Przejdź do treści

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba Sorin Gheorghita/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wstajesz rano i masz chęć na dobrą jajecznicę i pyszny, świeży chleb posmarowany masełkiem? A może przyszedł ci do głowy deser, ale bez masła się nie obejdzie? Sprawdź, jak sprawić, aby zmiękło. 

Masło potrzebuje czasu na roztopienie, a w zależności od temperatury w mieszkaniu, może to trwać i ponad godzinę. Jeśli masz mało czasu, to zależy ci na jak najszybszym sposobie. Przydatnym trikiem podzieliły się użytkowniczki TikToka.

Co będzie potrzebne?

Oprócz masła, musimy przygotować szklankę, gorącą wodę i talerz. Jak widać, nie potrzebujemy skomplikowanych narzędzi, wykorzystujemy to, co zawsze jest pod ręką.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak prosto i szybko roztopić twarde masło?

  1. Podgrzej wodę, tak, aby była bardzo gorąca.
  2. Nalej wodę do szklanki.
  3. Na talerz połóż twarde masło, najlepiej pionowo.
  4. Wylej wodę ze szklanki do garnka lub innego naczynia (może się jeszcze przydać),
  5. Przykryj masło gorąco szklanką tak, aby zimne powietrze nie dostało się do środka.
  6. Odczekaj około 5 minut.
  7. Podnieś szklankę i sprawdź, czy masło stało się bardziej miękkie. Jeśli tak to… gotowe.

Jeśli jest jeszcze zbyt twarde, nalej wcześniej zagotowaną wodę do szklanki, poczekaj, aż się ponownie nagrzeje, a następnie znów przykryj masło. Powtarzaj do skutku. Zobacz, jak to wygląda w praktyce:

@margaritav24##CookingHack ##Butter ##butterhack ##LifeHack ##ItWorks ##momsoftiktok ##1000likes ##Viral ##fyp ##Foryou ##Foryourpage ##bakinghack♬ Life Is Good – Future

@rachellfishWhen you just have to bake right now ##bakingtrick ##softbutter ##fyp ##foryourpage ##momsoftiktok ##over30 ##xyzbca♬ original sound – rachellfish

Masz też inne możliwości

Jeśli masz trochę więcej czasu i nigdzie ci się nie spieszy, możesz spróbować roztopić masło w piekarniku. Będzie się topić bardziej równomiernie. Pamiętaj! Nie wkładaj masła w opakowaniu do mikrofali. Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, jest łatwopalny i toksyczny po podgrzaniu. Łatwo o wypadek. Niepolecane jest także roztapianie samego masła w mikrofali. Ten proces zachodzi zbyt szybko, przez co masło traci cenne właściwości, staje się bardziej lepkie i po prostu niesmaczne.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×