Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię
Dynia to królowa metamorfoz. Sprawdza się w roli deseru, dania głównego i jako jesienny lampion. A my ją nafaszerujemy! Wybraliśmy dynię piżmową, która cudownie smakuje po upieczeniu. Dodaliśmy do niej kaszę gryczaną, niebieski ser, żurawinę i orzechy. Wyszło idealne danie na jesienne dni!
Dynia: skarbnica witamin
Dynia ma tak wiele zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Świetnie czuje się upieczona, usmażona i ugotowana. Możesz przygotować z niej zupę, ciasto, puree albo curry. Występuje w różnych postaciach i kolorach, a każdy rodzaj nadaje się do trochę innych zastosowań. Niektóre mają jadalną skórkę, inne najlepiej smakują po upieczeniu lub w deserze. Korzystajcie z ich wszechstronności i różnorodności. Warto! Dynia jest bogata w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. A poza tym smakuje doskonale!
Przepis na faszerowaną dynię
Składniki:
– niewielka dynia piżmowa
– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– garść niebieskiego sera
– ok.10 łyżek oleju ryżowego
– ok. 5 łyżek suszonej żurawiny
– mały pęczek jarmużu (ok. 2 garści)
– średniej wielkości czerwona cebula
– 4 łyżki prażonych orzechów piniowych
– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– pół papryczki chilli
– 2-3 ząbki czosnku
– sól morska i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój wzdłuż. Posmaruj 4-5 łyżkami oleju.
alt=”przepis-na-faszerowana-dynie” />
Zdjęcie: masz.talerz
Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękka. W tym czasie ugotuj kaszę. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do kaszy dodaj żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, orzechy, chilli, czosnek, ser i porwany jarmuż.
Zdjęcie: masz.talerz
Wlej około 5 łyżek oleju i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Kiedy dynia będzie gotowa, pozbądź się z niej pestek i wyjmij miąższ, pozostawiając około dwucentymetrową warstwę przy skórce.
Zdjęcie: masz.talerz
Wyskrobane purée połącz z kaszą. Wypełnij dynię farszem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?