Przejdź do treści

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Słona cena soli Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Kilogram płatków kukurydzianych zawiera więcej soli niż kilogram solonych orzeszków ziemnych. Zaskoczeni? Słone pułapki to prosta droga do problemów ze zdrowiem. Nie dajcie się zwieść.

Słony interes

Sól jest bogatym źródłem sodu. I chwała jej za to, bo sód jest jedną z podstaw życia. Nie tylko reguluje ilość płynów w organizmie, ale również bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i transporcie związków przez błony komórkowe. Bez niego nasze istnienie byłoby więc niemożliwe.

Pierwotna potrzeba organizmu do zachowania życia była tak silna, że od zarania dziejów popychała człowieka do różnych koncepcji pozyskania sodu. Aztekowie odparowywali sól z moczu, Galowie ogrzewali słoną wodę nad ogniem, a Brytowie podgrzewali patyki i zanurzali w morzu, by na końcu zdrapać z nich osadzoną w ten sposób sól.

Słony interes stał się zalążkiem klęski, kiedy ludzie dostrzegli, że sól jest bardzo pożądanym produktem i można na niej zarobić. Zaczęli się osiedlać w okolicach pokładów soli, a różne plemiona prowadziły wojny o dostęp do jej złóż. W czasach świetności Rzymu dania suto przyprawione solą były świadectwem zamożności domu. Sól była również środkiem płatniczym.

Z biegiem czasu zapotrzebowanie społeczne na sól rosło ‒ stała się surowcem o strategicznym znaczeniu. Dziś sól nie jest już tak cenna. Jest tania i powszechnie dostępna. Natomiast my nadal lubimy solić…

Joanna Jaworska: Nikt nie ma prawa oceniać cię za to, że przytyłaś, bo to serio nic złego. Czasem to sygnał, że w naszym życiu jest lepiej

Gdzie jest pułapka?

Nasz organizm reguluje temperaturę przez odparowywanie wody przez skórę. W tym procesie tracimy również cenne elektrolity, w tym sód. Żeby zmniejszyć ubytki tego cennego pierwiastka, ewolucja przystosowała nerki tak, by bardzo oszczędnie gospodarowały sodem, w efekcie czego jedynie minimalna jego ilość wydalana jest wraz z moczem. Tak więc człowiek z natury jest w stanie bardzo wydajnie wykorzystywać sód, który nasi przodkowie musieli zdobywać z takim trudem.

Nauczyliśmy się rozpoznawać słony smak i polubiliśmy go. Solimy coraz więcej. Nasz organizm dziennie potrzebuje 115 mg sodu, co zawiera się w płaskiej łyżeczce soli. Tymczasem już jeden posiłek pokrywa nawet 70 proc. dziennego zapotrzebowania i na koniec dnia normę przekraczamy prawie trzykrotnie. Paradoks polega na tym, że nawet jeśli na naszym stole nie ma solniczki, to nadal spożywamy zdecydowanie za dużo soli.

Jak to możliwe? Otóż diametralnie zmienił się nasz styl życia i nawyki żywieniowe, a półki sklepowe i nasze koszyki wypełnione są przetworzoną żywnością ze znacznie większą zawartością soli niż pożywienie przygotowywane w tradycyjny sposób. Nawet jeśli unikamy jedzenia typu fast food, dań instant, gotowych sosów, spożywczych koncentratów czy przekąsek takich jak chipsy, to niestety znaczne ilości soli znajdziemy w serach, wędlinach i wędzonych rybach, a nawet pieczywie.

„Chcesz mieć zgrabną sylwetkę? Zdradzę ci sekret”. Fizjoterapeutka pisze, jakie ćwiczenie warto dodać do treningów

8 produktów o dużej zawartości soli

Oto lista produktów, które codziennie albo nawet kilka razy dziennie goszczą na naszych stołach i zawierają znaczną ilość soli. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile soli wykorzystano na etapie produkcji tych produktów i że jedząc je, dostarczamy do organizmu sód w znacznie większej ilości niż pożądana.

