4 min.
Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? Istock.com
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla utrzymania dobrej kondycji i zapobiegania rozwojowi wielu chorób codziennie należy spożywać ok. 400 g owoców i warzyw. Dzieląc je na pięć porcji – jedną z nich może być szklanka soku. Ważne przy tym, aby były to produkty wartościowe, a do takich z pewnością należy zaliczyć soki NFC.
Spis treści
Sok NFC – co to jest?
Soki z etykietą NFC to wszystkie te produkty, które określane są przez producentów mianem: soków świeżo tłoczonych, mętnych, prostych i bezpośrednich.
Skrótowiec NFC pochodzi od angielskiego określenia: not from concentrate. Oznacza to, że bazą produktu nie jest koncentrat owocowy. Innymi słowy – jest zdrowszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Soki NFC produkowane są ze świeżych owoców i warzyw (rzadziej mrożonych). Mogą zostać wzbogacone o naturalne aromaty, owocowe: miazgę i przecier, a także witaminy i składniki mineralne. W przeciwieństwie do zwykłych soków odtworzeniowych (FC – from concentrate) nie można do nich dodawać wody ani soku zagęszczonego. To właśnie dlatego z roku na rok spada spożycie soków zagęszczonych na rzecz NFC – są bardziej wartościowe
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zwykłe soki, a soki NFC – różnice
Podstawowa różnica pomiędzy sokiem NFC a zwykłym sokiem dotyczy technologii produkcji. Owoce po wymyciu, rozdrobnieniu są tłoczone. Produkcja soku NFC skupia się na dalszych etapach wyłącznie do wirowania, dekantacji (zlewanie cieszy bez osadu) lub sedymentacji oraz finalnie pasteryzacji i rozlania do kartonów lub butelek, w których produkt jest sprzedawany.
W praktyce proces produkcyjny ograniczony zostaje do:
- mycia i sortowania owoców,
- tłoczenia,
- pasteryzacji,
- rozlewania i schładzania szokowego.
Pasteryzacja przebiega jednak nie tak, jak ma to miejsce w warunkach domowych. Nowoczesna technologia pozwala na oddziaływanie wysokiej temperatury na produkt nie dłużej niż pół minuty. Utrata cennych witamin, minerałów i fitoskładników jest więc niewielka. Mimo to coraz częściej zamiast pasteryzacji wykorzystuje się technologię HPP (metoda wysokiego ciśnienia hydrostatycznego), co sprawia, że produkt traci mniej cennych substancji niskocząsteczkowych, takich jak choćby witaminy czy karotenoidy.
Tymczasem zwykłe soki, po ich wytłoczeniu są odparowywane. W ten sposób dostarczane są do producenta, gdzie po zmieszaniu z wodą są podgrzewane lub obrabiane enzymatycznie.
W procesie produkcji soków NFC nie ma więc miejsca na enzymację, filtrowanie czy zagęszczanie. Ponadto w przeciwieństwie do produktów odtworzeniowych (FC) nie są klarowane. W procesie tym najczęściej wykorzystywana jest żelatyna. To sprawia, że soki tego typu nie są odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Soki NFC – właściwości
Soki oznaczone jako NFC są zdrowszą alternatywą dla soków odtworzeniowych. Zawierają bowiem znacznie więcej witamin, mikro i makroelementów, błonnika i pektyn. Nie brak w nich również polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi nowotworów i stanów zapalnych.
Soki NFC zawierają dużo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Jest to jednak dobra i zdrowa (a przy tym mniej kaloryczna) alternatywa dla słodkich przekąsek. W produktach tych znajdują się także cenne karotenoidy, które poprawiają kondycję oczu i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, chorób serca oraz osteoporozy.
Warto również wspomnieć, że soki warzywne i owocowe NFC są cennym źródłem witaminy C. Spożycie takiego soku wraz z produktami bogatymi w żelazo – sprzyja wchłanianiu tego mikroelementu. Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, w których diecie dominuje żelazo niehemowe, a więc takie, które jest gorzej przyswajalne przez organizm.
Soki NFC – zalety
Soki NFC warzywne i owocowe warto włączyć do swojej codziennej diety i zastąpić nimi soki produkowane z koncentratów. Na ich korzyść przemawiają:
- wysoka zawartość cennych składników (przede wszystkim witamin i minerałów);
- duża zawartość cukru, który dodaje energii, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały (co jest zasługą dłuższego trawienia cukru z soków);
- wysoka zawartość błonnika, sprzyjającego utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Źródło:
- P. Trojanowicz, Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 59–65.
- J. Szczepańska, K. Marszałek, S. Skąpska, Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2017, nr 11–12, s. 48–52.
- B. Pałacha, Jak uzyskać bezpieczny sok NFC?, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 76–79.
- Sok a nauka, https://apetytnapolskie.com/wp-content/uploads/2020/10/Folder_Sok_a_Nauka.pdf, dostęp: 10.10.2021 r.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022