Przejdź do treści

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo. Zdj: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Pomelo to naj­więk­szy spo­śród owo­ców cytru­so­wych. Rekor­dowe owoce mogą mieć nawet 20 cm śred­nicy i ważyć do 3 kg. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść! Podpowiadamy też, jak obrać pomelo i czy cukier w pomelo powinien spędzać ci sen z powiek.

Owoc pomelo – jak smakuje, skąd pochodzi?

Pomelo nazy­wany jest także pumelo lub poma­rań­czą olbrzy­mią. Naj­czę­ściej spo­ty­ka­nymi w skle­pach odmia­nami owocu są swe­etie i honey. Pomelo może przyj­mo­wać kolor od żół­tego, przez czer­wony po inten­sywną zie­leń.

Smak pomelo jest przy­jem­nym połą­cze­niem poma­rań­czy i grejp­fruta. Pomelo jest bar­dzo soczyste, słodkie, ale z lekką nutą gory­czy. Jeśli grejp­frut wydaje ci się zbyt gorzki to pomelo jest właśnie dla ciebie. Obec­nie poma­rań­cza olbrzy­mia upra­wiana jest przede wszyst­kim w Azji, Mek­syku i Izra­elu, skąd owoce przy­jeż­dżają do Pol­ski.

Jed­nak jeśli masz „rękę” do uprawy roślin możesz spró­bo­wać wyho­do­wać pomelo we wła­snym domu, w doniczce. Ogrod­nicy zapew­niają, że uprawa wcale nie jest trudna. Wpraw­dzie owoce nie będę aż tak duże, jak te, które rosną w inten­syw­nym słońcu, ale radość z moż­li­wo­ści zje­dze­nia własnego pomelo jest ogromna.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Pomelo – war­tość odżyw­cza i cukier

Pomelo, jak więk­szość owo­ców, dostar­cza przede wszyst­kim węglo­wo­da­nów w ilo­ści 9,6 g na 100 g. Cukier zawarty w pomelo jest pocho­dze­nia natu­ral­nego. Nie musisz mar­twić się jego spo­ży­ciem tak bar­dzo, jak spo­ży­ciem tzw. cukrów doda­nych. Węglo­wo­dany pro­ste w owo­cach zazwy­czaj wystę­pują w połą­cze­niu z innymi skład­ni­kami, które ogra­ni­czają tempo ich wch­ła­nia­nia w prze­wo­dzie pokarmowym.

Owoc pomelo w 90 proc. składa się wody. Pomelo jest także źró­dłem błon­nika pokar­mo­wego. Średni owoc dostar­cza 6 g błon­nika. Jed­nym z powo­dów, dla któ­rych pomelo cie­szy się powo­dze­niem są zawarte w nim:

Ile kalo­rii ma pomelo?

Średni owoc pomelo ze skórą waży około 1 kg. Po obra­niu pozo­staje około 600 g miąż­szu. Taka ilość ma 228 kcal, ale rzadko zja­dasz cały owoc na raz. Pomelo jest bar­dzo sycące. 100 g miąż­szu dostar­cza 38 kcal i jest to ilość kalo­rii porów­ny­walna do grejp­fruta (40 kcal w 100 g). Jak na tym tle wypa­dają inne, popu­larne cytrusy? Poma­rań­cza ma 48 kcal w 100 g, zaś man­da­rynka 45 kcal.

Kiszone cytryny

Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo?

Pomelo a ciśnie­nie krwi

Jeden owoc pomelo pokrywa bli­sko 40 proc. zapo­trze­bo­wa­nia na potas. Potas działa prze­ciw­staw­nie do sodu, któ­rego nadmiar sprzyja nad­ci­śnie­niu tęt­ni­czemu. Odpo­wied­nie spo­ży­cie potasu przy­spie­sza wyda­la­nie sodu i jest waż­nym ele­men­tem regu­la­cji ciśnie­nia krwi.

Owoc pomelo a nawod­nie­nie orga­ni­zmu

Kiedy jesz pomelo dostar­czasz do swo­jego orga­ni­zmu także dużo wody. Prze­ciętny owoc pomelo jest jak dwie, dodat­kowe szklanki wody (około 500 ml). To wła­śnie dla­tego poma­rań­cza olbrzy­mia świetnie nawad­nia orga­nizm.

Jak pomelo wpływa na odpor­ność orga­ni­zmu

Wita­mina C znana jest ze swo­ich wła­ści­wo­ści wspie­ra­ją­cych mecha­ni­zmy ochronne orga­ni­zmu. To silny anty­ok­sy­dant ogra­ni­czający nega­tywny wpływ stresu oksy­da­cyj­nego na orga­nizm. Witamina C przy­czy­nia się także do zwięk­sze­nia ilo­ści bia­łych krwi­nek. Średni owoc pomelo pokrywa aż 600 proc. zapo­trze­bo­wa­nia na wita­minę C, dla­tego jedz go przede wszyst­kim w okre­sie prze­zię­bień.

