Przejdź do treści

Suszone śliwki – dlaczego warto włączyć je do diety? Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety” wyjaśnia

Suszone śliwki / istock
Suszone śliwki / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

„Suszone śliwki warto włączyć do diety, ale tylko takie bez dodatku konserwantów” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”. Dlaczego każda z nas powinna po nie sięgać? Odpowiadamy! 

„Czytamy Etykiety”

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 200 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem suszonych śliwek.

bakalie

Suszone śliwki – warto je jeść?

„Suszone śliwki warto włączyć do diety, ale tylko takie bez dodatku konserwantów. I jak w przypadku wszystkich suszonych owoców, należy pamiętać o umiarze…” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”.

Suszone śliwki – zrób je samodzielnie!

Czy wiesz, że śliwki możesz ususzyć samodzielnie w domu? Wystarczy kupić dojrzałe węgierki, najlepiej takie, które dopiero co spadły z drzewa. Skórka owoców powinna się odrobinę marszczyć. Umyte wcześniej śliwki rozłóż następnie w piekarniku rozgrzanego wcześniej do 60 stopni Celsjusza. Susz je przez dobę, a następnie trzymaj je w zamkniętym piekarniku na kolejne 24 godziny.

1 kg zdrowych, niesiarkowanych suszonych śliwek powstanie z 3 kg świeżych owoców. I chociaż w grudniu trudno będzie nam znaleźć świeże węgierki, warto zapisać sobie gdzieś ten przepis i zachować go do następnego lata! Na następną wigilię będziesz przygotowana jak nigdy wcześniej.

Śliwki – co warto o nich wiedzieć?

Okazuje się, że chociaż suszone śliwki od lat znajdują się w asortymencie wszystkich sklepów spożywczych, nadal nie wiemy o nich wszystkiego. Widać to np. w komentarzach pod postem „Czytamy Etykiety”:

„Ile ich jeść, by uzyskać jakieś realne korzyści? Uwielbiam suszone śliwki tak bardzo, że boję się otwierać nową paczkę, żeby cała od razu nie zniknęła”, „Jak powinien wyglądać dobry skład? Jakich substancji unikać?” – pytają.

Odpowiadamy: Podjadanie suszonych śliwek radzimy zakończyć na trzech, czterech. Są bardzo kaloryczne! Śliwka ważąca 7 g zawiera 20 kalorii. Mało? Popularna paczka z owocami zawiera 200 g co daje ok. 570 kalorii.

A co do składu – im mniej, tym lepiej. Szukajcie suszonych śliwek bez konserwantów i dodatkowych olejów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1. Na czym polega ta technika?

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Komu owoce mogą szkodzić?

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Najpopularniejsze

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania