Przejdź do treści

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. Są prostsze, niż myślisz!

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy można zajadać lody bez wyrzeczeń, liczenia kalorii i wyrzutów sumienia? Tak! Jeśli je się lody z kaszą jaglaną, nie dodaje cukru i korzysta z sezonowych owoców. Wszystko to znajdziesz w naszej propozycji. To będzie hit tego lata!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i na pewno najzdrowszych kasz na świecie. Aktualnie przeżywa odrodzenie, jemy ją coraz częściej i chętniej. Doceniamy jej wartości odżywcze i bardzo dobrze ‒ jest bezglutenowa i lekkostrawna, bogata w białko, żelazo i miedź. Zawiera witaminy z grupy B. Świetnie sprawdzi się na słono na obiad, ale równie dobrze czuje się w słodkich przepisach.

Dlaczego warto sięgać po truskawki w sezonie? Na pewno nie tylko dlatego, że są pyszne. Odkwaszają organizm, są niskokaloryczne, a regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na serce. Oprócz tego zawierają witaminy i składniki mineralne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Przepis na lody jaglane z truskawkami jest prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę zdrowy!

truskawki

Przepis na lody jaglane z truskawkami

Składniki:

– 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
– 2 szklanki truskawek
– mleko roślinne
– płatki kokosowe
– 2‒3 łyżki syropu z agawy ‒ opcjonalnie
– ziarenka z jednej laski wanilii ‒ opcjonalnie

Przygotowanie:

Kaszę podpraż przez chwilę w rondelku. Przelej intensywnie wrzątkiem. Wrzuć ponownie do garnka, wlej półtorej szklanki mleka. Dodaj wanilię. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie prawie całe mleko, ale pozostanie luźna. Truskawki umyj.

Zdjęcie: masz.talerz

Pozbądź się szypułek.

Zdjęcie: masz.talerz

Umieść je w blenderze razem z ugotowaną kaszą. Miksuj, aż powstanie całkowicie gładki, gęsty płyn. Jeśli jest taka potrzeba, dolej trochę mleka, dzięki temu mikser łatwiej i szybciej poradzi sobie z owocami. Skosztuj i jeśli chcesz, dodaj kilka łyżek syropu z agawy. Przelej płyn do foremki.

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do zamrażarki i co pół godziny mieszaj widelcem. Lody są gotowe, kiedy zamarzną. Jeśli chcesz podać je następnego dnia, wyjmij je odpowiednio wcześnie, aby nieco się ogrzały. Podawaj z prażonymi płatkami kokosa i truskawkami.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: