Przejdź do treści

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla utrzymania dobrej kondycji i zapobiegania rozwojowi wielu chorób codziennie należy spożywać ok. 400 g owoców i warzyw. Dzieląc je na pięć porcji – jedną z nich może być szklanka soku. Ważne przy tym, aby były to produkty wartościowe, a do takich z pewnością należy zaliczyć soki NFC.

Sok NFC – co to jest?

Soki z etykietą NFC to wszystkie te produkty, które określane są przez producentów mianem: soków świeżo tłoczonych, mętnych, prostych i bezpośrednich.

Skrótowiec NFC pochodzi od angielskiego określenia: not from concentrate. Oznacza to, że bazą produktu nie jest koncentrat owocowy. Innymi słowy – jest zdrowszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Soki NFC produkowane są ze świeżych owoców i warzyw (rzadziej mrożonych). Mogą zostać wzbogacone o naturalne aromaty, owocowe: miazgę i przecier, a także witaminy i składniki mineralne. W przeciwieństwie do zwykłych soków odtworzeniowych (FC – from concentrate) nie można do nich dodawać wody ani soku zagęszczonego. To właśnie dlatego z roku na rok spada spożycie soków zagęszczonych na rzecz NFC – są bardziej wartościowe

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zwykłe soki, a soki NFC – różnice

Podstawowa różnica pomiędzy sokiem NFC a zwykłym sokiem dotyczy technologii produkcji. Owoce po wymyciu, rozdrobnieniu są tłoczone. Produkcja soku NFC skupia się na dalszych etapach wyłącznie do wirowania, dekantacji (zlewanie cieszy bez osadu) lub sedymentacji oraz finalnie pasteryzacji i rozlania do kartonów lub butelek, w których produkt jest sprzedawany. 

W praktyce proces produkcyjny ograniczony zostaje do:

  • mycia i sortowania owoców,
  • tłoczenia,
  • pasteryzacji,
  • rozlewania i schładzania szokowego.

Pasteryzacja przebiega jednak nie tak, jak ma to miejsce w warunkach domowych. Nowoczesna technologia pozwala na oddziaływanie wysokiej temperatury na produkt nie dłużej niż pół minuty. Utrata cennych witamin, minerałów i fitoskładników jest więc niewielka. Mimo to coraz częściej zamiast pasteryzacji wykorzystuje się technologię HPP (metoda wysokiego ciśnienia hydrostatycznego), co sprawia, że produkt traci mniej cennych substancji niskocząsteczkowych, takich jak choćby witaminy czy karotenoidy.

Tymczasem zwykłe soki, po ich wytłoczeniu są odparowywane. W ten sposób dostarczane są do producenta, gdzie po zmieszaniu z wodą są podgrzewane lub obrabiane enzymatycznie.

W procesie produkcji soków NFC nie ma więc miejsca na enzymację, filtrowanie czy zagęszczanie. Ponadto w przeciwieństwie do produktów odtworzeniowych (FC) nie są klarowane. W procesie tym najczęściej wykorzystywana jest żelatyna. To sprawia, że soki tego typu nie są odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki NFC –  właściwości

Soki oznaczone jako NFC są zdrowszą alternatywą dla soków odtworzeniowych. Zawierają bowiem znacznie więcej witamin, mikro i makroelementów, błonnika i pektyn. Nie brak w nich również polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi nowotworów i stanów zapalnych.

Soki NFC zawierają dużo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Jest to jednak dobra i zdrowa (a przy tym mniej kaloryczna) alternatywa dla słodkich przekąsek. W produktach tych znajdują się także cenne karotenoidy, które poprawiają kondycję oczu i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, chorób serca oraz osteoporozy.

Warto również wspomnieć, że soki warzywne i owocowe NFC są cennym źródłem witaminy C. Spożycie takiego soku wraz z produktami bogatymi w żelazo – sprzyja wchłanianiu tego mikroelementu. Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, w których diecie dominuje żelazo niehemowe, a więc takie, które jest gorzej przyswajalne przez organizm.

Soki NFC – zalety

Soki NFC warzywne i owocowe warto włączyć do swojej codziennej diety i zastąpić nimi soki produkowane z koncentratów. Na ich korzyść przemawiają:

  • wysoka zawartość cennych składników (przede wszystkim witamin i minerałów);
  • duża zawartość cukru, który dodaje energii, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały (co jest zasługą dłuższego trawienia cukru z soków);
  • wysoka zawartość błonnika, sprzyjającego utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

 

Źródło:

  1. P. Trojanowicz, Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 59–65.
  2. J. Szczepańska, K. Marszałek, S. Skąpska, Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC,  „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2017, nr 11–12, s. 48–52.
  3. B. Pałacha, Jak uzyskać bezpieczny sok NFC?, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 76–79.
  4. Sok a nauka, https://apetytnapolskie.com/wp-content/uploads/2020/10/Folder_Sok_a_Nauka.pdf, dostęp: 10.10.2021 r.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×