Przejdź do treści

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

dynia
Słodka i maślana dynia piżmowa. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dynia to królowa metamorfoz. Sprawdza się w roli deseru, dania głównego i jako jesienny lampion. A my ją nafaszerujemy! Wybraliśmy dynię piżmową, która cudownie smakuje po upieczeniu. Dodaliśmy do niej kaszę gryczaną, niebieski ser, żurawinę i orzechy. Wyszło idealne danie na jesienne dni!

Dynia: skarbnica witamin

Dynia ma tak wiele zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Świetnie czuje się upieczona, usmażona i ugotowana. Możesz przygotować z niej zupę, ciasto, puree albo curry. Występuje w różnych postaciach i kolorach, a każdy rodzaj nadaje się do trochę innych zastosowań. Niektóre mają jadalną skórkę, inne najlepiej smakują po upieczeniu lub w deserze. Korzystajcie z ich wszechstronności i różnorodności. Warto! Dynia jest bogata w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. A poza tym smakuje doskonale!

Przepis na faszerowaną dynię

Składniki:

– niewielka dynia piżmowa
– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– garść niebieskiego sera
– ok.10 łyżek oleju ryżowego
– ok. 5 łyżek suszonej żurawiny
– mały pęczek jarmużu (ok. 2 garści)
– średniej wielkości czerwona cebula
– 4 łyżki prażonych orzechów piniowych
– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– pół papryczki chilli
– 2-3 ząbki czosnku
– sól morska i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię przekrój wzdłuż. Posmaruj 4-5 łyżkami oleju.

alt=”przepis-na-faszerowana-dynie” />

Zdjęcie: masz.talerz

Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękka. W tym czasie ugotuj kaszę. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do kaszy dodaj żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, orzechy, chilli, czosnek, ser i porwany jarmuż.

przepis-na-faszerowana-dynie1

Zdjęcie: masz.talerz

Wlej około 5 łyżek oleju i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Kiedy dynia będzie gotowa, pozbądź się z niej pestek i wyjmij miąższ, pozostawiając około dwucentymetrową warstwę przy skórce.

faszerowana-dynia-pizmowa

Zdjęcie: masz.talerz

Wyskrobane purée połącz z kaszą. Wypełnij dynię farszem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

pieczona-dynia-faszerowana

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?