Co zjeść na deser? Ciasto batatowe
![brownie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2016/10/honey-yanibel-minaya-cruz-2hnvd9jj3uk-unsplash-1140x813.jpg)
się ten artykuł?
Ciasto na diecie? Właśnie tak! Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.
Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.
Składniki:
– 400 g batatów,
– dojrzały banan,
– 4 łyżki mąki gryczanej,
– 2 jajka,
– 2 łyżki naturalnego kakao,
– 150 ml mleka kokosowego (nie UHT),
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 3‒4 kostki gorzkiej czekolady,
– wiórki kokosowe,
– olej kokosowy,
– forma aluminiowa na ciasto.
Do smaku możecie dodać 30 g ulubionej odżywki białkowej.
Sposób przygotowania
Wrzućcie bataty w skórce do gotującej się wody. Gotujcie tak długo, aż będą miękkie. Do miski wbijcie 2 całe jaja, wsypcie mąkę, ksylitol, kakao i dodajcie proszku do pieczenia. Powoli wszystko to zblendujcie, tak aby powstała jednolita konsystencja. Kolejno dodajcie odżywkę białkową i pokrojonego banana. I blendujcie dalej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dolać kieliszek mleka kokosowego. Miękkie bataty (warto je ostudzić przez mniej więcej 15 min) obierzcie ze skórki i wrzućcie do blendera. Mieszajcie do momentu, aż powstanie papka. Co jakiś czas dolewajcie mleka kokosowego.
Zmieszajcie masę batatową z drugą wcześniej przygotowaną masą. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto przesmarujcie olejem kokosowym, tak aby ciasto nie przywarło do niej w trakcie pieczenia, i wlejcie do niej masę. Włóżcie do piekarnika na 25‒30 minut.
Kiedy ciasto będzie gotowe, odstawcie je, aby się schłodziło. W międzyczasie zróbcie polewę czekoladową. Do garnuszka wlejcie 2 łyżki mleka kokosowego i wrzućcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, wlejcie kolejne 2 łyżki mleka kokosowego i dodajcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Masę rozprowadźcie łyżką po powierzchni ciasta i posypcie wiórkami kokosowymi.
Przed podaniem posypcie je wiórkami kokosowymi.
Zdjęcie: masz.talerz
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi.
Zdjęcie: masz.talerz
Polecamy
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/adobestock_157907447-850x566.jpeg)