Owoc pomelo a odchu­dza­nie

Pomelo dzięki zawar­to­ści błon­nika pokar­mo­wego i dużej ilości wody sku­tecz­nie wypeł­nia prze­wód pokar­mowy. Dzięki temu po zje­dze­niu poma­rań­czy olbrzy­miej czu­jesz się naje­dzona i ogra­ni­czasz prze­ką­ski mię­dzy posił­kami. Niek­tó­rzy pod­kre­ślają, że pomelo zawiera enzymy przy­spie­szające spalanie tkanki tłusz­czo­wej. Pamię­taj jed­nak, że taki skład­nik ma dzia­ła­nie wspo­ma­ga­jące odchu­dzanie i bez wspar­cia diety oraz aktyw­no­ści fizycz­nej nie będzie sku­teczny.

Pomelo a nie­do­krwi­stość

Owoc pomelo jest źró­dłem mie­dzi. Dzięki temu skład­nikowi pra­wi­dłowo prze­biega trans­port żelaza w orga­nizmie. Jego spo­ży­cie jest zatem szcze­gól­nie ważne dla osób, które wal­czą z nie­do­krwi­sto­ścią.

Czereśnie na talerzu

Jak obrać pomelo?

Pomelo ma grubą, gąb­cza­stą skórę, dla­tego jego obie­ra­nie bywa kło­po­tliwe. Przy pomocy ostrego noża natnij skórę wzdłuż pomelo od wierz­chołka aż do spodu. Takie nacię­cia wyko­naj wzdłuż całego owocu. Następ­nie ode­tnij wierz­cho­łek i spód pomelo, dzięki temu łatwiej usu­niesz skórkę. Dokład­nie obierz owoc usu­wa­jąc wszyst­kie białe czę­ści. Obrane pomelo podziel na cząstki. W pomelo usu­nąć należy także białe błonki mię­dzy cząst­kami, które są gorz­kie w smaku. Naj­ła­twiej zro­bić to odci­na­jąc bło­nia­sty pasek od wewnątrz cząstki, dzięki czemu z łatwo­ścią wydo­bę­dziesz ze środka soczy­sty miąższ.

Jak roz­po­znać doj­rzałe pomelo?

Lubisz owoc pomelo, ale oba­wiasz się, że kupisz stary owoc z suchym miąż­szem? Zwróć uwagę na wygląd oraz jędr­ność skórki. Owoce nie powinny mieć brą­zo­wych smug i prze­bar­wień. Skórka nie może być miękka, co może świad­czyć o początku pro­cesu gni­cia. Mięk­kie nie powinno być także miej­sce, w którym pomelo było przy­mo­co­wane do gałązki.

Im cięż­szy owoc, tym więk­sza zawar­tość wody i soczy­stość. Pową­chaj pomelo – powin­naś poczuć charak­te­ry­styczny zapach z nutą gory­czy. Odłóż owoc, który wydziela zapach stęchli­zny.

kobieta

Czy w ciąży można spożywać pomelo?

Tak! Pomelo to ważny składnik diety kobiet spodziewających się dziecka. Obecna w owocu pomelo witamina C oraz potas warunkują prawidłową kondycję naczyń krwionośnych, jak również odpowiadają za właściwy poziom ciśnienia krwi. Jest to spowodowane faktem, że w pierwszych miesiącach ciąży naczynia krwionośne tracą swoją elastyczność, w wyniku czego krew krąży w nich znaczniej wolniej.

Wadą cytrusów jest jednak to, że często uczulają. Poddawane są również procesom konserwacji poprzez spryskiwanie licznymi środkami chemicznymi. W związku z tym kobiety w ciąży powinny spożywać je w niedużych ilościach oraz dokładnie umyć i obrać przed spożyciem.

Pomelo – prze­ciw­wska­za­nia

Pomelo ma silne wła­ści­wo­ści aler­gi­zu­jące, dla­tego aler­gicy powinni jadać owoc ze szcze­gólną ostrożno­ścią, zwra­ca­jąc uwagę na reak­cję orga­ni­zmu. Pomelo nie należy jadać w bli­skim czas od spo­ży­cia leków, gdyż owoc ten może zabu­rzać ich wch­ła­nia­nie i meta­bo­lizm. W nadmiarze pomelo nie powinny jeść też osoby z niskim ciśnieniem.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze