Przejdź do treści

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Ryż czerwony – jak gotować i właściwości zdrowotne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Ryż czerwony stanowi zdrowszą alternatywę zarówno dla ryżu białego, jak i brązowego. Na tle swoich odpowiedników pozytywnie wyróżnia się wysoką zawartością antocyjanów – substancji o działaniu przeciwutleniającym, które przyczyniają się do profilaktyki wielu chorób przewlekłych. Jak i ile czasu gotować czerwony ryż, by zachowywał swoje cenne właściwości?

Czym jest ryż czerwony?

Ryż czerwony jest rodzajem ryżu, który swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza obecności w łupinach ziaren naturalnych barwników – antocyjanów. Substancje te możemy kojarzyć z licznymi czerwonymi i fioletowymi produktami zaliczanymi do grona superfoods, np. borówkami, jagodami goji czy rodzimymi burakami. Czerwony ryż w różnych odmianach uprawiany jest przede wszystkim w krajach takich jak Indie, Tajlandia i Malezja.

Wartość odżywcza ryżu czerwonego

Czerwony ryż uznaje się za produkt o wysokiej wartości odżywczej, związanej m.in. z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, wynikającej z zachowania łuski nasiennej. Jest znacznie zdrowszy od ryżu białego, a ze względu na zawartość antyoksydantów również od ryżu brązowego.

W 100 gramach ryżu czerwonego odważonego przed ugotowaniem znajdujemy:

  • około 320-330 kcal,
  • 77-78 g węglowodanów, w tym 9 g błonnika pokarmowego;
  • 2-3 g tłuszczów;
  • około 7 g białek.

W porównaniu do ryżu białego ryż czerwony zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego (ponad dwukrotnie) oraz nieco mniej energii (około 20-30 mniej na każde 100 g produktu). Ryż brązowy pod kątem tych substancji ma bardzo zbliżony skład do ryżu czerwonego.

Wśród innych istotnych dla zdrowia składników pokarmowych, których źródłem jest czerwony ryż, warto wymienić szczególnie:

  • żelazo, zapobiegające niedokrwistości i związanym z nią objawom w postaci zmęczenia, duszności oraz trudności w koncentracji;
  • magnez – potrzebny do budowy kości i zębów; jego wystarczające spożycie zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego; jest także niezbędny do prawidłowej pracy neuronów (komórek nerwowych) oraz mięśni;
  • witaminy z grupy B – ryż czerwony stanowi dobre źródło witamin, takich jak witamina B1 (wspomagająca m.in. metabolizm węglowodanów oraz funkcje układu nerwowego) i witamina B6, która jest wymagana do procesów związanych z odpornością organizmu i działaniem układu krwionośnego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości zdrowotne ryżu czerwonego

Ryż czerwony jest źródłem antyoksydantów

Antyoksydanty zawarte w dużej ilości w ryżu czerwonym chronią przed stresem oksydacyjnym. Jest to stan, w którym powstaje więcej mających zdolność do uszkadzania komórek wolnych rodników, niż organizm może neutralizować. Dzięki swoim właściwościom antyoksydanty zapobiegają występowaniu wielu chorób, m.in. cukrzycy, miażdżycy, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Ryż czerwony ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego

Porcja czerwonego ryżu (100 gramów, czyli ½ szklanki ryżu odmierzonego przed ugotowaniem) dostarcza ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Aby spożyć taką ilość błonnika, wykorzystując biały ryż, musiałabyś zjeść go aż 360 gramów.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego ryż czerwony pomaga regulować stężenie glukozy we krwi. Substancja ta spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, przez co unikamy występowania sytuacji dużych skoków poziomu cukru. Jako produkt o niskim indeksie glikemicznym ryż czerwony jest produktem polecanym diabetykom.

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Ryż czerwony może pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi

Zawarta w czerwonym ryżu substancja nazywana monakoliną ma udokumentowane działanie obniżające stężenie cholesterolu LDL we krwi, przez co może przyczyniać się do obniżania ryzyka zawału serca czy udaru mózgu. Dotychczas prowadzone w tym obszarze badania dotyczą jednak skuteczności ekstraktu monakoliny wyizolowanego z tego produktu i przyjmowanego w stężonych dawkach. Nie jest na razie jasne, czy regularne spożywanie czerwonego ryżu w naturalnej postaci również może przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Jak ugotować ryż czerwony na sypko?

Jak krok po kroku ugotować ryż czerwony na sypko, tak by zachował niski indeks glikemiczny i możliwie najwyższą wartość odżywczą?

Do ugotowania ryżu będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki suchego czerwonego ryżu (200 g),
  • opcjonalnie: dużej ilości wody do namoczenia ryżu,
  • 2 szklanki wody (w przypadku ryżu nienamoczonego) lub 1,5 szklanki wody (w przypadku ryżu namoczonego);
  • ½ łyżeczki soli.

Opcjonalnym etapem przyrządzania jest moczenie czerwonego ryżu w wodzie przez około 2 godziny (można go też zostawić do namoczenia dłużej, np. na całą noc). Ten proces ułatwia trawienie produktu i zmniejsza czas gotowania.

Jak przygotować ryż?

  1. W garnku o grubym dnie z dopasowaną przykrywką zagotuj 2 szklanki wody (w przypadku ryżu nienamoczonego) lub 1,5 szklanki wody (jeśli używasz ryżu namoczonego).
  2. Namoczony lub suchy ryż przepłucz i odsącz na sitku o drobnych oczkach.
  3. Czerwony ryż wrzuć do garnka z gotującą się wodą, dodaj sól i zamieszaj.
  4. Zagotuj ponownie i zmniejsz ogień na minimalny. Garnek przykryj szczelnie przykrywką.
  5. Nienamoczony ryż gotuj przez czas podany na opakowaniu – zwykle 45-50 minut. Proces moczenia skraca czas potrzebny do ugotowania ryżu do około 25-30 minut.
  6. Po ugotowaniu wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem na 5-10 minut.
  7. Zdejmij przykrywkę i porozdzielaj ziarna ryżu czerwonego przy pomocy widelca.
  8. Ryż jest gotowy do podania.

Źródła:

  1. Hunter P. M., Hegele R. A. (2017) Functional Foods and dietary supplements for the management of dyslipidaemia, Nature Reviews Endocrinology, 13: 278-288.
  2. Mattoli R., Francisco A., Mosca L. i wsp. (2020) Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases, Molecules, 25(17): 3809.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×