Przejdź do treści

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba Sorin Gheorghita/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wstajesz rano i masz chęć na dobrą jajecznicę i pyszny, świeży chleb posmarowany masełkiem? A może przyszedł ci do głowy deser, ale bez masła się nie obejdzie? Sprawdź, jak sprawić, aby zmiękło. 

Masło potrzebuje czasu na roztopienie, a w zależności od temperatury w mieszkaniu, może to trwać i ponad godzinę. Jeśli masz mało czasu, to zależy ci na jak najszybszym sposobie. Przydatnym trikiem podzieliły się użytkowniczki TikToka.

Co będzie potrzebne?

Oprócz masła, musimy przygotować szklankę, gorącą wodę i talerz. Jak widać, nie potrzebujemy skomplikowanych narzędzi, wykorzystujemy to, co zawsze jest pod ręką.

Jak prosto i szybko roztopić twarde masło?

  1. Podgrzej wodę, tak, aby była bardzo gorąca.
  2. Nalej wodę do szklanki.
  3. Na talerz połóż twarde masło, najlepiej pionowo.
  4. Wylej wodę ze szklanki do garnka lub innego naczynia (może się jeszcze przydać),
  5. Przykryj masło gorąco szklanką tak, aby zimne powietrze nie dostało się do środka.
  6. Odczekaj około 5 minut.
  7. Podnieś szklankę i sprawdź, czy masło stało się bardziej miękkie. Jeśli tak to… gotowe.

Jeśli jest jeszcze zbyt twarde, nalej wcześniej zagotowaną wodę do szklanki, poczekaj, aż się ponownie nagrzeje, a następnie znów przykryj masło. Powtarzaj do skutku. Zobacz, jak to wygląda w praktyce:

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Masz też inne możliwości

Jeśli masz trochę więcej czasu i nigdzie ci się nie spieszy, możesz spróbować roztopić masło w piekarniku. Będzie się topić bardziej równomiernie. Pamiętaj! Nie wkładaj masła w opakowaniu do mikrofali. Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, jest łatwopalny i toksyczny po podgrzaniu. Łatwo o wypadek. Niepolecane jest także roztapianie samego masła w mikrofali. Ten proces zachodzi zbyt szybko, przez co masło traci cenne właściwości, staje się bardziej lepkie i po prostu niesmaczne.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: