To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie
Wydawałoby się, że krojenie żywności to bułka z masłem. Czy zastanawiałaś się, jak dużo zależy od odpowiedniego ułożenia noża oraz kształtu produktu?
Kulinarne triki na wagę złota
Wiele dań może smakować zupełnie inaczej, jeśli zostaną przygotowane odpowiednim nożem. Jeśli zna się pewne triki, gotowanie sprawia więcej satysfakcji oraz zajmuje mniej czasu. Sprawdź, jak profesjonalnie kroić składniki niezbędne do przygotowywania wielu potraw.
Możesz kroić niczym zawodowiec
Jak to robić? Zastosuj się do tych wskazówek.
- Nie pozbywaj się korzenia cebuli
Częstym błędem w kuchni jest odcinanie korzenia cebuli. Nie każdy wie, że w tym fragmencie znajdują się hormony gazowe, które wywołują łzawienie oczu. Aby nie płakać nad krojoną cebulą, siekaj ją wzdłuż linii, a następnie odwróć, krojąc dalej w kostkę.
- Skorzystaj z paznokci
Trzymanie produktu z jednej strony paznokciami, może uchronić opuszki palców przed ewentualnymi zadraśnięciami. Jeśli skaleczymy sobie palce, dalsze gotowanie będzie utrudnione. Warto zatem zastosować tę metodę, aby przygotowywanie potrawy szło znacznie sprawniej.
- Nie zapominaj o ostrzeniu
Krojenie może być utrudnione, gdy noże zaczynają być tępe. Nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich pełnej mocy. Nie masz ostrzałki? W takim momencie przychodzi z pomocą ceramiczny kubek, którego dno jest na tyle ostre i mocne, że pomaga naostrzyć najbardziej tępy nóż.
- Zgniataj czosnek
Pewnie nie jeden raz spędzałaś długie minuty na obieraniu pojedynczych ząbków czosnku. Zajmuje to wiele niepotrzebnego czasu i cierpliwości. Jest o wiele szybszy sposób, przydany szczególnie, jeśli potrzebujesz obrać całą główkę. Wystarczy ją zgnieść bokiem noża. Pod naporem łatwiej rozbije się na kawałki, a skórki łatwiej odejdą. Zgniatanie nożem pomoże ci też obrać pojedyncze ząbki czosnku.
- Używaj noża z ząbkami
Taki typ noża idealnie radzi sobie z kanapkami. Potrzebujesz przekroić te już gotowe? Po co męczyć się z wysuwaniem czy wypływaniem składników? Nie ma nic gorszego niż kanapka zepsuta nieodpowiednim krojeniem. Nóż z ząbkami to idealne narzędzie!
- Skorzystaj z recepturek
Znane wszystkim uniwersalne, kolorowe gumeczki sprawdzają się również przy nożach. Jeśli nie potrafisz opanować dużego, ostrego noża lub boisz się go używać, nałóż na jego rękojeść kilka gumek. „Rączka” noża będzie bardziej stabilna i mniej śliska.
- Posiekaj sałatę
Krojenie sałaty lub kapusty może być uciążliwe. Dobrą radą jest siekanie jej na jak najmniejsze kawałki. Najlepiej od góry do korzenia. Dzięki temu będzie łatwiejsza w spożyciu i doprawieniu.
- Przekrój paprykę na pół
Papryka sprawia często wiele problemów, nóż ślizga się po skórce. Najszybszym sposobem jest przecięcie jej na pół, a następnie wykrojenie środka z pestkami. Teraz możesz ją posiekać w kosteczkę lub plasterki – krojąc po wewnętrznej części.
- Krój na ćwiartki
Wszelkie okrągłe owoce i warzywa, takie jak jabłka czy pomidory, najlepiej najpierw przeciąć na pół. Dwie połówki znów na pół, a powstałe ćwiartki znów na pół. Dzięki temu miąższ pozostaje w produkcie, a my szybko uzyskujemy równe kawałki.
Źródło: EatThis
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?