Przejdź do treści

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Orzechy włoskie. Foto: Felix Mittermeier / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta dla mózgu istnieje. Poznaj sześć produktów, które pozytywnie wpływają na pracę twojego mózgu. Zobacz, jak w  prosty sposób możesz wpłynąć na swoją pracę intelektualną.

Kurkuma

Ten żółty proszek ma w sobie niesamowite pokłady zdrowotnych właściwości. Dwa obecne w w nim związki działają szczególnie korzystnie na ludzki mózg. Pierwszy z nich – kurkumina – potrafi pokonywać barierę krew – mózg. Dzięki temu hamuje nagromadzanie się szkodliwych beta-amyloidów u pacjentów z chorobą Alzheimera. Drugi związek – tumeron – wzmacnia regenerację uszkodzonych komórek w mózgu i wspiera produkcję nowych. Chociaż badania nad tumeronem zostały przeprowadzone na gryzoniach, naukowcy pokładają w kurkumie ogromne nadzieje, także jeśli chodzi o ludzi. Być może w przyszłości będzie to niezastąpiony lek na wiele schorzeń układu nerwowego. Przyprawę najłatwiej wcielić do diety, zakochując się w aromatycznej kuchni indyjskiej i smaku curry, którego niezastąpionym składnikiem jest właśnie kurkuma. Możecie także wypróbować kurkumową owsiankę, smakuje doskonale! Ale uwaga! Taką dietę odradza się kobietom w ciąży, osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe oraz walczącym ze schorzeniami dróg żółciowych.

Brokuł i kalafior

Te dwa warzywa są świetnym źródłem choliny – związku należącego do grupy witamin B. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i jego rozwoju. Stymuluje produkcję kluczowego neuroprzekaźnika – acetylocholiny – odpowiedzialnego za prawidłowe połączenia między neuronami. Odpowiednie stężenie choliny w organizmie to gwarancja lepszej pamięci. Jej niedobór może powodować trudności z argumentowaniem i artykułowaniem myśli w płynny sposób, a także zaburzenia w logicznym myśleniu. Szukacie pomysłów na dania z brokułami? Znajdziecie je tutaj. Mamy też mnóstwo nowych pomysłów na przygotowanie kalafiora. A kiedy kończy się sezon na brokuły i kalafiory, warto częściej sięgać po jaja i wołowinę, które są równie dobrym źródłem tego sprzymierzeńca umysłów.

 

Orzechy włoskie

Najbardziej oczywiste superfood dla zdrowia mózgu, po które często sięgamy, stając w obliczu wyzwań intelektualnych. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego właściwie orzechy włoskie są tak świetne dla zdrowia neuronów? W 2012 roku na łamach „Journal of Alzheimer‚s Disease” opublikowano badania, które wskazują, że jedzenie orzechów jest powiązane z polepszeniem pamięci i prawidłowym funkcjonowaniem mózgu. Dodatkowo są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których niedobór może sprzyjać depresji oraz spadkowi mocy poznawczej umysłu. W garści tych smakołyków znajdziecie również witaminę E, melatoninę oraz kwas foliowy – suplementy, które skutecznie wspierają pracę mózgu. Koniecznie spróbujcie naszego koktajlu na dobrą pamięć!

Seler

Seler zwyczajny od jakiegoś czasu przestał być nudziarzem. Na nowo pokochaliśmy to niepozorne warzywo, które dotychczas swój żywot kończyło w zupie. To świetne źródło luteloiny. Najważniejszą funkcją tego związku jest ochrona naszego mózgu i zdrowia mentalnego poprzez hamowanie aktywacji mikrogleju – grupy komórek odpowiedzialnych za usuwanie obumierających neuronów i homeostazę układu nerwowego. Wraz z procesem starzenia aktywacja mikroglejów zostaje zaburzona, co powoduje wzmożoną produkcję cytokin prozapalnych powodujących śmierć komórek nerwowych. Mówiąc prościej – niepozorny seler potrafi zahamować stany zapalne w mózgu. Warto jeść go więcej! Tutaj znajdziecie trzy przepisy na pyszne i zupełnie nowe dania z selera.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Borówka

W literaturze angielskiej popularne jest określanie borówki (ang. blueberry) jako brainberry (ang. brain – mózg). Ta nowa nazwa owocu powstała w odpowiedzi na świetne właściwości wspierające działanie mózgu. Po pierwsze, borówki pomagają chronić go przed stresem oksydacyjnym, a także chorobami wieku starczego, jak demencja czy alzheimer. Ale to nie wszystko! Szklanka borówek codziennie rano powinna stać się obowiązkowa dla wszystkich pracujących intelektualnie. Brytyjscy naukowcy wykazali bowiem, że taki dodatek do śniadania pomaga utrzymać sprawność intelektualną do późnego popołudnia! Zamiast faszerować się kofeiną, wypróbuj ten prosty sposób.

Gorzka czekolada

Zakończmy czymś, czego do jadłospisu specjalnie wcielać nie trzeba. Gorzka czekolada jest dla mózgu tak samo przyjemna jak dla kubków smakowych! Na sam początek poprawia humor. Następnie, zwiększając przepływ krwi w mózgu, poprawia pamięć, zdolność do rozwiązywania problemów, koncentrację i czas reakcji. A do tego zwiększa szanse, że zostaniesz noblistą. To nie żart! Badania opublikowane na łamach „New England Journal of Medicine” wykazały, że im większe jest spożycie czekolady danym w kraju, tym więcej laureatów tej prestiżowej nagrody. Ważne jednak, by wybierać tę najlepszą – tutaj znajdziecie ważne informacje o gorzkiej czekoladzie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?