Przejdź do treści

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Soki NFC
Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla utrzymania dobrej kondycji i zapobiegania rozwojowi wielu chorób codziennie należy spożywać ok. 400 g owoców i warzyw. Dzieląc je na pięć porcji – jedną z nich może być szklanka soku. Ważne przy tym, aby były to produkty wartościowe, a do takich z pewnością należy zaliczyć soki NFC.

Sok NFC – co to jest?

Soki z etykietą NFC to wszystkie te produkty, które określane są przez producentów mianem: soków świeżo tłoczonych, mętnych, prostych i bezpośrednich.

Skrótowiec NFC pochodzi od angielskiego określenia: not from concentrate. Oznacza to, że bazą produktu nie jest koncentrat owocowy. Innymi słowy – jest zdrowszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Soki NFC produkowane są ze świeżych owoców i warzyw (rzadziej mrożonych). Mogą zostać wzbogacone o naturalne aromaty, owocowe: miazgę i przecier, a także witaminy i składniki mineralne. W przeciwieństwie do zwykłych soków odtworzeniowych (FC – from concentrate) nie można do nich dodawać wody ani soku zagęszczonego. To właśnie dlatego z roku na rok spada spożycie soków zagęszczonych na rzecz NFC – są bardziej wartościowe

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sok z aloesu

Zwykłe soki, a soki NFC – różnice

Podstawowa różnica pomiędzy sokiem NFC a zwykłym sokiem dotyczy technologii produkcji. Owoce po wymyciu, rozdrobnieniu są tłoczone. Produkcja soku NFC skupia się na dalszych etapach wyłącznie do wirowania, dekantacji (zlewanie cieszy bez osadu) lub sedymentacji oraz finalnie pasteryzacji i rozlania do kartonów lub butelek, w których produkt jest sprzedawany. 

W praktyce proces produkcyjny ograniczony zostaje do:

  • mycia i sortowania owoców,
  • tłoczenia,
  • pasteryzacji,
  • rozlewania i schładzania szokowego.

Pasteryzacja przebiega jednak nie tak, jak ma to miejsce w warunkach domowych. Nowoczesna technologia pozwala na oddziaływanie wysokiej temperatury na produkt nie dłużej niż pół minuty. Utrata cennych witamin, minerałów i fitoskładników jest więc niewielka. Mimo to coraz częściej zamiast pasteryzacji wykorzystuje się technologię HPP (metoda wysokiego ciśnienia hydrostatycznego), co sprawia, że produkt traci mniej cennych substancji niskocząsteczkowych, takich jak choćby witaminy czy karotenoidy.

Tymczasem zwykłe soki, po ich wytłoczeniu są odparowywane. W ten sposób dostarczane są do producenta, gdzie po zmieszaniu z wodą są podgrzewane lub obrabiane enzymatycznie.

W procesie produkcji soków NFC nie ma więc miejsca na enzymację, filtrowanie czy zagęszczanie. Ponadto w przeciwieństwie do produktów odtworzeniowych (FC) nie są klarowane. W procesie tym najczęściej wykorzystywana jest żelatyna. To sprawia, że soki tego typu nie są odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki NFC –  właściwości

Soki oznaczone jako NFC są zdrowszą alternatywą dla soków odtworzeniowych. Zawierają bowiem znacznie więcej witamin, mikro i makroelementów, błonnika i pektyn. Nie brak w nich również polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi nowotworów i stanów zapalnych.

Soki NFC zawierają dużo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Jest to jednak dobra i zdrowa (a przy tym mniej kaloryczna) alternatywa dla słodkich przekąsek. W produktach tych znajdują się także cenne karotenoidy, które poprawiają kondycję oczu i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, chorób serca oraz osteoporozy.

Warto również wspomnieć, że soki warzywne i owocowe NFC są cennym źródłem witaminy C. Spożycie takiego soku wraz z produktami bogatymi w żelazo – sprzyja wchłanianiu tego mikroelementu. Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, w których diecie dominuje żelazo niehemowe, a więc takie, które jest gorzej przyswajalne przez organizm.

Soki NFC – zalety

Soki NFC warzywne i owocowe warto włączyć do swojej codziennej diety i zastąpić nimi soki produkowane z koncentratów. Na ich korzyść przemawiają:

  • wysoka zawartość cennych składników (przede wszystkim witamin i minerałów);
  • duża zawartość cukru, który dodaje energii, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały (co jest zasługą dłuższego trawienia cukru z soków);
  • wysoka zawartość błonnika, sprzyjającego utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

 

Źródło:

  1. P. Trojanowicz, Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 59–65.
  2. J. Szczepańska, K. Marszałek, S. Skąpska, Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC,  „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2017, nr 11–12, s. 48–52.
  3. B. Pałacha, Jak uzyskać bezpieczny sok NFC?, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 76–79.
  4. Sok a nauka, https://apetytnapolskie.com/wp-content/uploads/2020/10/Folder_Sok_a_Nauka.pdf, dostęp: 10.10.2021 r.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Amarantus

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×