Przejdź do treści

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze chroniące organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, których nadmiar większa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów.

Antyoksydanty zawarte są w wielu produktach spożywczych, a do oceny ilości antyoksydantów w pokarmach służy jednostka ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) opracowana przez National Institutes of Health w Baltimore.

Gdzie możemy znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Cynamon

Antyoksydanty znajdują się w wielu przyprawach. Bardzo dużo antyoksydantów znajdziemy w  cynamonie. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi cynamon zawiera też dużo chromu, który wspomaga metabolizm glukozy. Zawiera również żelazo, mangan, błonnik i wapń. Wspomaga też proces trawienia i poprawia wygląd skóry.

Kurkuma

Kurkuma swoje działanie antyoksydacyjne zawdzięcza kurkuminie, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kurkumina najlepiej wchłania się wraz z piperyną, czyli substancją zawartą w pieprzu. Warto o tym pamiętać przygotowując posiłki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Owoce jagodowe

Spośród wszystkich owoców jagodowych największym potencjałem antyoksydacyjnym charakteryzuje się aronia. Niewiele mniej mają jagody, maliny i porzeczki. Wysoki potencjał antyoksydacyjny wynika z dużej zawartości witaminy C w tych owocach, która jest bardzo silnym antyoksydantem.  Warto pamiętać, że antyoksydanty są substancjami termostablinymi, nie ulegają rozkładowi podczas gotowania czy smażenia, dlatego kompoty i dżemy z owoców jagodowych mają podobną ilość antyoksydantów co owoce świeże.

Ciemna czekolada

Wybierając słodycze warto zwrócić uwagę na ciemną czekoladę, o wysokiej zawartości kakao. Kakao jest silnym przeciwutleniaczem, zawiera również dużo magnezu wspomagającego działanie układu nerwowego. Czekolada wpływa na poziom serotoniny, czyli neuroprzekaźnika występującego w układzie nerwowym, poprawiając funkcje poznawcze i nastrój. Wg. badań czekolada powoduje aż 20 procentowy wzrost ilości antyoksydantów w organizmie, dzięki czemu chroni nas przed wolnymi rodnikami.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Czerwone wino

Czerwone wino zawiera resweratrol charakteryzujący się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Przyjmuje się, że to właśnie on jest odpowiedzialny za zjawisko tzw. francuskiego paradoksu. Jest to określenie powstałe na początku lat 90, opisujące niezwykłą długość życia Francuzów, którzy pomimo niezbyt zdrowej diety i piciem alkoholu cieszą się bardzo długim i zdrowym życiem. Badacze odkryli wówczas, że za dobrym zdrowiem Francuzów kryje się właśnie regularne picie czerwonego wina w małych ilościach. Kieliszek wina do obiadu pozwoli na zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób serca. Zawartość antyoksydantów w winie zależy od jego szczepu, najwięcej znajduje się w winie z rejonów Burgundii. Zdrowotne właściwości posiada tylko wino czerwone, które wytwarza się z winogron wraz ze skórką i pestkami, a właśnie w nich znajduje się najwięcej polifenoli.

Imbir

Korzeń imbiru zawiera szereg mikro i makroelementów – witaminę C, E, A, K, B1 i B2, a także żelazo, wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Jest bardzo cennym źródłem przeciwutleniaczy, a także olejków eterycznych i żywic o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i wykrztuśnym. Imbir zmniejsza lepkość krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób o etiologii zakrzepowej takich jak zawał serca i udar mózgu. Obniża również ciśnienie i cholesterol frakcji LDL, wpływa na poprawę koncentracji. Imbir ma również właściwości rozgrzewające, dlatego warto stosować go podczas przeziębień.

Jak znaleźć idealną dietę?

Papryka

Papryka jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów – zawiera bardzo dużo witaminy C (w 200 g papryki znajduje się ok 280 mg wit. C), witaminę E i witaminy z grupy B. Poza tym w papryce znajdziemy duże ilości beta karotenu oraz polifenoli, które działają przeciwnowotworowo.

Orzechy

Spośród wszystkich rodzajów orzechów najwięcej antyoksydantów posiadają orzechy pekan, ale orzechy włoskie i laskowe również zawierają ich bardzo dużo. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi orzechy zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe działające ochronnie na mięsień sercowy, wysoką zawartość witamin z grupy B i E, które korzystnie wpływają na prace mózgu, a także błonnik, fosfor i magnez.

Bibliografia:

  1. USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, David B. Haytowitz and Seema Bhagwat
  2. Dietetyka Kliniczna, Marian Grzymisławski, wyd. PZWL

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Lawenda

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Zielona herbata – lepiej nie przesadź!

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Koenzym Q (ubichinon)

Koenzym Q-10 (ubichinon) i jego właściwości

Polifenole

Polifenole – właściwości i źródła

Karotenoidy

Karotenoidy – właściwości i źródła, skutki niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać