Przejdź do treści

Syrop z cebuli – naturalny lek na kaszel i przeziębienie. I bardzo łatwo go przygotować

Cebula
Syro z cebuli/ iSock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Męczy cię kaszel mokry lub suchy? A może dopadło cię przeziębienie, ból gardła czy angina? Pomocnym i naturalnym lekarstwem będzie stosowany już przez nasze babcie syrop z cebuli. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Do tego mogą go pić dzieci, dorośli, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dopadło cię właśnie przeziębienie lub męczy cie kaszel? Idź do kuchni. Właśnie tam znajdziesz składnik, który pomoże ci poczuć się lepiej. Mowa oczywiście o cebuli. Syrop z tego cenionego od lat warzywa jest bardzo prosty w przygotowaniu i skuteczny. Idealnie sprawdzi się jako naturalne lekarstwo dla dzieci i dorosłych. Ponadto jest także dobrym wyborem dla kobiet w ciąży lub matek karmiących piersią, które ze względu na zdrowie dziecka nie mogą przyjmować wielu leków.

Nie lubisz cebuli? Nie martw się, jeśli dodasz odpowiednie składniki, jej smaku nawet nie poczujesz a nadal będziesz mogła cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tej magicznej mikstury.

Właściwości syropu z cebuli

Cebula od lat z powodzeniem stosowana jest w walce z przeziębieniem, będąc jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów, które występują w roślinach. Te barwniki organiczne szczycą się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Ponadto cebula bogata jest w ważną dla zdrowia witaminę C, a syrop z cebuli uzupełnia także niedobory witamin A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów takich jak cynk, selen, fosfor, magnez oraz wapń. Dodatkowo enzymy zawarte w cebuli usprawnią trawienie.

Syrop z cebuli ma również właściwości dezynfekcyjne i kojące, dlatego dobrym sposobem jest umoczeniem w nim wacika i włożenie go na chwilę do nosa. W ten sposób złagodzimy objawy kataru.

Co jeszcze? Syrop z cebuli ma właściwości antyseptyczne, dlatego z powodzeniem zlikwiduje infekcje skórne i ułatwi gojenie się ran, uśmierzy pieczenie po ukąszeniu owadów, a także przyniesie ulgę przy poparzeniach.

Dla kogo syrop z cebuli?

Mogą go pić zarówno dzieci, dorośli oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ważne jest jednak w przypadku młodszych koneserów, by dziecko po ukończeniu pierwszego roku miało już dobrze rozszerzoną dietę i nie próbowało cebuli po raz pierwszy.

  • Syrop z cebuli zaleca się pić dzieciom i dorosłym w stanach obniżonej odporności, przeziębieniu, kaszlu, bólów gardła, anginy, zapaleniu krtani oraz zatok. Dzięki swoim właściwościom syrop z cebuli pomoże w odkrztuszeniu wydzieliny i udrożnieniu dróg oddechowych.
  • Można go również stosować w leczeniu chorób pęcherza i układu moczowego, ponieważ ma właściwości moczopędne. Dzięki temu dobrze sprawdzi się także u osób z artretyzmem reumatyzmem i chorobami, którym towarzyszy opuchlizna.
  •  Cebula zawiera w swoim składzie także żelazo, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać osoby zmagające się z anemią.

Przepis na domowy syrop z cebuli

Ważne jest, by wybrać cebulę bogatą we flawonoidy. Jak to zrobić? Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają bowiem zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo stracimy najzdrowszą część warzywa.

Składniki:

2-3 cebule

cukier lub miód

Przygotowanie:

Obrać cebulę z łupin (aby zmniejszyć wydzielane drażliwych związków można zmoczyć nóż, dzięki czemu w trakcie obróbki cebuli połączą się one z wodą i nie będą się ulatniać). Cebulę drobno posiekać i posypać cukrem lub zalać miodem. Całość odstawić na ok 5 godzin pod przykryciem, aż cebula puści sok. Po tym czasie syrop będzie gotowy. Po 48 godzinach można odsączyć przez gazik i zostawić jedynie sam płyn.

Jeśli smak nie będzie dla nas satysfakcjonujący, można dodać do syropu więcej składników. Dobrym rozwiązaniem jest dołożenie czosnku i cytryny lub miodu z cytryną. Niektórzy dorzucają także imbir, cynamon, rozmaryn, tymianek czy goździki. Wszystko wedle własnych upodobań smakowych.

Syrop z cebuli najlepiej jest przechowywać w słoiku. Może być zdatny do picia nawet przez dwa tygodnie pod warunkiem, że będziemy go trzymać w zacienionym i chłodnym miejscu lub w lodówce.

Dawkowanie syropu z cebuli

Zaleca się pić po łyżeczce syropu dwa lub trzy razy dziennie.

Warto pamiętać, że syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego nie należy pić go na noc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?