10 produktów, na które alergicy muszą uważać
Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.
Niekiedy układ immunologiczny traktuje jedzenie jak wirusa. Wówczas do walki z biedną truskawką czy orzeszkiem wysyła całe zastępy antyciał IgE. Te działają jak rzepy, przylepiając się do alergenów w jedzeniu. IgE powodują również uwolnienie z komórek histaminy, która natychmiastowo wywołuje skórne reakcje alergiczne. Może to być zwykła wysypka czy podrażnienie, które zniknie po kilku dniach, ale także zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.
O tym, czy dany produkt wywołuje alergię pokarmową, czy nie, decyduje obecność białek. Problem w tym, że nie istnieje jedno białko ‒ alergen. Jest ich wiele, a medycyna nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niektóre z nich powodują reakcje alergiczne, a inne nie. Metodą prób, błędów i obserwacji powstała jednak lista produktów, na które alergicy powinni uważać. Niektóre pozycje mogą was zaskoczyć!
Mleko
Alergia na mleko najczęściej pojawia się u małych dzieci i mija około trzeciego roku życia. Dojrzałe osoby rzadziej doświadczają tej dolegliwości. Znacznie powszechniejsza jest natomiast nietolerancja laktozy, która z alergią ma niewiele wspólnego. Organizm nie potrafi przetrawić tego związku organicznego, a objawy są ściśle związane z układem pokarmowym – nie odpornościowym. Alergia na mleko krowie oznacza konieczność wykluczenia również produktów owczych i kozich, ponieważ zawierają białka o zbliżonej budowie.
Ryby
Mięso ryb zawiera parwalbuminy i to one odpowiadają za reakcje alergiczne. Zła wiadomość jest taka, że większość ryb zawiera alergeny o bardzo podobnej budowie, które nie są neutralizowane poprzez gotowanie. Jeżeli więc stwierdzono u ciebie uczulenie na jeden rodzaj ryb, konieczne jest wykluczenie większości odmian z jadłospisu. Alergicy powinni pamiętać, że niektóre dressingi sałatkowe mogą zawierać anchois lub sos Worcestershire. Czytanie etykiet i dręczenie kelnerów musicie mieć we krwi!
Owoce morza
Alergeny owoców morza najczęściej obecne są w mięsie, ale nie jest to reguła. Na przykład w zewnętrznej powłoce krewetek również znajdują się niebezpieczne dla alergików substancje. Jednak niejedzenie skorupiaków to tylko połowa sukcesu i jedynie pół kroku do zdrowia. Podczas gotowania uwalniają się związki, które mogą wywołać reakcje skórne! Dlatego trzymaj się z daleka od grilla czy kuchni, gdzie przyrządza się te smakołyki.
Tropikalne owoce
Na tropikalne owoce powinny uważać osoby uczulone na lateks. Dlaczego? Banany, kiwi, arbuz, awokado oraz wiele innych owoców tropikalnych zawiera ten sam rodzaj białka, który odpowiada za reakcje alergiczne po założeniu gumowych rękawiczek. Nie tylko zjedzenie tych owoców może być niebezpieczne. Osoby uczulone na lateks powinny unikać nawet dotykania tych produktów!
Soja
Byłoby wspaniale, gdyby uczuleni na soję mogli wykluczyć ze swojej diety tofu, sos sojowy i czuć się bezpiecznie. Niestety. Soja często dodawana jest to przetworzonych produktów, takich jak: ciastka, chleb, krakersy czy płatki zbożowe. Dlatego w przypadku alergii na ten składnik szczególnie istotne jest czytanie wszelkich opakowań. Alergen obecny w soi podobny jest do tego, który wywołuje reakcję przy styczności z roztoczami. Chociaż nie udowodniono jeszcze powiązania między tymi dwoma uczuleniami, warto wiedzieć i pamiętać o tym fakcie.
Orzechy
Do grona orzechów zalicza się migdały, pistacje, nerkowce, orzechy makadamia, brazylijskie, laskowe, włoskie… Pośród tej wyliczanki nie ma orzeszków ziemnych, ponieważ należą do innej grupy roślin i inny składnik odpowiada za reakcję alergiczną. Wysypka to jeden z lżejszych objawów po zjedzeniu już niewielkiej ilości orzechów. Prześwietlajcie dogłębnie wszystko, na co padł choćby cień podejrzenia bliskiego spotkania z orzechami.
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne klasyfikowane są jako rośliny strączkowe, w przeciwieństwie do orzechów, należących do rodziny warzyw. Do tej samej rodziny co orzeszki należą soja, soczewica i fasola. Jednak alergia na ten składnik nie jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem uczulenia na pozostałe rośliny strączkowe. Za to osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać również orzechów, ponieważ w miejscach, gdzie produkuje się jedzenie, te dwa składniki najczęściej mają ze sobą bezpośrednią styczność.
Żelatyna
Alergia na ten składnik należy do rzadko występujących. Żelatyna często stosowana jest w szczepionkach jako składnik stabilizujący, dlatego niektórzy doświadczają reakcji alergicznych w trakcie szczepień. Ważne, aby za każdym razem przekazać informację o alergii lekarzowi.
Zboża
Alergenami w produktach zbożowych są na ogół białka, które chronią przed pleśnią i bakteriami, jak np. gluten. Alergia czy nietolerancja glutenu może wywołać różne objawy skórne – zaczynając od wysypki, a kończąc na chorobie Dühringa. Wiedzę na temat tej głośnej ostatnio alergii możecie zweryfikować tutaj.
Jaja
Większość ludzi uczulona jest na kurze białko, nie żółtko, jednak alergicy nie powinni w ogóle sięgać po ten produkt. Niezwykle trudno dokładnie oddzielić obie części tak, aby pozbyć się wszystkich alergenów. Wysoce prawdopodobne jest, że zjedzenie jaj innych zwierząt również poskutkuje reakcją. Nie ma dobrych zamienników. Dodatkowo pamiętajcie, aby przed szczepieniami poinformować lekarza o uczuleniu na ten składnik, ponieważ niektóre ze szczepionek zawierają proteiny jajek.
Zobacz także
„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Alergia pokarmowa – po tym ją rozpoznasz. Jakie badania wykonać?
Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
się ten artykuł?