  1. Pieczywo. Zawartość soli w pieczywie jest różna, ale warto zapamiętać, że najwięcej soli znajdziemy w bagietkach i bułkach pszennych.
  2. Przekąski śniadaniowe. To spora pułapka, zwłaszcza że płatki są szybkim śniadaniem dla dzieci i sportowców. Płatki owsiane i otręby są po bezpiecznej stronie, ale przetworzone zboża, takie jak płatki żytnie, pszenne, kukurydziane i smakowe, mogą dostarczyć nawet 75 proc. dziennego zapotrzebowania na sód.
  3. Gotowe soki warzywne. Mały pomidor ma 0,01 g soli, ale szklanka kartonowego soku pomidorowego to już 0,66 g soli. Jeśli jesteś wielbicielem tego napoju, to już teraz wiesz, że karton w połowie wypełnia zapotrzebowanie twojego organizmu na sód.
  4. Ser. Możesz zaprzyjaźnić się z twarogami, ale ograniczaj sery żółte i dojrzewające. Sery topione powinny zniknąć z twojej diety nie tylko z powodu wysokiej zawartości soli – to po prostu bomba kaloryczna.
  5. Wędliny. Zawierają ekstremalnie dużą ilość soli, która wykorzystywana jest na etapie produkcji jako jedna z wielu substancji konserwujących.
  6. Warzywa w puszce. Świeże warzywa zawierają śladowe ilości sodu. Sól w dużej ilości jest jednak składnikiem wszystkich konserw warzywnych. Część soli usuniemy, płucząc warzywa z puszki wodą przed podaniem lub przed dalszą obróbką.
  7. Gotowe sosy. Sprawdzajmy etykiety sosów pomidorowych, winegret czy sosów kuchni chińskiej, a najlepiej przygotujmy je sami, zastępując przynajmniej część soli ziołami.
  8. Wędzone ryby. Tak samo jak w przypadku wędlin, sól wykorzystywana jest w procesie przetwórstwa.

Znajomość zawartości soli w produktach jest więc istotna, jeśli chcemy prawidłowo komponować dietę i ograniczać spożycie sodu.

Hormonami tarczycy nie da się wyleczyć otyłości

Po co ograniczać spożycie soli?

Tuż obok tłuszczów i cukru, nadmiar soli jest przyczyną wielu schorzeń. I nie chodzi już tylko o zwiększone ryzyko nadciśnienia, choroby nerek czy zaburzenia metaboliczne. Naukowcy zaczynają obwiniać sól za choroby autoimmunologiczne. Oto słona cena, jaką cywilizacja płaci za słone potrawy.

Badania i eksperymenty przeprowadzone w Yale School of Medicine udowodniły, że sól jest bezpośrednio odpowiedzialna za powstawanie chorób autoimmunologicznych i rozwój reakcji zapalnej. Wnioski zdają się nieprawdopodobne, ale sól przekształca zwykłe komórki w chorobotwórcze i w efekcie doprowadza do eskalacji reakcji immunologicznej. Dane te potwierdził niezależny zespół z Brigham and Women’s Hospital oraz z Broad Institute.

Z kolei podczas Europejskiego Kongresu Endokrynologii w Dublinie naukowcy z University of Wyoming sugerowali, że nadmiar soli w diecie dzieci może mieć wpływ na opóźnienie dojrzewania.

Jak widać, sekret tkwi w umiarze. Pierwiastek niezbędny do życia w nadmiarze zaczyna szkodzić. Nie zauważyliśmy nawet, kiedy stał się tani, dostępny i wreszcie ukryty.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Kto z nas może sobie pozwolić na mocne … solenie? Radzi dietetyczka Natalia Puciłowska

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej

Sól – od niej zestarzejesz się szybciej

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu