5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta
Boże Narodzenie kojarzy się z przepełnionym brzuchem i uczuciem ciężkości, które towarzyszy nam już do końca roku. Nic dziwnego, jeśli na stole lądują smażone pierożki z kapustą i grzybami, ryby pod grubymi pierzynami z majonezu oraz góra ciast i ciasteczek. Są jednak takie potrawy, którymi podczas świąt możesz się objadać bezkarnie i z pożytkiem dla zdrowia!
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony w wersji sauté to świąteczna bomba odżywcza. Ma działanie oczyszczające organizm – pomaga pozbyć się toksyn, zwłaszcza z krwi oraz wątroby. Buraki zawierają substancje, które walczą ze stanami zapalnymi w organizmie, a także obniżają ciśnienie krwi.
Orzechy
Najlepiej spożywać bez dodatku ciasta – same w sobie smakują doskonale. Chociaż nie brakuje im kalorii, rekompensują to paletą witamin i minerałów, których dostarczają organizmowi. Migdały obniżają poziom złego cholesterolu (to przyda się w okresie świątecznego zapomnienia przy stole). Orzechy włoskie to bomba złożona z kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy. Pistacje dostarczą nam dzienną porcję witaminy B1, a orzechy nerkowca – magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Nic, tylko chrupać!
Śledzie
Śledzie wpływają na świąteczny nastrój. Nie ze względu na tradycje, lecz właściwości wspomagające organizm w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Chociaż należą do ryb tłustych, nie musimy się martwić o kalorie – porcja (100 g) to nie więcej niż 200 kcal. Bez pierzynki oczywiście. Ponadto zapewnią nam pełną dawkę kwasów omega-3 – wystarczy tylko 50 g śledzi, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na te tłuszcze. Zdrowie tkwi w prostocie – wszelkie dodatki w rodzaju sosów, marynat i tym podobnych podnoszą kaloryczność i obniżają liczbę zdrowotnych benefitów.
Kompot z suszu
To najzdrowszy świąteczny deser. Jeśli jeszcze zamiast cukrem dosłodzimy go miodem, nasz brzuch z pewnością odwdzięczy się dobrym samopoczuciem. Kompot z suszu podczas świąt jest zbawieniem dla naszego przepracowanego układu trawiennego. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę jelit, zapobiegając wzdęciom i usuwając zaparcia.
Mandarynki
Co prawda mandarynki nie widnieją w spisie 12 tradycyjnych potraw, ale na dobre rozgościły się na wigilijnych stołach. I bardzo dobrze! Ten mały cytrus może zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. Amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w mandarynkach nobiletyna pomaga zapobiegać otyłości, chroni przed cukrzycą typu II oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Polecamy
Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię. Poznaj ciemną stronę tej świątecznej rośliny
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Co jest dobre na trawienie? Sprawdzone sposoby na niestrawność
Jak przyspieszyć metabolizm? Praktyczne rady i skuteczne wskazówki
się ten artykuł?