Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Tahini to pasta sezamowa kojarząca się z kuchnią Bliskiego Wschodu i hummusem. Choć sama w sobie ze względu na gorzkie nuty większości z nas nie zachwyca smakiem, umiejętne połączenie tahini z innymi składnikami pozwala przekonać osoby sceptycznie podchodzące do tego produktu. Do czego wykorzystać tahini, by poznać tę pastę od najlepszej strony?
Co to jest tahini?
Tahini to pasta sezamowa, wytwarzana w procesie mielenia uprażonych nasion sezamu. Jej smak jest charakterystyczny – orzechowy, gorzki i lekko kwaśny. Nasiona sezamu oraz produkowana z nich pasta stanowią zdrowy dodatek do naszej diety, warto więc poznać dobre sposoby na wykorzystanie tahini w kuchni.
Właściwości zdrowotne tahini
Pasta sezamowa jest produktem wysokokalorycznym, ale cechującym się wysoką zawartością cennych składników pokarmowych. Jedna łyżka tahini (15 gramów) dostarcza:
- 89 kcal,
- 8,1 g tłuszczów (wśród których przeważają tłuszcze nienasycone, korzystniejsze z punktu widzenia profilaktyki częstych chorób przewlekłych, takich choroba wieńcowa, miażdżyca, cukrzyca),
- 3,2 g węglowodanów (w tym 0,1 g naturalnie występujących cukrów i 1,4 g błonnika pokarmowego),
- 2,6 g białek.
Pasta tahini jest również bogata w składniki mineralne (m.in. żelazo i wapń – pierwiastki deficytowe w dietach wielu osób) oraz witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 niezbędną do wytwarzania energii potrzebnej do pracy wszystkich tkanek organizmu.
Jak zrobić tahini?
Tahini bez problemu kupimy w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Możemy jednak przygotować również domową wersję tego produktu, wykorzystując nasiona sezamu oraz olej roślinny (olej sezamowy lub dowolny o neutralnym smaku, np. rzepakowy).
Tahini – przepis krok po kroku
- Upraż na suchej patelni jedną szklankę łuskanych nasion sezamu, cały czas mieszając (mocno uważaj przy tym, by nie przypalić sezamu, ponieważ staje się wtedy bardzo gorzki).
- Pozostaw do przestudzenia.
- Przełóż sezam do naczynia blendera o dużej mocy i miksuj do momentu powstania grudek.
- Dodaj około dwie łyżki oleju i blenduj dalej, aż do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji pasty.
- Tahini jest gotowe!
Tahini – do czego wykorzystać?
Wybór odpowiednich przepisów z wykorzystaniem tahini to połowa sukcesu, by móc cieszyć się walorami smakowymi tego produktu. Co możemy przygotować z wykorzystaniem tahini?
- sos tahini – wymieszaj trzy łyżki tahini z jedną łyżką soku z cytryny, dwiema łyżkami ciepłej wody, jedną łyżką miodu lub syropu z agawy i 1/4 łyżeczki soli; sos możesz wykorzystać np. jako dressing do sałatek lub dań na bazie kaszy, do polania pieczonych warzyw lub do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw,
- pasty warzywne – możesz przygotować kultowy już hummus, czyli pastę z ugotowanej ciecierzycy i tahini lub poszukać nowych połączeń (warto wypróbować np. pastę z białej fasoli z suszonymi pomidorami, tahini i ziołami),
- ciasteczka sezamowe,
- grzanki/kanapki z tahini i miodem.
Bibliografia:
- USDA (2020) Tahini, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100609/nutrients.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?