Przejdź do treści

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zasady diety dla zdrowego serca wydają się mało skomplikowane. Unikaj smażenia, tłustych mięs, wybieraj zdrowe oleje, jedz dużo ryb oraz warzyw. Proste, prawda? W praktyce jednak nie zawsze jest to takie łatwe. Dlatego bierzemy na tapet produkty z listy najgorszych dla zdrowia twojego serca.

Twarde margaryny

Margaryny twarde (do pieczenia) powstają w procesie uwodorniania tłuszczów nienasyconych występujących w olejach. Na skutek tego podnosi się ich temperatura topnienia i z olejów ciekłych powstaje tłuszcz stały. Podczas tego procesu powstają tzw. izomery trans kwasów tłuszczowych, których należy strzec się jak ognia!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jaki rodzaj masażu wybrać?

Dlaczego? Liczne badania potwierdzają, że tłuszcze trans podwyższają stężenie „złego” cholesterolu LDL, a obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto tłuszcze trans podnoszą stężenie lipoproteiny, która zwiększa ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Tłuszcze trans mają także związek ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. Dlatego lepiej nie używać ich w kuchni.

Ciasta, ciastka, ciasteczka…

Głównym źródłem w diecie tłuszczów trans oprócz twardych margaryn są wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze. To do ich produkcji używa się bogatej w tłuszcze trans twardej margaryny. Dlatego wraz z pożegnaniem się z margaryną z kuchni powinieneś pomachać na pożegnanie także i tym produktom. Bądź czujny i czytaj etykiety. Niestety, tłuszcze trans znajdziesz w większości ciastek czy innych gotowych słodyczy. Jeśli w składzie są podane izomery trans kwasów tłuszczowych, tłuszcze trans lub uwodorniony/utwardzony tłuszcz roślinny albo uwodorniony/utwardzony olej roślinny, to znaczy, że nie jest to produkt zdrowy dla twojego serca. Co ciekawe, tłuszcze trans nie są produkowane w organizmie człowieka. Więc to, ile ich będzie w twoich tkankach i płynach ustrojowych, zależy tylko od twojej diety!

kanapka z łososiem i avocado

Zawartość tłuszczów trans to nie wszystko. Wyroby cukiernicze i słodkie bułeczki zawierają mnóstwo cukru w postaci cukru białego, cukru trzcinowego, glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, melasy, syropu kukurydzianego i innych substancji słodzących. A to też nie służy zdrowiu serca. Cukier powoduje wyższy wskaźnik stresu oksydacyjnego mogącego doprowadzić do niewydolności serca, nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Smakowe kawy, śmietanka do kawy w proszku

Podobnie jak wyroby cukiernicze śmietanka do kawy w proszku (a także gotowe kawy rozpuszczalne smakowe) mogą zawierać tłuszcze trans. Czytaj etykiety! Nie wybieraj produktów, które mają w składzie uwodorniony tłuszcz/olej roślinny. Te produkty mogą zawierać także sporą ilość cukru, który zwiększa stres oksydacyjny w organizmie.

pizza

Czerwone mięso, boczek, parówki i inne przetworzone mięsa

Wszystkie wymienione są źródłem tłuszczów nasyconych. Dotychczas wiele badań wskazywało, że tłuszcze nasycone wpływają na wyższy poziom cholesterolu we krwi. Ostatnio coraz więcej wyników badań okazuje się łaskawszych dla tłuszczów nasyconych: okazuje się bowiem, że nie mają tak dużego wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, jak sądzono.

Dlaczego więc te produkty znalazły się w naszym top 6? Okazuje się, że bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru ‒ jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO. Co więcej, badania pokazują, że dieta bogata w czerwone mięso i jego przetwory zmienia florę bakteryjną w jelitach, zwiększając ilość bakterii, które przekształcają L- karnitynę w TMAO.

Słodzone napoje

Często gasisz pragnienie słodzonym napojem z bąbelkami? Uważaj! Może mieć to negatywny wpływ na twoje serce. Okazuje się, że słodzone napoje są jednym z głównych źródeł cukru w diecie. A ten działa prozapalnie i podwyższa ryzyko chorób serca. Badanie przeprowadzone na University of Otago w Nowej Zelandii dało na to niepodważalne dowody.

Jedzenie cukru wpływa bezpośrednio na wysokie ryzyko wystąpienia chorób serca, podwyższony poziom lipidów i nadciśnienie. Ponadto wyniki badań potwierdzają, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego, jaki ma wpływ na wagę ciała.

Jedzenie typu fast food

Żywność typu fast food jest bogata w tłuszcze nasycone, tłuszcze tra[p;ns, cukry proste i sól, a uboga w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. A przy tym jest bardzo kaloryczna. To wszystko sprawia, że jest prawdziwym zagrożeniem dla serca i naczyń krwionośnych. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota School of Public Health opublikowane w czasopiśmie „The American Heart Association” dowodzą, że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20 proc. w stosunku do osób, które się zdrowo odżywiają. Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko, uwaga… aż do 50 proc. A w przypadku sięgania po fast foody cztery i więcej razy w tygodniu ryzyko wzrasta do prawie 80 proc.!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarzea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Fast food jak infekcja bakteryjna? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego to trafne porównanie

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

6 sposobów, jak nie przytyć siedząc w domu

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Kawa jest zdrowa. Pod warunkiem, że nie jest to kawa po turecku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×