Przejdź do treści

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Dotychczasowe przyzwyczajenia w kwestii robienia zakupów i przyrządzania jedzenia ostatnio się nieco się zmieniły. Zaczęliśmy więcej gotować w domu i robić zapasy. Pytanie brzmi: jak długo i w jakich warunkach możemy bezpiecznie przechowywać żywność?

Poniżej znajdziesz parę rad, które pomogą ci rozsądnie zarządzać własną kuchnią, tak, by nie marnować jedzenia. Dowiesz się, w jakim czasie i w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w zależności od ich rodzaju i sposobu przyrządzania.

Dania wcześniej przyrządzone – gotowane, pieczone, smażone

Jeśli zamawiałaś coś na wynos, ale rozmiar dania przerósł twoje oczekiwania i apetyt, możesz śmiało odłożyć pozostałą część na później. Tak samo z daniami, które przyrządzałaś sama. Gotowe potrawy zazwyczaj obowiązuje zasada 3 dni, jednak jeśli z jakiś przyczyn twoje ciało jest osłabione lub bardziej narażone na działanie drobnoustrojów przez obniżoną odporność, nie powinnaś jeść nieświeżych potraw, tzn. takich, które mają więcej niż 24 godziny. Dotyczy to także kobiet w ciąży lub osób starszych.

Dr Lydia Buchtmann z Food Safety Information Council odradza spożywanie nieświeżego jedzenia z powodu bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Infekcje bakteriami listerii są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży i osób z nadwątlonym układem immunologicznym. Dlatego jeśli nie chcesz by jedzenie się zmarnowało, najlepiej zamiast do lodówki, włóż je od razu do zamrażalnika.

Jeśli kupiłaś danie w garmażerce i widnieje na nim data przydatności do spożycia, trzymaj się tego terminu lub – znów – zdecyduj się na zamrożenie potrawy. Dania, które podgrzewasz drugi raz powinny być odpowiednio gorące, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Temperatura 75 st. C powinna wystarczyć, by twoje jedzenie było smaczne i zdrowe.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przeterminowana żywność / unsplash

Surowe mięso – niech trafi do zamrażarki

To, jak długo możemy przechowywać surowe mięso, zależy od jego opakowania i miejsca przechowywania. Mikrobiolog i profesor na Uniwersytecie UNSW w Sydney, Julian Cox, mówi: „Opakowanie z folii lub próżniowe, ogranicza rozwój mikroorganizmów, dzięki odcięciu dopływu powietrza do produktu”. Dlatego taki produkt pozostaje świeży na dłużej, niż mięso bez takiego opakowania.

Poza tym psujące się mięso nie jest „dyskretne”. Bardzo łatwo poznać pierwsze oznaki jego nieprzydatności do spożycia, np. po kolorze i zapachu. Dlatego, gdy masz go za dużo, zamrożenie mięsa jest dobrym rozwiązaniem, uchroni je przed namnażaniem się bakterii. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je rozmrażać i później podgrzać do co najmniej 75 st. C.

Długowieczne konserwy

Żywność, która znajduje się w metalowych puszkach ma chyba najdłuższy możliwy termin przydatności do spożycia. Dotyczy to za równo pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Niektóre tego typu towary nie mają określonego dokładnie terminu, w którym przypuszczalnie mogłyby się zepsuć, bo jest to tak odległa data.

Długoterminowość wynika ze specyfiki procesu przygotowania i pakowania. Linia produkcyjna produktów przygotowanych do hermetycznego zamknięcia musi być maksymalnie sterylna, by uniknąć potencjalnych zanieczyszczeń czy drobnoustrojów, które mogłyby się namnażać w puszcze. Jeśli możesz zaufać producentowi w kwestii jakości, to powinnaś zachować czujność i sprawdzać przed zakupem lub jedzeniem. Sprawdź, czy puszka nie została uszkodzona, czy nie wycieka z niej płyn lub czy nie jest nienaturalnie napuchnięta. Wszelkie uszkodzenia mogą zdarzyć się w transporcie lub na półkach sklepowych.

Gdy już otworzysz ulubioną puszkę, zużyj ją w czasie, który producent podaje na opakowaniu. Zwykle jest to od 24 godzin do paru dni. Pamiętaj jednak, by przełożyć zawartość do innego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Co z nabiałem?

W przypadku nabiału nie mamy zbyt wielkiego pola do wydłużania przydatności do spożycia, musimy stosować się do terminów znajdujących się na opakowaniach. Dr Butchmann potwierdza: „Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser powinny być przechowywane w lodówce i zużyte zgodnie z terminem przydatności do spożycia”.

Jak długo można przechowywać świeże warzywa i owoce?

Proces gnilny w przypadku owoców i warzyw jest bardzo indywidualny i zależny od wielu czynników, takich jak: rodzaj produktu, sposób jego uprawy, zbioru, pakowania i przechowywania. Większość warzyw najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie przeznaczonej na tego typu żywność. Są pewne wyjątki, takie jak ziemniaki czy pomidory, które lepiej czują się w zaciemnionym, chłodnym miejscu twojej kuchni, niż za drzwiczkami chłodziarki. Podobnie owoce – tym, które nie przepadają za dojmującym chłodem, wystarczy zapewnić trochę cienia. Dla przykładu, jeśli kupiłaś niezbyt dojrzałe banany, na blacie twojej kuchni powoli dojrzeją i będą jeszcze dobre przez tydzień, a nawet 10 dni. Natomiast, gdy ziemniaki stoją zbyt długo, mogą zacząć kiełkować, co według niektórych badań jest jednoznaczne z ich niezdatnością do spożycia.

 

Źródło: abc.net

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×