Przejdź do treści

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Kobieta w ciąży
/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Jak wyglądają rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) wobec suplementacji DHA w ciąży? W którym trymestrze i dlaczego należy spożywać kwas dokozaheksaenowy? Wyjaśnia farmaceutka Magdalena Stolarczyk, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Farmaceuta Radzi”.

DHA – dlaczego należy go suplementować w ciąży?

DHA (kwas dokozaheksaenowy) odpowiada w naszym organizmie za budowę błon komórkowych i struktur tkanki nerwowej, m.in. mózgu i oczu. Chroni także układ krążenia przez regulację gospodarki lipidowej (redukcja poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, podwyższenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL), powoduje rozrzedzanie krwi i przeciwdziała zakrzepom. Ważne, by suplementować go w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój mózgu i oczu dziecka. Za co jeszcze jest odpowiedzialny?

DHA (kw. dokozaheksaenowy) to ważny składnik tkanki nerwowej. Stanowi do 60 proc. wszystkich kw. tłuszczowych budujących błony komórkowe neuronów i do 97 proc. wszystkich kwasów Omega 3 znajdujących się w tkance nerwowej. Właściwa jego suplementacja w czasie ciąży zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka a następnie funkcjonowanie tego układu, rozwój zdolności poznawczych i rozwój psychomotoryczny dziecka.

DHA jest ważnym składnikiem błon komórkowych siatkówki oka. Właściwa jego podaż w czasie ciąży warunkuje prawidłowy rozwój fotoreceptorów wchodzących w skład siatkówki oka oraz rozwój komórek nerwowych wpływających na percepcję wrażeń wzrokowych i ostrość widzenia – tłumaczy w swoim wpisie na Instagramie farmaceutka Magdalena Stolarczyk.

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

DHA a ciąża

Jak wyjaśnia ekspertka, odpowiednia suplementacja DHA w trakcie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Wykazano, że zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie czasu trwania ciąży i zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka – pisze specjalistka.

Stolarczyk zaznacza także, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego także obniża ryzyko występowania preeklampsji oraz depresji u przyszłych mam.

Stosowanie DHA redukuje ryzyko występowania cukrzycy typu I, nadciśnienia tętniczego, astmy i alergii – dodaje.

W którym trymestrze i jak suplementować DHA?

Organizm ciężarnej wykazuje największe zapotrzebowanie DHA w II i III trymestrze ciąży.

To wtedy następuje intensywny rozwój układu nerwowego dziecka oraz powstają i rozwijają się narządy mowy i wzroku – tłumaczy specjalistka.

Ważne, by pamiętać, że sama dieta bogata w produkty będące źródłem DHA nie wystarczy. Jak powinna wyglądać odpowiednia suplementacja? Ekspertka powołuje się w swoim wpisie na rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP).

Ze względu na korzystny wpływ DHA na ciążę oraz rozwój dziecka PTGiP zaleca:

  • Suplementację co najmniej 200 mg DHA/d u wszystkich kobiet w ciąży.
  • U kobiet, które spożywają małe ilości ryb, należy rozważyć stosowanie większych dawek DHA.
  • U kobiet, które są obciążone ryzykiem porodu przedwczesnego, rekomenduje się stosowanie 1000 mg DHA/d – wymienia Stolarczyk.

Źródło DHA

Źródłem DHA są tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłuste, jak tuńczyk, halibut i pstrąg tęczowy, algi, kryl czy olej z małża zielonego.

Farmaceuta Radzi

Magdalena Stolarczyk z wykształcenia jest doktorem nauk farmaceutycznych, prywatnie mamą trójki dzieci. Oprócz tego, jak sama o sobie pisze, jest również blogerką, autorką i współautorką publikacji w renomowanych czasopismach zagranicznych, autorką stacjonarnych i internetowych szkoleń dla farmaceutów oraz certyfikowaną promotorką karmienia piersią.

Jest także aktywna w mediach społecznościowych. Na Instagramie prowadzi profil Farmaceuta Radzi, na którym tłumaczy, jak skutecznie i bezpiecznie stosować leki w ciąży, podczas laktacji, u dzieci i u dorosłych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami