Przejdź do treści

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

zupa w proszku
Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Nawet jeśli nie nadajecie się na MasterChefa, sprytne reklamy zachęcają do gotowania potraw szybko i bez komplikacji. Marynata klasyczna – gotowa, sos boloński – dodaj tylko wodę, a mieszanka przypraw uczyni z kawałka mięsa potrawę godną najlepszych restauracji. I to wszystko w torebce, przygotowanie zajmie nie dłużej niż 5 minut. Czy warto używać gotowych mieszanek?

„Jarzynka” – co tak naprawdę w niej siedzi?

Najstarsza i zarazem najpopularniejsza przyprawa uniwersalna to mieszanka suszonych warzyw i soli. Ale tylko w założeniu. Gdy przyjrzymy się uważnie opakowaniu, zorientujemy się, że uniwersalnie używamy również glutaminianu monosodowego, inozynianu disodowego, a także cukru, skrobi kukurydzianej i bliżej nieokreślonej mieszanki przypraw (producent nie zdobył się na odwagę ujawnienia, co się kryje pod enigmatycznym pojęciem „przyprawy” wymienionym na liście składników). I to mam dodawać do wszystkich potraw?! Nie, dziękuję.

Postanowiłam poszukać innej „jarzynki”. Ale lista składników jest podobna. Producent wzbogacił ją o śladowe ilości glutenu, soi, mleka i gorczycy. I pochwalił się sloganem „bez konserwantów”. A po co konserwować suszone warzywa? Bo to one mają być podstawą tego typu przypraw. Kolejne opakowanie przyprawy do wszystkiego krzyczy do mnie wielkimi literami, że bogaty smak mają gwarantować starannie wyselekcjonowane suszone warzywa. Faktycznie, są starannie wyselekcjonowane – jest ich raptem 5,7 proc. w całym opakowaniu. Sprawdzam tym tropem kolejne opakowania– ilość suszonych warzyw waha się od wspomnianych 5 proc. aż do… 15,5 proc. Ależ ‒ jest i 38,4 proc.! A nie, przepraszam, to sos boloński. O sosach w torebkach za chwilę. Czy zatem istnieje przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu i śladowych ilości wszelkich odpadów znajdujących się w zakładzie produkcyjnym?

Znalazłam torebkę bez idealnego zdjęcia nieistniejącej w rzeczywistości potrawy. Skromna torebeczka informowała niepozorną naklejką, że jest uniwersalną „jarzynką” bez soli, składającą się tylko z suszonych warzyw. Sprawdziłam skład: marchew, seler, korzeń i natka pietruszki, por, cebula, pasternak. Czyli 100 proc. suszonych warzyw i żadnych innych dodatków. I takich właśnie trzeba szukać w sklepach.

cukier jedzenie nastrój

Sosy i marynaty – co w nich czyha?

Wspomniałam o sosie bolońskim z 38,4-procentowym wsadem suszonych warzyw. Sos zawiera również extra dodatki jak glukoza, ekstrakt drożdżowy, cukier, utwardzony tłuszcz palmowy i oczywiście śladowe ilości soi, mleka, selera, gorczycy oraz aromaty z glutenem. Mamy też 2,3 proc. ziół (oregano, majeranek, bazylia), czyli niemalże śladowe ilości, oraz koncentrat czosnku. Gdyby ten skład przeczytał jakiś porywczy Włoch, byłby to całkiem słuszny pretekst do wywołania trzeciej wojny światowej, bo tradycyjny przepis na bolognese nie zawiera czosnku ani oregano. I jedna czwarta suszonych warzyw w tym sosie sytuacji nie uratuje. Wniosek? Nie ma dobrego sosu z torebki.

A co z marynatami? Oto klasyczna marynata w płynie. Gotowa, nie trzeba nic dodawać, tylko utopić w niej mięso. I przy okazji szczupłą sylwetkę, bo podstawą marynaty jest syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie marynaty, która wpadła mi w ręce, występuje on aż trzy razy! Żeby nie było za słodko, mamy też ocet, skrobię modyfikowaną, kwas cytrynowy oraz barwnik E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczynowy, podejrzewany o negatywny wpływ na układ trawienny. Smak będzie z pewnością „charakterystyczny i niepowtarzalny”.

A przecież samodzielne przygotowanie marynaty wcale nie jest czasochłonne. Przepisów jest mnóstwo. Oto jeden z nich: oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, musztarda, sól i pieprz. Proporcje? Wedle uznania i upodobań smakowych. Najważniejsze, że bez chemicznych dodatków, substancji przeciwzbrylających, sztucznych ekstraktów, aromatów i śladowych ilości nie wiadomo czego z zakładu produkcyjnego.

Przyprawiajmy ziołami, sosy róbmy z naturalnych produktów, a jeśli już chcemy skorzystać z „gotowca”, czytajmy etykiety. Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami