Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
Czy wiesz, że warto jeść codziennie około 400 gramów warzyw i owoców? Statystycznie Polacy spożywają ich zdecydowanie za mało. Warto regularnie uzupełniać minerały, które znajdują się w bogactwie roślin. Rozwiązaniem mogą być smaczne i zdrowe soki warzywne. Sprawdź, jaki wpływ mają na zdrowie oraz poznaj sprawdzone przepisy, idealne na nadchodzącą jesień.
Jakie są korzyści zdrowotne z picia soków warzywnych?
Soki warzywne mają niezliczone zalety dla zdrowia, a także wyglądu oraz samopoczucia. Do najważniejszych korzyści z picia tych smacznych produktów można zakwalifikować:
- ochrona przed infekcjami i jednoczesne wzmocnienie układu odpornościowego,
- pozytywny wpływ na cerę,
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- nasycenie przy jednoczesnym dostarczeniu stosunkowo niewielkiej ilości kalorii,
- dostarczenie wielu witamin i minerałów.
Już jedna szklanka dziennie soku warzywnego przynosi wiele pozytywnych efektów. Dobrze jednak pamiętać o tym, że należy pić tylko naturalne i domowe soki, a nie te gotowe ze sklepowych półek. Druga opcja ma spory dodatek cukru, zawiera więcej kalorii i mniej składników odżywczych. Ponadto warto mieć na uwadze, że znacznie lepiej spożywać soki warzywne, niż owocowe, zwłaszcza będąc na diecie.
Jakie są korzyści zdrowotne z picia soków warzywnych?
Soki warzywne mają niezliczone zalety dla zdrowia, a także wyglądu oraz samopoczucia. Do najważniejszych korzyści z picia tych smacznych produktów można zakwalifikować:
- ochrona przed infekcjami i jednoczesne wzmocnienie układu odpornościowego,
- pozytywny wpływ na cerę,
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- nasycenie przy jednoczesnym dostarczeniu stosunkowo niewielkiej ilości kalorii,
- dostarczenie wielu witamin i minerałów.
Już jedna szklanka dziennie soku warzywnego przynosi wiele pozytywnych efektów. Dobrze jednak pamiętać o tym, że należy pić tylko naturalne i domowe soki, a nie te gotowe ze sklepowych półek. Druga opcja ma spory dodatek cukru, zawiera więcej kalorii i mniej składników odżywczych. Ponadto warto mieć na uwadze, że znacznie lepiej spożywać soki warzywne, niż owocowe, zwłaszcza będąc na diecie.
Najzdrowsze soki warzywne – przepisy
Zastanawiasz się nad tym, jakie soki warzywne warto zrobić w swoim domu? To nie jest trudne zadanie. Wystarczy tylko kupić odpowiednie składniki i przygotować blender lub wyciskarkę. Poniżej znajdziesz kilka smacznych przepisów.
Sok w stylu detoks
Pierwszym pomysłem na pyszny sok warzywny jest opcja w stylu detoks, a więc oczyszczająca organizm z toksyn. Do przygotowania potrzebujesz:
- 200 g selera naciowego,
- dwie garści świeżego szpinaku,
- natkę pietruszki,
- 3 marchewki.
Wszystkie składniki wrzuć do blendera lub innego urządzenia i zmiksuj. Możesz dodać także trochę soku z cytryny do smaku. Taki sok zapewnia wiele prozdrowotnych korzyści. Zawiera w sobie witaminy C, E, A, K oraz wiele innych minerałów. Dodatkowo wpływa doskonale na cerę, włosy, paznokcie i układ pokarmowy.
Pyszne połączenie, czyli miks warzywny
Kolejne propozycja to miks, do którego będziesz potrzebować:
- garść jarmużu,
- 3 pomidory,
- 1 awokado,
- kilka ząbków czosnku.
Po zmiksowaniu wszystkich składników otrzymasz smaczne i zdrowe połączenie, idealne do zabrania do pracy (możesz zrezygnować z czosnku) albo na kolację. Taki sok zapewni ci sporą porcję witamin i minerałów, a także pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.
Sok warzywno – owocowy dla smakoszy
Jeśli lubisz nie tylko warzywa, ale także owoce, koniecznie kup te składniki:
- 2 marchewki,
- 2 buraki,
- 1 pomarańcza,
- imbir.
Po połączeniu otrzymasz bardzo smaczny sok, zapewniający wiele składników mineralnych i witamin, a także poprawiający humor.
Sok zielony
Ostatnia propozycja to zielony koktajl. Do jego przyrządzenia, należy wykorzystać:
- dwie garście szpinaku,
- garść jarmużu,
- dwie natki pietruszki,
- kilka listków mięty.
Taki orzeźwiający i smaczny sok jest idealny na ciepłe dni, dzięki obecności listków mięty. Zielony koktajl ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy, a także bierze udział w profilaktyce miażdżycy.
Bibliografia:
- Pyryt, B., Karpińska, P, Jakość soków warzywnych w opinii konsumentów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013, 2.
- Suwała, G, Analiza zawartości substancji niepożądanych w wybranych sokach warzywnych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 2005, 678: 169-175.
- Świderski, F., Żebrowska, M., Sadowska, A, Właściwości przeciwutleniające i zawartość związków polifenolowych w rynkowych sokach warzywnych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2009, 2: 20-23.
- Włodarek, D., Głąbska, D, Spożycie warzyw i owoców przez chorych na cukrzycę typu 2, Diabetologia Kliniczna 2010, 6: 221-229.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Detoks sokowy – jak działa i czemu służy wprowadzenie go do diety?
się ten artykuł?