Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

się ten artykuł?
Wstajesz rano i masz chęć na dobrą jajecznicę i pyszny, świeży chleb posmarowany masełkiem? A może przyszedł ci do głowy deser, ale bez masła się nie obejdzie? Sprawdź, jak sprawić, aby zmiękło.
Masło potrzebuje czasu na roztopienie, a w zależności od temperatury w mieszkaniu, może to trwać i ponad godzinę. Jeśli masz mało czasu, to zależy ci na jak najszybszym sposobie. Przydatnym trikiem podzieliły się użytkowniczki TikToka.
Co będzie potrzebne?
Oprócz masła, musimy przygotować szklankę, gorącą wodę i talerz. Jak widać, nie potrzebujemy skomplikowanych narzędzi, wykorzystujemy to, co zawsze jest pod ręką.
Jak prosto i szybko roztopić twarde masło?
- Podgrzej wodę, tak, aby była bardzo gorąca.
- Nalej wodę do szklanki.
- Na talerz połóż twarde masło, najlepiej pionowo.
- Wylej wodę ze szklanki do garnka lub innego naczynia (może się jeszcze przydać),
- Przykryj masło gorąco szklanką tak, aby zimne powietrze nie dostało się do środka.
- Odczekaj około 5 minut.
- Podnieś szklankę i sprawdź, czy masło stało się bardziej miękkie. Jeśli tak to… gotowe.
Jeśli jest jeszcze zbyt twarde, nalej wcześniej zagotowaną wodę do szklanki, poczekaj, aż się ponownie nagrzeje, a następnie znów przykryj masło. Powtarzaj do skutku. Zobacz, jak to wygląda w praktyce:
@margaritav24##CookingHack ##Butter ##butterhack ##LifeHack ##ItWorks ##momsoftiktok ##1000likes ##Viral ##fyp ##Foryou ##Foryourpage ##bakinghack♬ Life Is Good – Future
@rachellfishWhen you just have to bake right now ##bakingtrick ##softbutter ##fyp ##foryourpage ##momsoftiktok ##over30 ##xyzbca♬ original sound – rachellfish
Masz też inne możliwości
Jeśli masz trochę więcej czasu i nigdzie ci się nie spieszy, możesz spróbować roztopić masło w piekarniku. Będzie się topić bardziej równomiernie. Pamiętaj! Nie wkładaj masła w opakowaniu do mikrofali. Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, jest łatwopalny i toksyczny po podgrzaniu. Łatwo o wypadek. Niepolecane jest także roztapianie samego masła w mikrofali. Ten proces zachodzi zbyt szybko, przez co masło traci cenne właściwości, staje się bardziej lepkie i po prostu niesmaczne.
Źródło: EatThis
Polecamy

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Pijesz na wakacjach drinki z kostkami lodu? Uważaj, mogą być bardziej zanieczyszczone niż woda z toalety
