Przejdź do treści

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Dotychczasowe przyzwyczajenia w kwestii robienia zakupów i przyrządzania jedzenia ostatnio się nieco się zmieniły. Zaczęliśmy więcej gotować w domu i robić zapasy. Pytanie brzmi: jak długo i w jakich warunkach możemy bezpiecznie przechowywać żywność?

Poniżej znajdziesz parę rad, które pomogą ci rozsądnie zarządzać własną kuchnią, tak, by nie marnować jedzenia. Dowiesz się, w jakim czasie i w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w zależności od ich rodzaju i sposobu przyrządzania.

Dania wcześniej przyrządzone – gotowane, pieczone, smażone

Jeśli zamawiałaś coś na wynos, ale rozmiar dania przerósł twoje oczekiwania i apetyt, możesz śmiało odłożyć pozostałą część na później. Tak samo z daniami, które przyrządzałaś sama. Gotowe potrawy zazwyczaj obowiązuje zasada 3 dni, jednak jeśli z jakiś przyczyn twoje ciało jest osłabione lub bardziej narażone na działanie drobnoustrojów przez obniżoną odporność, nie powinnaś jeść nieświeżych potraw, tzn. takich, które mają więcej niż 24 godziny. Dotyczy to także kobiet w ciąży lub osób starszych.

Dr Lydia Buchtmann z Food Safety Information Council odradza spożywanie nieświeżego jedzenia z powodu bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Infekcje bakteriami listerii są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży i osób z nadwątlonym układem immunologicznym. Dlatego jeśli nie chcesz by jedzenie się zmarnowało, najlepiej zamiast do lodówki, włóż je od razu do zamrażalnika.

Jeśli kupiłaś danie w garmażerce i widnieje na nim data przydatności do spożycia, trzymaj się tego terminu lub – znów – zdecyduj się na zamrożenie potrawy. Dania, które podgrzewasz drugi raz powinny być odpowiednio gorące, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Temperatura 75 st. C powinna wystarczyć, by twoje jedzenie było smaczne i zdrowe.

Przeterminowana żywność / unsplash

Surowe mięso – niech trafi do zamrażarki

To, jak długo możemy przechowywać surowe mięso, zależy od jego opakowania i miejsca przechowywania. Mikrobiolog i profesor na Uniwersytecie UNSW w Sydney, Julian Cox, mówi: „Opakowanie z folii lub próżniowe, ogranicza rozwój mikroorganizmów, dzięki odcięciu dopływu powietrza do produktu”. Dlatego taki produkt pozostaje świeży na dłużej, niż mięso bez takiego opakowania.

Poza tym psujące się mięso nie jest „dyskretne”. Bardzo łatwo poznać pierwsze oznaki jego nieprzydatności do spożycia, np. po kolorze i zapachu. Dlatego, gdy masz go za dużo, zamrożenie mięsa jest dobrym rozwiązaniem, uchroni je przed namnażaniem się bakterii. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je rozmrażać i później podgrzać do co najmniej 75 st. C.

Długowieczne konserwy

Żywność, która znajduje się w metalowych puszkach ma chyba najdłuższy możliwy termin przydatności do spożycia. Dotyczy to za równo pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Niektóre tego typu towary nie mają określonego dokładnie terminu, w którym przypuszczalnie mogłyby się zepsuć, bo jest to tak odległa data.

Długoterminowość wynika ze specyfiki procesu przygotowania i pakowania. Linia produkcyjna produktów przygotowanych do hermetycznego zamknięcia musi być maksymalnie sterylna, by uniknąć potencjalnych zanieczyszczeń czy drobnoustrojów, które mogłyby się namnażać w puszcze. Jeśli możesz zaufać producentowi w kwestii jakości, to powinnaś zachować czujność i sprawdzać przed zakupem lub jedzeniem. Sprawdź, czy puszka nie została uszkodzona, czy nie wycieka z niej płyn lub czy nie jest nienaturalnie napuchnięta. Wszelkie uszkodzenia mogą zdarzyć się w transporcie lub na półkach sklepowych.

Gdy już otworzysz ulubioną puszkę, zużyj ją w czasie, który producent podaje na opakowaniu. Zwykle jest to od 24 godzin do paru dni. Pamiętaj jednak, by przełożyć zawartość do innego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Co z nabiałem?

W przypadku nabiału nie mamy zbyt wielkiego pola do wydłużania przydatności do spożycia, musimy stosować się do terminów znajdujących się na opakowaniach. Dr Butchmann potwierdza: „Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser powinny być przechowywane w lodówce i zużyte zgodnie z terminem przydatności do spożycia”.

Jak długo można przechowywać świeże warzywa i owoce?

Proces gnilny w przypadku owoców i warzyw jest bardzo indywidualny i zależny od wielu czynników, takich jak: rodzaj produktu, sposób jego uprawy, zbioru, pakowania i przechowywania. Większość warzyw najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie przeznaczonej na tego typu żywność. Są pewne wyjątki, takie jak ziemniaki czy pomidory, które lepiej czują się w zaciemnionym, chłodnym miejscu twojej kuchni, niż za drzwiczkami chłodziarki. Podobnie owoce – tym, które nie przepadają za dojmującym chłodem, wystarczy zapewnić trochę cienia. Dla przykładu, jeśli kupiłaś niezbyt dojrzałe banany, na blacie twojej kuchni powoli dojrzeją i będą jeszcze dobre przez tydzień, a nawet 10 dni. Natomiast, gdy ziemniaki stoją zbyt długo, mogą zacząć kiełkować, co według niektórych badań jest jednoznaczne z ich niezdatnością do spożycia.

 

Źródło: abc.net

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami