej poczytać o jego właściwościach. Będziesz wtedy wiedział, czy wybrana przez ciebie odmiana, będzie dobra.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód pitny – dwójniak, czy trójniak?

Miód pitny jest najstarszym odnalezionym napojem fermentowanym na świecie. Miód ten powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Dwójniak i trójniak różnią się między sobą właśnie proporcjami wody i miodu. W przypadku dwójniaka jest to 1:1. To znaczy, że na litr miodu przypada jeden litr wody. Można go pić na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z dodatkiem plasterka pomarańczy.

Natomiast trójniak to miód pitny rozcieńczony w stosunku 1:2. To znaczy, że na litr miodu przypadają dwa litry wody. Doskonale smakuje na ciepło. Możesz do niego dodawać rozmaite przyprawy korzenne. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim imbir, anyż oraz cynamon.

 

Bibliografia:

  1. I. Tichonow, L. A. Bondarenko, T. G. Jarnych, O. S. Szpyczak,   W. M. Kowal,   R. I. Skrypnik–Tichonow, Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie. Preparaty lecznicze. Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy. https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/123456789/14445/1/Miod%20naturalny%20w%20medycynie%20i%20farmacji%20-%20MONOGRAFIA.pdf

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Czujesz, że "jedziesz na oparach"? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Czujesz, że „jedziesz na oparach”? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Niedobór witaminy C – mit o lewoskrętnej witaminie C, źródła suplementacji

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

×