Przejdź do treści

Napoje – słodkie zło

Napoje - słodkie zło
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Napoje gazowane i słodzone odpowiadają za niemal 200 tys. zgonów rocznie! – alarmują najnowsze statystyki. Jeśli jeszcze nie przestawiliście się na wodę, to was powinno przekonać.

Niedawno w „Pulsie Biznesu” można było znaleźć informację, że w tym roku po raz pierwszy sprzedaż wody butelkowej na świecie przebije wynik napojów gazowanych. Super, ale niech to nie uśpi naszej czujności. Zła wiadomość jest taka, że sprzedaż tych drugich będzie w naszym kraju rosła. Czyli nadal coraz częściej będziemy chorować na cukrzycę, nowotwory i choroby serca.

Coraz więcej badań pokazuje, że spożywanie słodkich napojów przyczynia się do chorób, które wprost wykańczają naszą populację. Dlaczego tak niekorzystnie wpływają one na nasze zdrowie? Po pierwsze jest w nich zdecydowanie za dużo cukru dodawanego przez producentów. W niektórych znajdziemy nawet 8 łyżeczek w szklance (więcej pisałam o tym tutaj). Po drugie cukry (zwłaszcza proste) w dużych ilościach działają na organizm destrukcyjnie. Powodują gwałtowne skoki glukozy we krwi, co z czasem osłabia wrażliwość mięśni i komórek na wytwarzaną przez trzustkę insulinę (insulinooporność), a to z kolei jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy. Jak wiadomo spożycie cukru sprzyja też otyłości. W rezultacie mamy problemy z zaburzonym działaniem hormonów i rozwojem stanów zapalnych – a niewykluczone, że właśnie to zwiększa ryzyko zachorowania na raka (badania National Cancer Institute).

To pewne, że w ciągu ostatnich 30 lat spożycie słodzonych napojów wzrosło drastycznie. Dziś już co drugi z nas pije je regularnie! Najnowsze badanie opublikowane w naukowym piśmie kardiologicznym Circulation wykazało, że ten zły zwyczaj przyczynia się do niemal 200 tys. zgonów rocznie na świecie. Uczeni brali pod uwagę gazowane napoje, energetyki, napoje owocowe, słodzone mrożone herbaty oraz napoje przygotowywane w domach. Pominięto 100-procentowe soki owocowe. Zauważono największy związek picia słodzonych płynów z rozwojem cukrzycy typu 2, w dalszej kolejności z chorobami serca, na końcu – nowotworami.

Recepta na to jest banalna! Jeśli choć trochę cenimy nasze zdrowie, jak najczęściej zastępujmy niezdrowe napoje wodą.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

Koktajl zamiast soku

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

szklanka wody

Picie wody destylowanej – czy można? Którą wodę wybrać?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Yerba mate vs. kawa

Yerba mate vs. kawa

nalewanie kawy do kubka

Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

GIF wycofuje z obrotu lek na raka. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol