Przejdź do treści

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba Sorin Gheorghita/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wstajesz rano i masz chęć na dobrą jajecznicę i pyszny, świeży chleb posmarowany masełkiem? A może przyszedł ci do głowy deser, ale bez masła się nie obejdzie? Sprawdź, jak sprawić, aby zmiękło. 

Masło potrzebuje czasu na roztopienie, a w zależności od temperatury w mieszkaniu, może to trwać i ponad godzinę. Jeśli masz mało czasu, to zależy ci na jak najszybszym sposobie. Przydatnym trikiem podzieliły się użytkowniczki TikToka.

Co będzie potrzebne?

Oprócz masła, musimy przygotować szklankę, gorącą wodę i talerz. Jak widać, nie potrzebujemy skomplikowanych narzędzi, wykorzystujemy to, co zawsze jest pod ręką.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jak prosto i szybko roztopić twarde masło?

  1. Podgrzej wodę, tak, aby była bardzo gorąca.
  2. Nalej wodę do szklanki.
  3. Na talerz połóż twarde masło, najlepiej pionowo.
  4. Wylej wodę ze szklanki do garnka lub innego naczynia (może się jeszcze przydać),
  5. Przykryj masło gorąco szklanką tak, aby zimne powietrze nie dostało się do środka.
  6. Odczekaj około 5 minut.
  7. Podnieś szklankę i sprawdź, czy masło stało się bardziej miękkie. Jeśli tak to… gotowe.

Jeśli jest jeszcze zbyt twarde, nalej wcześniej zagotowaną wodę do szklanki, poczekaj, aż się ponownie nagrzeje, a następnie znów przykryj masło. Powtarzaj do skutku. Zobacz, jak to wygląda w praktyce:

@margaritav24##CookingHack ##Butter ##butterhack ##LifeHack ##ItWorks ##momsoftiktok ##1000likes ##Viral ##fyp ##Foryou ##Foryourpage ##bakinghack♬ Life Is Good – Future

@rachellfishWhen you just have to bake right now ##bakingtrick ##softbutter ##fyp ##foryourpage ##momsoftiktok ##over30 ##xyzbca♬ original sound – rachellfish

Masz też inne możliwości

Jeśli masz trochę więcej czasu i nigdzie ci się nie spieszy, możesz spróbować roztopić masło w piekarniku. Będzie się topić bardziej równomiernie. Pamiętaj! Nie wkładaj masła w opakowaniu do mikrofali. Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, jest łatwopalny i toksyczny po podgrzaniu. Łatwo o wypadek. Niepolecane jest także roztapianie samego masła w mikrofali. Ten proces zachodzi zbyt szybko, przez co masło traci cenne właściwości, staje się bardziej lepkie i po prostu niesmaczne.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

×