3 min.
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Oto śniadanie na medal: chrupiąca bruschetta ze świeżą rukwią wodną, smażonym, lekko ciągnącym się serem halloumi i orientalną pieczoną papryką… Sprawdź ten przepis, a będziesz do niego wracać bezustannie!
Spis treści
Bruschetta z halloumi i papryką – pyszna i zdrowa
Ser halloumi to biały, błyszczący, twardy ser, w którego skład wchodzi mleko owcze, kozie i krowie. Pochodzi z Grecji. Może być długo przechowywany, nie tracąc swoich właściwości. W smaku jest lekko mleczny i słony. W jego skład wchodzi woda, białko i tłuszcz. Ser ten w kuchni znajduje wiele zastosowań. Można go jeść na surowo, ale najlepiej smakuje smażony albo grillowany, ponieważ w środku się rozpuszcza, a na zewnątrz powstaje chrupiąca skórka, przy tym nie traci kształtu. Dodaje się go do sałatek, frittaty, domowej pizzy. My wykorzystamy go do bruschetty. W połączeniu z kruchą rukwią wodną i pieczoną papryką smakuje doskonale!
Papryka jest warzywem bogatym w witaminę C i beta-karoten. Oprócz tego zawiera potas i wapń. Mówi się, że papryka jest warzywem zatrzymującym młodość, ze względu na zawarte w niej polifenole, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Regularne jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie i chroni przed chorobami krążenia. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić to warzywo do codziennej diety? Zawarte w papryce substancje działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, pozwalają utrzymać kondycję organizmu, poprawiają przemianę materii i wzmacniają odporność.
Rukiew wodna opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia przemianę materii, pomaga dbać o wątrobę. To niepozorne warzywo zawiera izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych i chronią przed nawrotem raka.
Sezam ze względu na wartości odżywcze mógłby zostać uznany za superfoods. Białko w sezamie ma prawie taką samą wartość jak w jajku kurzym. Oprócz tego zawiera mnóstwo cennych witamin z grupy A, E i B.
Robimy bruschettę na medal!
Zdjęcie: masz.talerz
Bruschetta z halloumi i papryką – składniki (na 4 bruschetty):
– 4 kromki chleba
– 200 g sera halloumi
– pęczek rukwi wodnej
– półtorej papryki
– 2 łyżki sezamu
– pieprz do smaku
– olej do smażenia
– świeże oregano (opcjonalnie)
Bruschetta z halloumi i papryką – przygotowanie:
Umyj i przekrój paprykę na pół. Połóż na papierze do pieczenia. Skrop olejem i dodaj szczyptę pieprzu. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 250 stopni. Ser halloumi pokrój na części. Obtocz go w sezamie. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Smaż ser krótko, aż się zarumieni, przewracając go co jakiś czas. Rozgrzej patelnię grillową z jedną łyżką oleju, podsmaż pieczywo. Bruschette podawaj z rukwią wodną, pieczoną papryką, smażonym serem halloumi i świeżym oregano.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć artykuł
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020